Home Laatste Nieuws De wereld rond met Nienke Brinkman

De wereld rond met Nienke Brinkman

door Tijn Piest

Een jaar geleden liep Nienke Brinkman een Nederlands record op de marathon tijdens de NN Marathon Rotterdam. Maandag loopt ze haar eerste World Marathon Major. In Boston vervolgt ze haar succesvolle wedstrijdseizoen, met winst in de halve marathons van Egmond en Den Haag op zak. Wij blikken met haar vooruit op de Boston Marathon aan de hand van zes (toekomstige) bestemmingen van Brinkman.

Rotterdam

10 april 2022 is de boeken ingegaan als een memorabele editie van de Marathon van Rotterdam, met Nederlanders in de hoofdrol. Niet alleen won Abdi Nageeye als eerste Nederlandse man ooit op de Coolsingel. Nienke Brinkman verbeterde het Nederlands record van Lornah Kiplagat naar 2:22.51 en finishte als tweede in de marathon. Ze verbaasde zo ongeveer heel sportliefhebbend Nederland en denkt nog vaak terug aan haar toptijd in Rotterdam.

‘Als ik Rotterdam hoor, dan denk ik natuurlijk aan de Marathon van Rotterdam en de hazen die voor mij liepen. Ik ben nog steeds ontzettend trots op het nationaal record (2:22.51), maar soms besef ik het ook niet helemaal. Ik herinner me vooral de laatste kilometer voor de finish als één groot feest. Wat een dag was dat!’

Lees ook: Het droomjaar van Nienke Brinkman: unieke trilogie

Madeira

Op Madeira, een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan, vond van 26 tot en met 30 oktober vorig jaar de finalereeks van de Golden Trail World Series plaats. Op de trails van Zegama (mei), Pikes Peak en Flagstaff (september) pakte ze al de winst in het grootste trailracecircuit van de wereld en dat leverde haar telkens 200 punten op. Hiermee ging ze ruimschoots aan de leiding, met 62 punten voorsprong op de nummer twee. Tijdens de finale op Madeira pakte ze drie keer de winst en werd ze een keer tweede, waardoor de slotdag niet eens meer gelopen hoefde te worden door Brinkman. Ze startte, met gebroken arm, en werd nog tweede op de laatste dag, om zo als eerste Nederlander ooit het prestigieuze trailcircuit te winnen.

‘Madeira, een prachtig eiland! Hier heb ik dus de GTWS-finale gelopen, die vijf dagen lang duurde. Het blijft me vooral bij hoe super gaaf ik het vond om dag na dag te racen en te leren hoe mijn lichaam daarop reageert. Ik vond elke dag leuker worden!’

Kaptagat

In de voorbereiding op de City-Pier-City Loop en ook op de marathon van Boston was Nienke Brinkman op trainingsstage in Kenia. In Iten en Kaptagat trainde ze vanaf begin februari ruim zes weken met Nederlandse en Keniaanse atleten. Kaptagat is dé plek waar de besten van de wereld trainen, in het primitieve trainingskamp van het NN Running Team, zo’n 30 kilometer naast Eldoret. In Kaptagat ontmoette Brinkman onder meer Eliud Kipchoge, die in Boston voor zijn vijfde zege in een World Marathon Major gaat.

‘Hyperfocus in training. Dit komt als eerste in mij op. Alles in het kamp van het NN Running Team in Kaptagat draait om de trainingen. Ik heb daar enorm goed kunnen trainen en veel geleerd ook qua herstel. Natuurlijk was het ook ontzettend speciaal voor mij om in een groep te lopen met zo veel wereldtoppers. Het kamp is heel basic en ik vind het mooi om te zien dat er niet veel nodig is om hard te lopen.’

De allernieuwste schoen van PUMA: ForeverRun Nitro

Den Haag

Na winst in de NN Egmond Halve Marathon stond Nienke Brinkman zondag 12 maart ook als één van de favorieten aan de start van de NN City-Pier-City Loop. In de halve marathon van Den Haag liep ze achter de Belgische haas Pieter-Jan Hannes al voor de Pier van Egmond bij de Afrikaanse toplopers weg. Op het Malieveld finishte ze in 1:07.44, waarmee ze nu de derde Nederlandse vrouw op de halve marathon is.

‘Bij Den Haag denk ik nu wel echt aan de City-Pier-City Loop. Grappig is dat ik in de race wel wist dat het strand dichtbij was, maar toch nooit heb beseft dat het “zo” dichtbij was. Als ik nu terugdenk aan de CPC denk ik aan afzien, maar op een zeer voldanige manier (als je dit zo kan zeggen?!).’

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Boston Marathon 2023

Boston

De 127e editie van de Boston Marathon wordt de eerste World Marathon Major van Nienke Brinkman. Na een geslaagde voorbereiding kijkt ze erg uit naar het heuvelachtige parcours in Boston. Tussen 30 en 35 kilometer is Heartbreak Hill in het parcours opgenomen, een kuitenbijter in de wedstrijd. Een concurrente van Brinkman in de oudste stadsmarathon van wereld is haar Israëlische teamgenote bij het NN Running Team Lonah Chemtai Salpeter, die brons veroverde op de afgelopen WK atletiek.

‘Ik heb de Boston Marathon echt mega vaak teruggekeken van verschillende jaren om een aantal verschillende strategieën te zien. Deze race lijkt me fantastisch, zoveel publiek en gekkigheid! Ik ga het over me heen laten komen, maar ik ga niet vergeten te genieten, want zo’n race voor de eerste keer lopen is toch wel speciaal!’

Tegen Pim Bijl van het Algemeen Dagblad zei Brinkman: ‘Na Valencia, Rotterdam en het EK in München wordt Boston mijn vierde marathon. Niemand verwacht hier iets van mij. Kan lekker mijn eigen ding doen. Vol gas de competitie aangaan. Dat is waar ik voor getraind heb.’ Volledige artikel vind je hier.

Nienke Brinkman start maandag 17 april om 15:45 Nederlandse tijd.

Lees ook: Joyce kijkt uit naar Boston Marathon: ‘Plezier maken en heuvels overwinnen’

Parijs

Het grote doel aan de horizon van haar marathontraject is de Olympische marathon in 2024. Voor kwalificatie voor de Spelen van Parijs moet ze voldoen aan de limiet van 2:26.50 of bij de top vijf eindigen in een marathon met een platinum label. Dat laatste kan al in Boston aankomende maandag, waar een limiet vanwege het uitgestrekte parcours niet volstaat.

‘Parijs is een mooie stad, haha! Tot nu toe herinner ik me deze stad van een conferentie waar ik mijn PhD progressie (van haar studie Aardwetenschappen in Zürich, red.) moest presenteren. Geen idee of deze herinnering ooit aangepast gaat worden…’

Foto’s: Erik van Leeuwen en Golden Trail World Series

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten