Home Laatste Nieuws Isaya Klein Ikkink bereidt zich in Potchefstroom voor op nieuwe discipline

Isaya Klein Ikkink bereidt zich in Potchefstroom voor op nieuwe discipline

door Tijn Piest

De grote revelatie op de 400 meter op de indoorbaan was Isaya Klein Ikkink. Achter Isayah Boers en Liemarvin Bonevacia pakte hij brons op de NK, waarna hij op de EK Indoor met het 4×400-meterteam ook brons veroverde. In Potchefstroom bereidt de 19-jarige sprinter zich voor op een nieuwe discipline.

Kun je wat vertellen over de afgelopen twee weken in Potchefstroom?

‘Ik ben op dit moment met mijn groep in Potchefstroom (de 400-metergroep van Papendal) om onszelf voor te bereiden op het outdoorseizoen. Het is lekker weer en de trainingen gaan heel erg goed. Het motiveert mij extra om 110% te geven. Ik merk ook echt aan mezelf dat ik stappen maak en dat ik fit ben. We zijn hier nog maar een paar dagen, tot en met zaterdag. Nog één hordensessie te gaan, daar kijk ik nu het meeste naar uit.’

Isaya Klein Ikkink tijdens een hordensessie in Potchefstroom.

Hoe ziet een dag er daar ongeveer voor jullie uit?

‘Dat ligt eraan op welke dag ik train. Op sommige dagen is het een looptraining en in de middag kracht. Op andere dagen is het alleen maar lopen. In de tussentijd, wanneer ik geen training heb, ben ik het meest bezig met herstel en bijkomen van de training. En ik kijk beelden terug van de training die ik zojuist heb gedaan, om te kijken of ik verbeterpunten zie. Zodat ik ook na de training bezig ben met mezelf te verbeteren.’

Denk je nog vaak terug aan je prachtige indoorseizoen, toen je vierde allertijden werd in Nederland op de 400 meter? Hoe kon het dat je zó in vorm was?

‘Jazeker, ik denk er bijna elke week wel aan terug. Met name het EK en NK, die blijven het meest hangen. Dat is wel moeilijk om te zeggen, maar ik merk met name dat de groep waarin ik train en hoe de week is ingevuld heel goed bij mij past. Die combinatie zorgt er zeker voor dat ik het maximale uit mijzelf kan halen. Verder leer ik van elke training heel veel en heb ik veel kleine dingen aangepast. Bijvoorbeeld de manier van lopen en hoe je zo slim mogelijk omgaat met je energie, wat nogal belangrijk is bij een 400 meter.’

Waar kijk je het meest positief op terug: je 46.28, brons op de NK, je debuut bij de senioren op een internationaal toernooi op de 400 meter of het EK-brons met de 4×400 meter?

‘Dat wordt echt de EK. Om daar te kunnen staan en al gelijk zo een prestatie te halen met de 4×400-metergroep was echt een droom. Met name hoe je met de groep mee gaat en het moment dat het startschot gaat zit je er echt midden in. En ook als je kijkt  naar wat er allemaal bij komt kijken met een toernooi. De sfeer en de adrenaline speelden een grote rol.’

Dit jaar wil je je naast de 400 meter toeleggen op de 400 meter horden. Wat vind je eigenlijk zo mooi aan deze discipline?

‘Dat klopt. Wat ik mij kan herinneren, is dat ik als C-junior ooit wel eens een 300 meter horden gedaan heb, maar dit gaat het eerste jaar worden dat ik mij helemaal in de 400 meter horden verdiep. Ik merkte altijd al wel dat de 400 meter goed bij mij past. Alleen om de knop om te zetten van korte horden (100 en 110 meter horden) naar de langere nummers was nog te moeilijk. Ik merk de afgelopen twee weken dat dit echt iets is wat bij mij past.’

Kun je in trainingen veel van teamgenoten Femke Bol, Nick Smidt en Ramsey Angela leren wat betreft de 400 meter horden?

’Gegarandeerd. Van de één iets meer dan van de ander, maar ik leer veel van ze. Ik merk vooral dat ik met Ramsey heel erg veel kan optrekken. De overgang van de korte hordes naar de lange hordes wordt zo makkelijker. Verder heb ik ook heel veel aan Femke, omdat ze mij elke training mentaal er heel erg doorheen helpt. Ze deelt ook hoe zij het onderdeel ervaart. En natuurlijk mijn coach Laurent Meuwly, hij helpt me elke training elk detail te verbeteren.‘

Op welk onderdeel ga je je toeleggen dit jaar?

‘Ik ga mij met name focussen op de 400 meter horden dit outdoorseizoen. Ook loop ik de vlakke 400 meter. Ik kijk er al naar uit om dit te kunnen doen en ik hoop de trend van indoor door te kunnen zetten naar het outdoorseizoen. En wat belangrijk is, is om de plannen uit te werken die we in de trainingen aan het oefenen zijn.’

Hoe kijk je naar de EK onder 23 jaar en WK atletiek dit jaar?

‘De focus wordt wel om op de 400 meter horden te kwalificeren voor de toernooien. Ik ben altijd best wel terughoudend in wat ik zeg over wat mijn doelen zijn bij toernooien, dat zit in mijn karakter. Ik ga er wel alles aan doen om het beste uit mijzelf te halen en er veel ervaring op te doen.’

Hoe gaat globaal je wedstrijdschema eruit zien outdoor?

‘Er staan veel mooie wedstrijden op het programma, waarvan ik later op mijn Instagram meer duidelijkheid kan geven. Ik heb na Zuid-Afrika, waar ik zaterdag vertrek, nog een trainingsstage in het Turkse Belek. Vanaf daar loop ik mijn eerste wedstrijd op het NK teams en de eerste 400 meter is in het Belgische Oordegem. Verder heb ik bijna elk weekend wel een wedstrijd, wat ik leuk vind, want dan kan je de trainingen omzetten in de wedstrijden.’

Foto’s: Erik van Leeuwen & eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten