Home Laatste NieuwsHardlooptips Onze 42 favoriete hardloopboeken

Onze 42 favoriete hardloopboeken

door hardloopnetwerk

Op zoek naar leespiratie of naar een mooi cadeau voor een hardloper? Of heb je nog een boek nodig voor je vakantie? Wij hebben onze 42 favoriete hardloopboeken in geheel willekeurige volgorde in een lijst gezet. Van roman tot kook- of logboek, dit zijn de boeken waar wij bij Hardloopnetwerk blij van worden. Een handig overzicht en genoeg cadeau inspiratie.

NIEUW: Run – De 100 mooiste hardlooproutes ter wereld

Jij neemt je hardloopschoenen toch ook mee op vakantie? In het boek ‘Run’ vind je 100 hardlooproutes over de hele wereld. Voor elke route vind je naast de prachtige fotografie, ook uitgebreide routebeschrijvingen, leuke weetjes en praktische informatie ter voorbereiding, zoals afstand en een hoogteprofiel. Genoeg inspiratie voor je vakantie of voor je volgende vakantie.

Bestel ‘m hier (27,95)

1. Atleet Zonder Grenzen, Abdi Nageeye

Geactualiseerde versie van het eerder verschenen boek van Abdi Nageeye. Met een uitgebreide terugblik op het olympisch succes, een voorwoord van Eliud Kipchoge (tweevoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de marathon) en een nawoord van Bashir Abdi (bronzen medaille Olympische Spelen en winnaar van de Marathon van Rotterdam in een Europese recordtijd).

Abdi Nageeye zorgde tijdens de Olympische Spelen in Japan voor een daverende verrassing door voor Nederland de zilveren medaille te winnen op de marathon. De beelden van zijn eindsprint, waarbij hij zijn goede vriend Bashir Abdi aan brons hielp, gingen de wereld over. 

Aan deze prestatie ging een bijzonder verhaal vooraf. Nadat Nageeye op jonge leeftijd in Den Helder terechtkwam, volgde een wonderlijke en bij vlagen levensgevaarlijke reis die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht, voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde in Nederland. Daar ontdekte hij de liefde voor hardlopen. Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon en maakt hij samen met wereldtoppers als Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele deel uit van het NN Running Team. 

Een boek dat heel makkelijk wegleest door zijn directheid over hardlopen, wedstrijden, maar ook over zijn geboorteland Somalië en de Somaliërs. Tegelijk was het bijzonder te lezen over zijn gevaarlijke reis door Syrië, Somalië en Ethiopië, voordat hij (weer) terugkeerde naar Nederland.
Bestel ‘m hier (€ 20,-)

2. Hardloopdagboek Dreams

Olympisch atlete Susan Krumins en marathonloopster Patricia Schreurs schreven vorig jaar samen het succesvolle hardloopdagboek Dreams: een hardloopdagboek en werkboek in één. Om doelgericht te werken aan aan een gezonder en fitter lijf of aan het bereiken van jouw ultieme hardloopprestatie.

Het geeft jou inzicht in de training, wedstrijdvoorbereiding, gewoontes en voeding van toplopers. De weekschema’s zijn niet voorzien van datums, je kunt dus op elk gewenst moment beginnen met het hardloopdagboek. Prachtig vormgegeven.
Bestel ‘m hier (€ 19,95)

3. De marathon: magisch of waanzin?

Wat is dat toch met die marathon? We zien 42,195 kilometer af, hebben kramp en blaren, maar negeren de gefronste wenkbrauwen van de mensen die het bestempelen als waanzin. We lopen door naar de meet, naar dat shot euforie. Het heeft iets betoverends, iets magisch. Twintig marathonlopers omschrijven dit gevoel. Al lezend loop je met hen mee, proef je het zweet en voel je de adrenaline. Het is een blijk van herkenning of wellicht een voorproefje op een nieuwe ervaring. Interviews met onder andere Khalid Choukoud, Jill Holterman, Michel Butter en Björn Koreman.

Een pure liefdesverklaring aan de marathon en terecht! Een boek vol inspiratie, tips, verhalen van topatleten, blunders, schema’s en recepten. Prachtig opgemaakt met geweldige karikaturen van alle atleten. En oja, de vraag wordt ook beantwoord, maar dat wisten we al. De marathon is magisch!

Bestel ‘m hier (€ 27,50)

4. In de ban van de Barkley

Een boek over de mythische ultramarathon: The Barkley Marathons. Deze wedstrijd, die plaatsvindt in de Amerikaanse staat Tennessee, staat bekend als een van de slopendste ultra’s. De enige Nederlander die ooit meedeed schreef er een prachtig boek over.
Bestel ‘m hier (€ 20,99)

5. Eet als een atleet: Hardloopeditie

Op basis van diverse praktijkvoorbeelden krijg je een beeld van hoe jij je voedingsstrategie vorm kan geven om jouw hardloopdoel te bereiken. Wat ga je precies eten voor, tijdens en na jouw training of wedstrijd? Met behulp van dit boek krijg jij concrete adviezen, inzichten in trainingsprikkels én gezonde recepten om goed voor jezelf te zorgen. Zo kun je het beste halen uit jezelf voor jouw hardloopprestaties!
Bestel ‘m hier (€ 18,99)

6. Het hoofd weegt zwaarder dan de benen – Olivier Verhage

Waarom lopen gelukkig maakt. In de zomer van 2014 besluit Olivier Verhaege deel te nemen aan de Spartathlon van 2016, een legendarische non-stoploopwedstrijd van 246 kilometer van Athene naar Sparta.
Bestel ‘m hier (€ 22,50)

7. Alles wat je wilt weten over hardlopen – Mariska van Sprundel

Een persoonlijke zoektocht naar de wetenschap achter hardlopen. Van Sprundel onderzoekt de populaire opvattingen over schoenen, blessures, voeding, presteren en mentaliteit.
Bestel ‘m hier (€ 19,99)

Mariska van Sprundel schreef ook: Missie Marathon ( 21,99)

NIEUW: Marathon Memoires – Sunny Schippers

Marathon Memoires is het verhaal achter de eerste 77 marathons in 40 landen van Sunny Schippers. Zonder blad voor de mond en met gevoel voor humor beschrijft hij zijn gelopen marathons, de zoektocht naar liefde en de herinneringen aan zijn overleden vader.

In tien jaar tijd liep Sunny de onder andere de marathons van Dublin, Stockholm, Rio de Janeiro, Tokio, New York, Riga, Las Vegas, Tallinn, Vilnius, Boedapest, Miami, Taipei, Instanbul, Kiev en Jeruzalem. Iedere marathon wordt gedetailleerd beschreven en is onderdeel van zijn inspirerende verhaal. Niet alleen liep Sunny veel marathons, hij liep ook snel en won de marathon van Amstelveen en werd in 2017 derde op het Nederlands Kampioenschap tijdens de marathon van Amsterdam.

Bestel ‘m hier (26,99)

8. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat

Bejubeld schrijver Haruki Murakami gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, van grootste triomfen tot teleurstellingen.
Bestel ‘m hier (€ 15,-)

9. Streep op de weg, Dolf Jansen

Voor Dolf Jansen is hardlopen allang geen sport meer, maar een way of life. Met het asfalt of het zand onder de voeten de einder tegemoet door de polder, door bossen en weilanden, tussen velden en rietkragen door. Een boerderij, wat lammetjes, de zon op de huid of juist de regen en de wind die teisteren, gedachten over de dag van gisteren, die van morgen, het bestaan. En dan na kilometers je afgepeigerd even aan een zwemtrapje vastklampen om vervolgens je lichaam onder te dompelen in het ijskoude water van de rivier de Bullewijk. Goed voor de doorbloeding. Dan voel je dat je leeft. Het schrijven komt daarna als vanzelf.

Bestel ‘m hier (22,99)

10. Lopen met de Kenyanen, Adharanand Finn

Een wat ouder boek, maar wat een verhaal! Deze Britse loopgek trok met zijn gezin naar Kenia, om samen met de Kenianen te trainen en hun geheim te ontrafelen. Ook nu we al iets meer kunnen zien van het leven en trainen in Kenia, zoals bijvoorbeeld op het Instagram account van Kipchoge, blijft het nog steeds mooi om te lezen hoe het lopen leeft in Kenia. Met hilarische passages. Absolute aanrader! 
Bestel ‘m hier (€ 7,90)

11. Mijn reis met Gobi – Dion Leonard

Hoe een man een zwerfhondje redde. Of redde het hondje de man? Dion Leonard, een bekende Australische ultramarathonloper, nam deel aan een van de zwaarste wedstrijden ooit – tweehonderdvijftig kilometer door de Gobiwoestijn – toen hij een zwerfhondje zag. 
Bestel ‘m hier (€ 15,-)

12. Run Fast, Eat Slow, Shalane Flanagan & Lyse Kopecky – Kookboek

Shalane kan heel hard lopen, maar houdt ook van lekker eten. Dus als je uit dit boek kookt, eet je gezond én met smaak. Voedzaam, vers, gevarieerd, met veel gezonde, verse, echte ingrediënten, maar niet persé caloriearm. Shalane houdt niet van calorieën of macro’s tellen, groenten zijn vaak de ‘hero’ in haar gerechten, maar vlees of vis komt er ook af en toe bij. Dus als je na de pasen weer even goed voor jezelf wil zorgen dan is dit een mooie toevoeging aan je kookboeken-collectie. Wij houden vooral van de Penne met pompoen, walnoten en salieboter!
Bestel ‘m hier (€ 21,59)

Bekijk ook: Hardloopcadeaus voor vrouwen

13. Naar het noorden, Scott Jurek

De schrijver Scott Jurek is één van de bekendste ultrarunners ter wereld. Hij heeft vrijwel alle prestigieuze ultraruntitels op zijn naam staan. In zijn boek ‘Naar het noorden’ neemt Scott Jurek je mee in zijn reis van 3522 kilometer, het lopen van 80 kilometer per dag, zes weken lang. Het was een reis waar een man van staal bijna aan onderdoor ging. Impressive!
Bestel ‘m hier (Aanbieding € 7,90)

14. De tien, de halve en de hele, Rob Veer

Een boek voor gevorderde wedstrijdlopers, met veel schema’s voor de drie genoemde afstanden. Leuk om te lezen hoe toplopers als Michel Butter, Lornah Kiplagat, Jip Vastenburg en Heleen Plaatzer trainen/ trainden. Maar ook alles wat je wil weten over training in de breedste zin van het woord, waaronder krachttraining, mentale training en hoogtetraining. En ook over rust, taperen en voeding. Een boek om na het lezen naast je bed te leggen en af in te bladeren als naslagwerk.
Bestel ‘m hier (€ 36,99)

15. Trainen als een topatleet, Annemerel de Jongh

Annemerel de Jongh (blogster, vlogster, runfluencer, podcasthost) vroeg zich af hoe het is om te trainen als een topatleet. Wat gebeurt er als ze een keer écht gaat leven zoals een topsporter dat doet? Dus: trainen onder toeziend oog van een coach (inmiddels haar verloofde!), goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd? Met leuke tips waar iedere loper van kan profiteren.
Bestel ‘m hier (€ 20,-)

16. Shoe Dog, Phil Knight

Het boek ‘Shoe Dog’ gaat over het ontstaan van Nike. Phil Knight richtte in 1964, samen met Bill Bowerman, Blue Ribbon Sports op. Hun startkapitaal was in het begin slechts $1200. In 1971 gingen ze verder als Nike Inc. De wekelijkse beslommeringen van het opstarten van een bedrijf, het gepruts en gestuntel, tot de jongensdroom die het uiteindelijk werd is inspirerend om te lezen. De biografie is gevuld met inzichten, humor en levenslessen en voor iedere ondernemer een must-read.
Bestel ‘m hier (€ 11,49)

17. Marathonloper, Abdelkader Benali

In 42 hoofdstukken beschrijft Abdelkader Benali de marathon: elke kilometer beschrijft hij hoe hij de wedstrijd ervaart, met flashbacks naar zijn jeugd, waarin hij vertelt over zijn relatie met zijn vader en hoe hij begonnen is met hardlopen. Herkenbaar voor iedere marathonloper en prachtig beschreven.
Bestel ‘m hier (€ 21,99)

18. Dafne Likes, Dafne Schippers – kookboek

Kookboek van Neerlands snelste sprintster, met creatieve, kleurrijke, gezonde gerechten die niet te ingewikkeld te bereiden zijn. Onze favorieten: Powerboost falafel met rode bietenyoghurtsaus en Kwarktaart met aardbeien en kokos. Prachtige fotografie waardoor je zin krijgt om te koken of te bakken en een gezonde leefstijl toch niet heel moeilijk vol te houden moet zijn.
Bestel ‘m hier (AANBIEDING: € 7,90)

Bekijk ook: Hardloopcadeaus voor mannen

19. Brandstof voor Lopers, Nurdin Pattipilohy & Klaas Boomsma

Nurdin Pattipilohy is voedingsdeskundige en trainer bij de Amsterdamse Vondelgym en heeft helemaal niets met hardlopen. Klaas Boomsma is zijn collega en is compleet bezeten van hardlopen. Pratend over duursport en voeding merkten zij op dat de meeste hardlopers eigenlijk maar wat doen als het op voeding aankomt. En dat terwijl voeding een basisvoorwaarde is voor succes als hardloper.
Bestel ‘m hier ( 15,-)

20. Rennen met Gregory Sedoc

Rennen is de basis van alle sporten. Niet alleen voor tennis, hockey, voetbal, handbal en basketbal, maar ook bij sporten als turnen, volleybal, ballet en paardrijden is het belangrijk om niet alleen je conditie op peil te houden met rennen, maar zorgt rennen ook voor het ontwikkelen van je balans en motoriek. In Rennen met Gregory Sedoc geeft Gregory tips en legt hij uit hoé je moet rennen. Maar hij laat vooral zien wat rennen zo leuk maakt.
Bestel ‘m hier (€ 16,99)

21. Running with Lydiard – Arthur Lydiard

Boek van één van de bekendste looptrainers ter wereld. Must read! Hardlopen met Lydiard bevat uitgebreide informatie over inspanningsfysiologie, voeding, letselpreventie en genezing, bespreking van de methoden van Lydiard en herziene trainingsschema’s
Bestel ‘m hier (€ 13,79)

Bekijk ook: Hardloopcadeaus voor luxe (ren)paardjes

22. Once a runner – John L. Parker

In deze wervelende roman, die in de Verenigde Staten al vele jaren de status van cultboek en klassieker heeft, draait alles om een zeer toegewijde hardloper (Quenton Cassidy, middenafstandsloper). Prachtig en motiverend boek. Zelfs professionele wielrenners (Laurens ten Dam) lezen dit boek jaarlijks!
Bestel ‘m hier (€ 11,99)

23. Ik haat hardlopen – Hedwig van Bree

Hoe een thuisblijfmoeder in 3,5 jaar tienvoudig marathoner en six marathon majors finisher werd.
Bestel ‘m hier (€ 18,95)

NIEUW: Canon van de Nederlandse atletiek

De geschiedenis van de Nederlandse atletiek in 50 hoofdstukken. In 239 pagina’s lees je alles over de successen in de Nederlandse atletiek van de afgelopen 150 jaar. Met heel veel liefde gemaakt door atletiekkenners Rolf Bos, Eric Roeske, Kees Sluys, Henk Stouwdam en Rob Velthuis.

‘Een prachtboek vol schitterende verhalen over de rijke Nederlandse atletiekhistorie. Een mooi cadeau voor elke sportliefhebber.’ Jos Hermens, atletenmanager en voormalig houder werelduurrecord. ‘Een prachtig initiatief om onze boeiende atletiekgeschiedenis op deze manier te boekstaven. Een bijzonder naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze mooie sport.’ Ellen van Langen, olympisch kampioene (1992) op de 800 meter.

Bestel ‘m hier (24,95)

24. Eet als een atleet – Sarai Pannekoek

De praktische verdieping voor iedere sporter op elk niveau (maar toch lekker!)
Bestel ‘m hier (€ 24,50)

25. Sneller dan het licht – Usain Bolt

Autobiografie van de snelste man allertijden: Lightning Bolt!
Bestel ‘m hier (€ 16,74)

26. Het meisje van de nacht – Lornah Kiplagat

Lornah Kiplagat is niet alleen hardloopster, maar ook een loopster met een hart. Ze laat zien dat topsport en sociale bewogenheid in elkaar kunnen overlopen.
Bestel ‘m hier (AANBIEDING: € 9,-)

27. Science of running – Steve Magnes

Hoe je kunt trainen en je prestaties te maximaliseren (Disclaimer: Niet voor beginners!)
Bestel ‘m hier (€ 27,99)

28. Daniels’ Running formule – Jack Daniels

Werelds bekendste boek over trainingsleer? Lezen dus.
Bestel ‘m hier (€ 21,74)

29. Olympiers – Hans Koeleman

Olympiërs is een autobiografische roman over de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles.
Bestel ‘m hier (€ 21,99)

30. De kunst van het winnen – Ellen van Langen

In dit boek beschrijft Ellen van Langen (Olympisch kampioene 800 meter in 1992) het leven van een topsporter aan de hand van haar persoonlijke ervaringen. Dit boek laat zien dat de droom om de beste van de wereld te zijn niet alleen voorkomt bij topsporters, maar dat dit streven ook kan gelden voor elk ander levensdoel.
Bestel ‘m hier (€ 8,-)

31. Altijd verder – Dolf Jansen

Altijd verder gaat over de pijn van het tempo, het branden van de longen, het schroeien der spieren, het snijden van de wind, het kraken van de voeten, het piepen van de liezen. En wat er verder allemaal zo vreselijk lekker is aan hardlopen…
Bestel ‘m hier (€ 10,95)

32. Hardloopspinsels – Marieke Heemskerk

Marieke Heemskerk, afgestudeerd in neuropsychologie en voedingsleer, heeft een humoristische kijk op hardlopen. In dit boek beschrijft zij op kilometerverslindende wijze haar hardloopevolutie.
Bestel ‘m hier (€ 25,99)

33. Live, Love, Run – Annemerel de Jongh

Inspirerende verhalen, recepten en praktische tips van een hardloop junkie
Bestel ‘m hier (€ 20,99)

34. De geboren renner – Christopher McDougall

De leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico, bezitten de reputatie de beste hardlopers in de wereld te zijn
Bestel ‘m hier (€ 39,95)

35. Ren voor je leven – Klaas Boomsma

Een maand voor zijn 37ste verjaardag concludeert journalist Klaas Boomsma in een verslavingskliniek in Zuid-Afrika dat zijn leven mislukt is. Een dag later begint hij met hardlopen.
Bestel ‘m hier (€ 10,99)

36. Focus van start tot finish – Sam Blom & Rico Schuijers

Mentale training voor de langeafstandsloper
Bestel ‘m hier (€ 16,50)

37. De mens als duurloper – Jan Knippenberg

Vaak wordt de stelling verkondigd dat de ultramarathons of ultra-lange afstandslopen een logisch gevolg zijn op de marathon en zelfs de triathlon. Niets is minder waar. De duurloop is klassieker dan de marathon.
Bestel ‘m hier (€ 19,99)

38. 26 marathons – Meb Keflezighi

Meb, een hardloper van wereldklasse, viervoudig Olympiër en Boston & New York Marathon winnaar. Hij deelt de levenslessen die hij heeft geleerd bij elk van de zesentwintig marathons.
Bestel ‘m hier (€ 19,89)

39. Born to Run – Christopher McDougall

A hidden tribe, superathletes, and the greatest race the world has never xeen (Engelstalig!)
Bestel ‘m hier ( 12,39)

40. How Bad Do You Want it?

Aanrader! Mastering the psychology of mind over muscle (Engelstalig!)
Bestel ‘m hier (€ 12,79)

41. Asfalt, zand & stenen – Abdelkader Benali

Voor Abdelkader Benali zijn hardlopen, leven en schrijven activiteiten die met elkaar verbonden zijn. Hij drong in zijn roman Marathonloper de essentie van hardlopen door. Wat hem als hardloper in wezen bezielt, drukt hij uit in de roman Zandloper. In Asfalt, zand en stenen zijn deze twee romans en een selectie van zijn korte hardloopverhalen opgenomen.
Bestel ‘m hier ( 21,99)

42. Doodloper

Het tragische levensverhaal van een Keniaanse Olympische marathonkampioen. Nog steeds brengt het vroege overlijden van de Keniaanse Olympische marathonkampioen Samuel Wanjiru in 2008 de gemoederen in beroering. Dit meeslepende boek vertelt het levensverhaal van deze atleet en gaat over uitzonderlijk talent, armoede, hekserij, vernedering, samenzweringen en de keerzijde van roem. De conclusie over de omstandigheden rond Wanjiru’s dood is schokkend.
Bestel ‘m hier (€ 14,35)

Lees ook: Hardloopcadeaus voor de feestdagen

Oh, en deze: Fulltime avonturier
Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten