Home Laatste Nieuws Nienke Brinkman hervat marathonavontuur in Amsterdam

Nienke Brinkman hervat marathonavontuur in Amsterdam

door hardloopnetwerk

In 2022 liep Nienke Brinkman een Nederlands record op de marathon in Rotterdam met een tijd van 2:22.51. In hetzelfde jaar won ze brons op de halve marathon op de EK in München en won ze de prestigieuze Golden Trail Series. Eind 2023 raakte Brinkman geblesseerd. Ze probeerde zich nog te kwalificeren voor de Olympische marathon in Hamburg, maar moest na 19 kilometer opgeven. Haar grote droom om de Olympische marathon in Parijs te lopen viel in duigen. Ze herpakte zich en is nu bezig met de opbouw naar haar volgende marathon: die van Amsterdam in oktober, die al op haar verlanglijstje stond. We spraken Nienke over haar opbouw nu en over haar doel voor de Amsterdam Marathon die plaats vindt op 20 oktober.

Op de vraag of ze al geaccepteerd heeft dat ze niet de Olympische marathon in Parijs gaat lopen, zegt Nienke ‘dat was echt een klap. Ik geloofde er echt in me nog te kunnen plaatsen. Ik heb er nu meer vrede mee, en ben blij dat ik heb geprobeerd. Het was een sprong in het diepe natuurlijk want ik had lang geen wedstrijden gedaan. En het hoort ook bij sport, soms lukt het niet. Hamburg heeft er wel voor gezorgd dat ik weer zin kreeg in racen en ik besefte me dat ik nog heel lang marathons wil lopen. De marathon heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik heb weer vertrouwen in mijn lijf, dat moest ik wel echt terugwinnen. Het gaat nu goed, maar nog steeds spannend om te zeggen. Elke week gaat beter, daar haal ik veel vertrouwen uit.’

Amsterdam voelt als thuiswedstrijd

‘Vorig jaar baalde ik enorm dat ik niet kon starten in Amsterdam. Ik woon natuurlijk niet in Nederland, maar de Amsterdam Marathon voelt wel als thuiswedstrijd. Mijn familie en vrienden wonen in de buurt en veel komen er kijken. Daarnaast heb ik in Amsterdam gestudeerd en mijn bachelor gehaald. Allemaal belangrijke factoren waarom ik graag Amsterdam Marathon wil lopen. Mijn doel daar? ‘Gewoon een goede marathon lopen. Ik heb geen tijdsdoel.’

Nienke Brinkman tijdens een training op hoogte in St. Moritz (Foto: NN Running Team)

In de voorbereiding is het voor mij zaak consistente weken te maken. Daarnaast heb ik er nu heel veel plezier in, dat wil ik graag zo houden. Ik moet vertrouwen op het proces, niet steeds meer willen en heel streng voor mezelf zijn. Daarom blijf ik wat meer fietsen in de de voorbereiding. Hierdoor kan ik wat minder loopkilometers maken, maar maak ik toch veel uren in de week. Ik zal dus vaker mijn herstelloopjes vervangen door een fietstochtje. Loopkilometers zijn wel belangrijk, dat heb ik wel gemerkt in Hamburg. Trailen doe ik nu ook in trainen, maar dit jaar loop ik geen trailwedstrijden meer. Dat is weer iets voor volgend jaar. Nu ligt de focus op de marathon. Ik denk ook niet dat het lopen van trails invloed hebben gehad op mijn blessure afgelopen jaar. De impact van trails is veel lager dan van wegwedstrijden. Trails draagt vooral bij aan kracht. Ik ga nu eerst een paar weken op hoogte trainen in St. Moritz en in september ga ik naar Kenia. Mijn trainer Louis Delahaije zal daar ook bij zijn. Tip: Luister hier de podcast met Louis Delahaije over Pieken op het juiste moment.

Hardloopnetwerk nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Terugblik: Hoogte,- en dieptepunten in 2023

Nienke Brinkman finisht in een nieuw Nederlands record op de marathon (2022)

Eigenlijk stond de Amsterdam Marathon in 2023 al in de agenda van Nienke Brinkman, maar een blessure twee weken voor de start gooide roet in het eten. Ze had een stresshaard in haar kuit, wat haar uiteindelijk zeven maanden weerhield van wedstrijden. Zonde, want 2023 begon zo goed met winst in de halve van Egmond in janurai, gevolgd door een overwinning in maart tijdens de CPC Loop in Den Haag. Beiden in voorberieding op haar eerst Major marathon, die van Boston. Ze finishte daar op het zware parcours en in de regen in 2:24.58. Hoewel ze sneller was dan de limiettijd van 2:26.50, was deze niet geldig omdat het parcours niet aan de eisen voldeed om een limiettijd te registreren. Dit was van tevoren bekend, en het plan was om de limiet te halen later in 2023 in de Amsterdam. Helaas liep het dus flink anders. De revalidatie duurde lang en was soms frustrerend. Brinkman deed een alles of niets poging in Hamburg eind april, maar helaas haalde ze niet de finish in Hamburg en ging er een streep door haar Olympische droom. Een grote teleurstelling. ‘Het missen van de limiet kwam heel hard aan, naar de Olympische Spelen gaan was een droom voor mij. Het brak mijn hart.’

Lees ook: De wereld rond met Nienke Brinkman (2023)

Meer fietsen dan hardlopen

Tijdens de revalidatie kon Brinkman lange tijd helemaal niet hardlopen. Ze trainde alternatief en spendeerde veel tijd op haar racefiets. In het nieuwe Trailrunning Magazine lezen we dat ze normaal gesproken veel kilometers hardloopt in haar favoriete trainingsgebied, maar dat ze veel lange tochten op de racefiets door de Alpen heeft gemaakt. Brinkman woont in Zürich en heeft van daaruit veel mogelijkheden om de bergen in te fietsen. Tijdens de revalidatie had Brinkman soms het idee dat ze alweer kon gaan lopen, maar soms gaf haar lichaam dan weer het signaal dat ze kalmer aan moet doen. Dan sprong ze op haar racefiets en probeert ze op die manier haar marathontrainingen te volbrengen. Lees ook: Ga meer fietsen om harder te lopen.

Bekijk hier: De marathonkalender 2024

Hoofdfoto: Gijs Ferkranus voor Trailrunning Magazine

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten