Home Laatste Nieuws Denzel Comenentia op zoek naar 80-meterworp: ’Op WK kan het erin zitten’

Denzel Comenentia op zoek naar 80-meterworp: ’Op WK kan het erin zitten’

door Tijn Piest

Ook voor de beste Nederlandse kogelslingeraar allertijden is een nationale titel belangrijk. Denzel Comenentia nam op de NK in Breda revanche voor veel ongeldige pogingen in 2022. Onder een nieuwe coach gaat hij op de aanstaande WK voor meer.

Hoe heb je de kogelslingerwedstrijd op de NK vrijdag 28 juli beleefd? Was het halen van je vijfde outdoortitel het enige doel?

‘Allereerst vond ik het weer eens fijn terug in Nederland te zijn en voor eigen publiek mijn kunsten te laten zien. Dat brengt een andere sfeer teweeg. Ik was het aan mijn stand verplicht om Nederlands kampioen te worden. Dus ik had enigszins wat innerlijke spanning om niet alleen kampioen te worden, maar bovenal mijn worpen geldig te houden en een mooie afstand (uiteindelijk 72.37 meter) neer te zetten. De laatste keer dat ik Nederlands kampioen kogelslingeren werd, was in 2020. Dus ik was zeker blij met de huidige titel.’

Was het een grote opluchting dat je geldige pogingen neerzette vrijdag, nadat dat vorig jaar bij de NK en WK niet lukte?

‘De vaardigheid van het kogelslingeren brengt risico’s met zich mee. Je kunt nog zo goed zijn of zo ver kunnen werpen, maar op het moment dat je in de ring staat en je worp inzet, dan moet het op dat moment allemaal kloppen om de slingerkogel geldig de sector uit te krijgen. Het was natuurlijk jammer dat het vorig jaar tijdens de NK en WK niet mee zat. De kruizen achter m’n naam waren op dat moment gevoelsmatig teleurstellend. Maar na een evaluatie had ik er minder moeite. Er was een periode van corona achter de rug, wat het optimaal op topniveau trainen best moeilijk maakte. Het was reeds een prestatie dat ik mij ondanks alle ups en downs had kunnen kwalificeren voor de WK. Ik ben er vorig jaar tijdens de NK in Apeldoorn en de WK in Eugene vol voor gegaan. Maar ik wist dat het technisch nog niet optimaal was. Dat is nou het risico dat je moet nemen, als je op hoog niveau deelneemt aan wedstrijden zoals de wereldkampioenschappen. De concurrentie is moordend en dat speelt zeker mee. Je kunt niet op safe gaan werpen. Ik weet dat ik de afgelopen tijd heb gewerkt aan verbetering van mijn techniek in de sector. Ik was blij om te zien dat het op dit moment redelijk goed zit, maar het kan natuurlijk altijd beter. Voor nu was ik tevreden met de constantheid van de worpen die ik maakte tijdens de wedstrijd.’

In mei scherpte je je eigen Nederlands record kogelslingeren aan naar 78.01 meter. Hoe voelde dat?

‘Het voelde geweldig! Mijn persoonlijk record stond sinds 2019 op 76.80 meter. Dus ik was heel blij dat alle tijd en energie die ik in het verbeteren van mijn techniek heb gestopt zo snel tot de stijgende lijn resulteerde en wel een Nederlands record. Ik ben er zeker van overtuigd dat ik de slingerkogel nog verder kan werpen als alles klopt op dat moment in de ring. Ik kijk met een positieve blik richting de WK in Boedapest, maar ook daaropvolgende nationale en internationale wedstrijden. Ik heb nog wat verbeterpunten aan m’n techniek te maken. Als dat helemaal goed is, zal dit de komende jaren voor die begeerde extra meters gaan zorgen.’

Klik hier voor zijn Nederlandse recordworp kogelslingeren.

Hoe ziet je trainings- en woonomgeving eruit?

‘Ik ben afgestuurd aan de University of Georgia in de stad Athens in 2020. Het was toen een mooie indrukkende tijd in Amerika. Ik woon momenteel in Geneva in de staat Ohio en ben fulltime topsporter.’

Wie is je coach & hoe vaak train je in de week?

‘Ik heb tijdens mijn studententijd aan de University of Georgia in Athens een aantal jaren de coach aldaar gehad: Don Babbitt. Na mijn afstuderen en vervelende coronajaren, waarbij optimaal trainen zeer moeizaam was (afstand bewaren, trainingslocaties gesloten, etc.), ben ik van coach en woonomgeving verhuisd. Ik heb ongeveer een jaar of anderhalf getraind onder coach Mike Judge. Beide coaches hebben hun positieve bijdrage geleverd aan mijn carrière, maar uiteindelijk na de mislukte WK-kwalificatie in Eugene hebben we de balans opgemaakt en uiteindelijk onze wegen gescheiden. Mijn coach is nu Kibwe Johnson. Hij is zelf ook atleet geweest en heeft al eens over de 80 meter geworden. Het voelt dus fijn om een coach te hebben die de doelen die ik mijzelf stel al ooit ook heeft gesteld en mij hierin goed op weg kan helpen! Ik had tot voor kort een paar andere teamgenoten waarmee ik trainde, maar deze hebben om persoonlijke redenen een switch gemaakt naar andere bezigheden. Ik train globaal genomen vijf dagen in de week, op diverse momenten op de dag met daartussen wat rustmomenten.’

Hoe gaan je laatste WK-voorbereidingen eruitzien? Wil je nog bepaalde dingen extra aanpakken in trainingen?

‘De NK Atletiek waren belangrijk, maar ook verplicht om aan deel te nemen. Ik heb deze wedstrijd meteen gebruikt als indicatie om te kijken hoe het zit met mijn techniek etc. Ik ben in Europa gebleven om ook te acclimatiseren richting Boedapest. Ik heb gisteren nog deelgenomen aan een wedstrijd in Tampere en nu reis ik door naar Hongarije om mijn coach te ontmoeten, aangezien wij een korte pre-camp in ons programma hebben ingelast ter voorbereiding op de WK. We focussen op nog wat technische oneffenheden.’

Ben je extra gespannen, omdat vorig jaar de EK (geen finale) en WK (geen geldige poging) tegenvielen?

‘Om eerlijk te zijn ben ik helemaal niet gespannen richting de WK. Ik kijk er met een positieve blik naartoe. Het heeft geen zin om nu spanning te gaan opbouwen voor iets wat nog anderhalve week duurt. Nee gespannen ben ik echt niet, integendeel. Ik moet de kwalificatieronde doorkomen, dus bij de beste 12 kogelslingeraars eindigen. Als ik een finaleplek haal, zou dat top zijn! Dan is her wat mij betreft al een geslaagd WK. De top 8 en/of een medaille behalen is de kers op de taart. Ik ga mijn best doen dat is een ding dat zeker is, meer dan dat kun je niet. Ik probeert mij zo goed mogelijk voor te bereiden en soms valt alles op z’n plek en soms net niet! Ik ga met dezelfde instelling als vorig jaar naar de wedstrijd en dat is om 100% te geven!’

Hier vind je meer informatie over de WK atletiek in Boedapest.

Denzel komt zaterdagmiddag 19 augustus in actie tijdens de kwalificatie van het kogelslingeren. Zondagavond 20 augustus vindt de finale plaats in het National Athletics Centre.

Hoe gaat verder het seizoen er nog voor je uitzien?

‘Ik kan daar nog geen goed antwoord op geven. Mijn coach en ik zijn nog aan kijken naar wedstrijden voor na de WK, maar hebben nog niks officieel gepland.’

Denk je dat je dit jaar of volgend jaar de 80+ meter kan halen?

‘Yes yes yes, dat zit er zeker in. Zelfs nu kan het erin zitten, maar zoals ik eerder heb aangegeven moet het allemaal kloppen daar in die ring. Dan weet ik zeker dat de 80 meter of meer eruit komt. Ik denk dat ik het kan, zie op de training dat het erin zit, maar in de wedstrijd moet het er ook uitkomen! En als het niet nu of volgend jaar lukt, dan maar in de komende jaren. Maar ik weet zeker dat ik uiteindelijk over de 80 meter kan werpen en voor Nederland geschiedenis kan schrijven.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten