Home Laatste Nieuws Bashir Abdi: EAT-SLEEP-TRAIN-REPEAT

Bashir Abdi: EAT-SLEEP-TRAIN-REPEAT

door hardloopnetwerk

Bashir Abdi, tweevoudig winnaar van de NN Marathon Rotterdam, deelt zijn jaar op in twee delen: zes maanden traint hij hard in het buitenland en zes maanden is hij bij zijn gezin in Gent. We vroegen Bashir naar zijn EAT-SLEEP-TRAIN-REPEAT regime tijdens een ASICS event in Berlijn. De atleet was daar om een presentatie te geven voor de ASICS Frontrunners.

Kannibalen leven

Bashir is 50% van zijn tijd in België en 50% op trainingsstage. In het voorjaar traint hij drie maanden in Ethiopië en in het najaar zit hij in zijn eigen Franse appartement in Font Romeu. Tijdens deze stages traint hij nog harder en met nog meer kwaliteit. Hij is dan niet bij zijn gezin en noemt het een ‘kannibalen leven’. Zijn ‘kannibalen-leven’ ziet er anders uit dan zijn ‘normale sporters leven’ bij zijn gezin in Gent. Hij wil ons wel een inkijkje geven in een week op trainingsstage.

Lees ook: Bashir Abdi wint Marathon Rotterdam opnieuw

EAT

‘Om 7 uur start ik de dag met havermout met melk en fruit en drink ik koffie. Na mijn training eet ik een banaan en ga ik lekker slapen. Om half 2 komt er een dame speciaal voor ons koken (Ethiopië), ik voel me daar wel een beetje rot over want in de maanden als wij er niet zijn, heeft zij geen werk. Zij maakt dan pasta of rijst met kip. Als ik op stage ben dan mis ik vooral vis en kaas. Dat eet ik graag als ik thuis ben. Mijn guilty pleasure is pure chocolade. Die eet ik één keer per week. En na de marathon ga ik los op Vlaamse friet met extra saus. Dat is echt lekker dan!’

TRAIN

‘Ik train twee keer per week op de baan, meestal in de ochtend. ’s Zondags loop ik een lange duurloop van 30 a 40 kilometer en de rest van de week zijn eigenlijk gewoon herstelloopjes. Het liefst loop ik mijn duurlopen op de ASICS Gel Nimbus 25. Daar loop ik de meeste kilometers op. Wedstrijden loop ik op de Metaspeed Edge. Sinds dit voorjaar is Bashir ASICS atleet; ik mag bij Asics input geven bij de ontwikkeling van een nieuwe schoen, dat is erg fijn’.

‘Mijn tweede training loop ik rond een uur of 17:00 in de middag. Dat zijn meestal easy loopjes of krachttraining. Ik doe veel aan core stability en quadriceps training. Ik probeer daarbij alleen dat te doen dat nodig is om mijn pijntjes onder controle te houden, niet meer en niet minder.’

In aanloop naar de marathon loopt Bashir 200 kilometer in de week. Verder traint hij daarnaast nog alternatief, zo’n 5 uur in de week. Bijvoorbeeld aquajoggen of fietsen.

‘Als ik een belangrijke beslissing moet nemen dan ga ik eerst lopen, pas daarna neem ik de beslissing’.

SLEEP

We vroegen Bashir ook hoe het is om topsporter en vader te zijn van vier jonge kinderen. Bashir is in 2023 opnieuw vader geworden van een meisje: Khadija. Hij laat met trots de foto’s zien hoe hij samen met zijn kleine kindjes traint. De periodes in Gent zijn vaak opbouwfases en daar neemt hij veel tijd om met zijn gezin door te brengen. Wat minder slaap? Dat vindt hij geen probleem dan. In Gent leeft hij wat meer een ‘gewoon leven’, maar ook dan is hardlopen belangrijk. Al is het maar omdat hij beter kan nadenken als hij loopt. ‘Als ik een belangrijke beslissing moet nemen dan ga ik eerst lopen, en pas daarna neem ik de beslissing’.

BIG 10: 3 september de snelste 10 kilometer van het jaar (inschrijven kan nog!)

REPEAT

Bashir zet vol in op de spelen van Parijs. Dat worden toch een soort ’thuis-Spelen’. Hoe lang hij nog door zal gaan daarna? Zijn gezin elke keer zo lang moeten missen en de impact van de 200 kilometer per week op zijn lichaam vallen soms zwaar. Misschien weet Bashir zelf het antwoord op die belangrijke vraag ook nog niet en moet hij nog maar een paar rondjes lopen voordat hij die beslissing kan nemen.

Bashir Abdi (34) wordt getraind door Gary Lough. Zijn persoonlijke record op de marathon is 2:03.36 (Europees en Belgisch record), gelopen tijdens de NN Rotterdam Marathon in 2021. Bashir won in Rotterdam in 2021 en 2023. Daarnaast won hij bronzen medailles op de Olympische Spelen van 2021 en op de wereldkampioensschappen in WK in 2022. Op 8 oktober loopt Bashir de Marathon van Chicago (net als Sifan Hassan).

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten