Home Laatste Nieuws Kan Mohamed Ali verrassen in Rotterdam? ’Veel getraind met Bashir, Abdi & Mo’

Kan Mohamed Ali verrassen in Rotterdam? ’Veel getraind met Bashir, Abdi & Mo’

door Tijn Piest

Na een lange hoogtestage in het Ethiopische Sululta maakt Mohamed Ali zich op voor zijn derde marathon. Op 18 april vorig jaar liep Mohamed Ali zijn beste klassieke afstand tijdens de coronaproof NN Mission Marathon op Twente Airport. Het doel: onder de 2 uur en 10 minuten, flink sneller dan zijn debuut in 2:16.21 in het Bulgaarse Soria. Na 32 kilometer kreeg de goedlachse atleet het in Enschede erg zwaar, maar toch wist er 2:15.57 uit te persen. Wij zijn erg benieuwd wat de 33-jarige lange afstandsloper kan, zondag 16 april in Rotterdam.

Kun je eerst wat vertellen over je hoogtestage in Sululta, nabij hoofdstad Addis Abeba, waar je sinds januari verblijft?

‘Ik ben nog steeds in Sululta en alles verloopt naar wens. Ik heb veel gehad aan het Mudane Team, onder begeleiding van Gary Lough. Ik heb geen vaste trainer, soms train ik met het team mee. Kwaaltjes zijn er altijd denk ik, maar alles is goed onder controle in mijn lichaam tot zover. De meeste weken hier liep ik tussen de 160 en 170 kilometer per week. Dat is met twee kwaliteitstrainingen en op zondag een lange duurloop.’

Lees ook: Hoe bereid je je voor op een (warme) Rotterdam Marathon?

Mohamed Ali (rechts) met atleten van het Mudane Team in Ethiopie.

Wat vond je het leukst in je marathonvoorbereiding en wat viel tegen de afgelopen maanden?

‘Alle rustige duurlopen waren fijn, want die kon ik bijna allemaal met de groep van het Mudane Team doen. Alle super snelle trainingen moest ik vaak op mijn eigen tempo lopen en dat was niet altijd gemakkelijk op een hoogte van zo’n 2700 meter.’

Heb je in Ethiopië ook nog getraind met Bashir en Abdi, die ook Rotterdam lopen?

‘Ja, ik heb veel getraind met Bashir Abdi, Abdi Nageeye (trainen onder coach Gary Lough, red.) en ook met Mo Farah (loopt London Marathon over twee weken, red.). Hier en daar lopen ze meer kilometers uiteraard. Het zijn allemaal goede vrienden van me, die ik waar nodig om adviezen kan vragen.’

Je hebt in je loopbaan twee marathons gelopen, in 2:16 (Sofia) en 2:15 (Enschede). Welke van die twee is je het best bevallen?

‘Ik denk dat ik over mijn eerste marathon het meest tevreden ben. Ik liep die in oktober 2020 in Sofia, zonder veel voorbereiding en met zware omstandigheden.’

Lees ook: Sterk deelnemersveld NN Marathon Rotterdam

Neem ons eens mee in de laatste week. Hoe gaan je laatste voorbereidingen er uitzien?

‘De laatste week voor de marathon loop ik veel minder kilometers en ik doe bijna geen intensieve trainingen. Het is de periode dat de meeste marathonlopers het gevoel hebben dat ze aan het verdikken zijn. Tot woensdagavond blijf ik in Ethiopië. Maandag tot en met zaterdag is het vooral nog rustige duurlopen en alleen een paar versnellingen erbij. Zaterdag ga ik naar Rotterdam, met nog een dag te gaan tot de start. Enkele uren voor het startschot klinkt heb ik een licht ontbijt en doe ik een kleine warming up voordat de show gaat beginnen.’

Wat betekent het voor je om voor het eerst de Marathon Rotterdam te lopen? Wat verwacht je van de wedstrijd?

‘Nergens is het beter lopen dan thuis en uiteraard kijk ik enorm uit naar Rotterdam. Ik hoop dat het weer geen spelbreker wordt en dat ik met een goede groep kan vertrekken. Het doel is om met de eerste Nederlandse groep mee te gaan, die op schema 2:09.00 vertrekt. Ik weet dat het veel sneller is dan mijn persoonlijk record, maar ik denk wel dat het een realistische groep is om mee te gaan. Daarnaast heb ik niet veel andere opties.’

Lees ook: 8 tips voor de laatste week van je marathonvoorbereiding

Denk je stiekem ook al aan de Olympische limiet (2:08.10) volgende week zondag? Of is dat iets om tijdens een najaarsmarathon dit jaar voor te gaan?

‘Indien het me lukt in Rotterdam zou het super gaaf zijn. Maar ik zal zeker in een najaarsmarathon proberen de limiet te lopen.’

Hoe gaat 2023 er verder voor je uitzien?

‘Alles zal afhangen van mijn wedstrijd in Rotterdam volgende week zondag. Alle andere wedstrijden heb ik nog niet gepland.’

Foto’s: Erik van Leeuwen & eigen bezit

Luister ook de podcast Naar de Vaantjes over taperen en pieken op het juiste moment (met gast Louis Delahaije)

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten