Home Laatste Nieuws Abdi Nageeye mikt op revanche in WK-marathon: ‘Niks geks doen’

Abdi Nageeye mikt op revanche in WK-marathon: ‘Niks geks doen’

door Tijn Piest

Zondag, op de slotdag van de WK atletiek, mogen de marathonlopers los in de straten van Boedapest. Abdi Nageeye is de Nederlandse troef in de mannenwedstrijd, die vanwege de warmte al om 7:00 uur wordt weggeschoten. Een vuurdoop, want na de breuk met zijn coach beleefde hij een solovoorbereiding. Eén ding weet Nageeye zeker: na 41 kilometer zal ik niet meer uitstappen. ‘Het was sneu wat ik vorig jaar allemaal fout deed’.

Voorbereiding

Na afloop van een zware training, met nog één baansessie op het programma, heeft Abdi Nageeye wat tijd. Onder het genot van een kopje Somalische thee met kamelenmelk blikt hij terug op het traject richting zijn tweede WK. ’Mijn marathonvoorbereiding was echt perfect’, vertelt hij een kleine twee weken voor de mondiale titelstrijd op de 42,195 kilometer. ‘Eigenlijk was de voorbereiding bijna hetzelfde als voor de afgelopen WK atletiek. Maar toen heb ik het de laatste twee weken verpest. Nu heb ik de laatste lange duurloop heel makkelijk afgewerkt, niet te gek. Een jaar geleden trainde ik op 2700 meter hoogte in Ethiopië 30 kilometer op 3:17/km gemiddeld, met een hoogteverschil van zo’n 280 meter. Nu heb ik lekker vlak getraind. Gemiddeld 3:38 per kilometer liep ik in de duurlopen, dus ik heb niet te gek gedaan. Ik trainde veel in mijn eentje voor deze WK en alles is goed gegaan. Het werk zit erop. Ik heb gedaan wat ik wilde.’

De zwaarste training die de Nederlands recordhouder op de marathon afwerkte was een duurloop van 40 kilometer. En de baantrainingen? ‘Daar had ik niet veel moeite mee. Meindert, een Nederlandse vriend die hier een bloemkwekerij heeft, heeft mij echt super goed geholpen. Hij haasde mij op de fiets. We hadden afgesproken dat als ik een bepaalde tijd aangeef, bijvoorbeeld rondjes 70 seconden op de baan), dat hij dat gewoon moest onthouden. Hij hoefde niet op mij te wachten. Op die manier moest ik telkens wel een gat dichten tijdens de baantraining. Het was alsof ik met een groep trainde. Een fartlektraining vond ik moeilijk. Ik liep met een trainingsgenoot die minder niveau heeft, dus ik moest mezelf steeds motiveren om harder te lopen. Maar op de baan en tijdens een duurloop hoefde ik eigenlijk alleen maar een fiets te volgen. Dat was perfect.’

Nageeyes marathonvoorbereiding in Kenia duurde van eind juni tot en met begin augustus. In deze periode maakte hij weken van rond de 190 kilometer. Hij nam wat van de schema’s van zijn oude coach Patrick Sang, maar ging ook veel van eigen gevoel uit. Veel kilometers werkte hij alleen af. Soms liep hij met de Somaliër Khadar Bashiir Yuusuf, die vorig jaar in de Amsterdam Marathon 2 uur en 9 minuten noteerde en begeleid wordt door Nageeye.

‘Op een gegeven moment dacht ik: genoeg is genoeg.’

Abdi Nageeye over het vertrek bij zijn coach
Abdi Nageeye tijdens de marathon van Rotterdam, waar hij in april derde werd.

Coach

De marathon van Rotterdam in april gaf Nageeye niet veel vertrouwen. Ook al werd hij derde op de Coolsingel, zijn doel om er net als in 2022 te winnen ging niet in vervulling. ‘Veel vertrouwen haalde ik wel uit trainingen, vooral van de afgelopen zeven weken. In de voorbereiding op Rotterdam was ik veel aan het struggelen. Ik was ziek geweest. Het programma draaide niet lekker. Richting die marathon klikte het ook niet goed tussen Gary Lough en mij.’ Diezelfde Lough coachte Nageeye naar zilver op de Olympische Spelen in 2021. Ook maakte hij winst in Rotterdam en een derde plaats in New York mede mogelijk. ‘Daar ben ik dankbaar voor’. Toch klikte het niet goed tussen coach en pupil. In februari 2021 begon Nageeye op de schema’s van de Brit, om zo samen met Mo Farah en Bashir Abdi te trainen. Al snel na zijn overstap naar Lough in Ethiopië merkte hij de meningsverschillen. Ook de schema’s – veel snelheidswerk en niet de door de Nederlander geliefde lange baantrainingen – bevielen hem niet. ‘Qua persoonlijkheid kwamen we niet goed overeen. Elke keer op trainingsstage was er wel een clash. Ook tijdens ons tiendaagse verblijf in Flagstaff, voor de WK in Eugene, klikten we niet goed. Dat is niet fijn. Op een gegeven moment dacht ik: genoeg is genoeg. Maar ik heb veel geleerd van Gary. Mo Farah trainde in Amerika al langer onder hem. Zijn ervaring zag ik daar heel duidelijk. Bashir Abdi traint nog onder hem.’ In de afgelopen marathonvoorbereiding was Nageeye dus veelal eigen coach. In Kenia trainde hij op eigen kracht. Wie hem nu onder zijn hoede gaat nemen? ‘Geen idee. Ik ga rondkijken na de WK. Ik denk er al een beetje over na, maar ik heb nu nog niemand op het oog. Ik wil veel zelfstandig gaan doen, dus ik heb iemand nodig die een adviserende rol vervult. Ik hoef geen officiële trainer.’

Check hier alles over de WK atletiek in Boedapest.

WK-parcours

Het WK-parcours van de marathon zondag.
Abdi Nageeye tijdens de marathon op de WK atletiek vorig jaar.

Als de helft van het WK-programma al is afgewerkt, vertrekt Abdi Nageeye naar de Hongaarse hoofdstad. Donderdag is het de tweede keer dat hij voor een internationaal toernooi neerstrijkt in Boedapest. In 2010 liep hij er de 5000 meter op de EK landenteams. Toen was hij goed voor plaats acht, maar 27 augustus, op de slotdag van de WK atletiek, moet en wil hij een stuk beter. Zo’n 90 mannen zullen zondag om 7:00 uur op Heroes’ Square het startschot horen voor een ruim twee uur durende uitputtingsslag. Het marathonparcours in Boedapest bestaat uit vier rondes van ruim 10 kilometer en loopt langs bezienswaardigheden die onderdeel zijn van de UNESCO werelderfgoedlijst. Heen en weer passeren de atleten de 330-meter lange Kettingbrug, de oudste brug van de stad, die de stadsdelen Buda en Pest verbindt.

Zo goed heeft Abdi Nageeye het parcours nog niet bestudeerd. ‘Ik ken het nog niet zo goed. Ik weet dat het warm gaat worden en dat het parcours redelijk vlak is. We lopen vier keer over de brug. Verder kijk ik eigenlijk niet zoveel naar het parcours. Misschien als ik daar ben, in de laatste drie dagen. Maar ik heb geen zin om daar nu helemaal mee bezig te zijn.’ Wat hij al wel goed onder ogen heeft, is de schoenkeuze. De Vaporfly 3 is de schoen waarop het moet gebeuren in Boedapest. De Alphafly, die hem tijdens de vorige WK aan het twijfelen bracht, behoort tot de verleden tijd. ‘Niks geks doen. Dat is de les die ik heb geleerd van vorig jaar. ‘Houd gewoon je normale ritme. Ik had tijdens die marathon in Eugene andere schoenen gebruikt, te hard getraind en ik vloog na een zware duurloop. Dat was niet slim. Ik stond niet slim aan de start. Nu neem ik taperen serieus, slaap ik goed en doe ik eigenlijk wat ik ook andere voorbereidingen deed. Het was sneu dat ik na zestien marathonvoorbereidingen zoveel fout deed vorig jaar. Maar ik kan het niet meer terugdraaien. Ik heb in de voorbereiding veel onverhard gelopen op de Nike Pegasus. Nu was het een lekkere duurloop, vorig jaar testte ik mijn wedstrijdschoenen in zo’n training.’

Terug naar de marathon, zondagochtend 7:00 uur. Nageeye wil vooral waakzaam zijn en geen gaten laten vallen. ‘Vorig jaar liet ik na elke drankpost wel een gat vallen. Nu doe ik dat hopelijk minder. Ik zag op de startlijst dat er een heel sterk veld van start gaat. Het wordt pittig. Twee goede Kenianen, twee Ethiopiërs, een Oegandees en een Turk. Ik wil heel gefocust lopen. Het doel is een medaille. Het is absoluut niet zo dat alleen goud telt. Een medaille is een medaille.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten