Home Laatste Nieuws WK indoor in Glasgow (alle uitslagen + quotes)

WK indoor in Glasgow (alle uitslagen + quotes)

door hardloopnetwerk

De WK indooratletiek vond plaats van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart in Glasgow, Schotland. De afvaardiging van TeamNL in de Emirates Arena bestond uit 12 vrouwen en 10 mannen. In dit artikel vind je quotes en alle uitslagen van de Nederlanders die in actie kwamen in Glasgow. Op onze Instagrampagina vind je updates in de story’s.

De Nederlandse atleten hebben een historische prestatie neergezet op de Wereld Kampioenschappen Indoor Atletiek in Glasgow. Met vijf medailles eindigt Nederland op een vierde plek op de medaillespiegel. Twee keer goud, één keer zilver en tweemaal brons. Hiermee gaat dit WK indoor de boeken in als het succesvolste toernooi ooit voor TeamNL.

Op de medaillespiegel eindigt Nederland op een vierde plaats en ook dat is een historisch goede prestatie. Het vorige record was vier medailles, op de vorige WK indoor in 2022 in Belgrado. De WK Indoor atletiek worden sinds 1985 gehouden en de Nederlandse ploeg sleepte in Glasgow meer medailles in de wacht dan op welk van de voorgaande mondiale titeltoernooien dan ook.

Alle uitslagen vind je hier.

De vijf medailles

De eerste medaille was voor meerkampster Sofie Dokter. Haar vijfkamp ochtend kon niet beter beginnen: de 60 meter horden legde ze in 8,29 seconden af, nog nooit had ze dat sneller gedaan. Het hoogspringen viel met 1,76 meter iets tegen en bij kogelstoten bleef ze met een afstand van 13,04 meter net onder haar persoonlijk record. Met haar sprong van 6.20 meter kwam ze op de derde plaats te staan met nog één onderdeel op het programma. Na een sterke laatste ronde kwam ze als eerste over de streep op de 800 meter en zette een persoonlijk record neer van 2:11.89 minuten. Door deze geweldige prestatie wist ze het brons veilig te stellen.

De unieke dubbelslag kwam op dag twee in de finale over 400 meter. Direct na de finish hadden Femke Bol en Lieke Klaver door dat ze samen voor een unieke gebeurtenis in de Nederlandse atletiekgeschiedenis hadden gezorgd. Femke Bol finishte na 49.17 seconden, een verbetering van haar eigen wereld indoorrecord (49.24 sec). Lieke Klaver liep 50.16 seconden en won het zilver.

TeamNL beëindigde de slotdag met een wereldtitel en een bronzen medaille. Sensationeel goud was er voor de 4×400 meter estafettevrouwen. Na de outdoortitel in augustus eisten de Nederlandse 4×400 meter vrouwen dit weekend ook de wereldtitel op de indoorbaan op. In de series plaatsten Myrte van der Schoot, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol zich overtuigend voor de finale. In de finale nam TeamNL met de frisse krachten van Lieke Klaver en Cathelijn Peeters resoluut de leiding. Deze positie gaven Lisanne de Witte en Femke Bol niet meer uit handen, waardoor het Nederlandse kwartet met overmacht de wereldtitel wist te bemachtigen in een Nederlands record van 3:25.07 minuten.

Eerder deze avond liepen de mannen op de 4×400 meter estafette naar het brons in een Nederlands record. In de series bestond TeamNL uit Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela. Tijdens de strijd om de medailles werd Liemarvin Bonevacia opgesteld als nieuwe startloper. Ook Terrence Agard kwam fris het team in. Samen met Ramsey Angela en Tony van Diepen liepen zij naar de bronzen medaille in een Nederlands record van 3:04.25 minuten.

Uitslagen Nederlanders per dag (+quotes)

Dag 3 – Zondag 3 maart 2024
Sven Jansons – Zevenkamp – 60 meter horden – 8.12
Sven Jansons – Zevenkamp – Polsstokhoogspringen – 4.80
Nadine Visser – 60 meter horden (series) – 7.85 Q
Maayke Tjin A-Lim – 60 meter horden (series) – 8.10 Q
Taymir Burnet, Isaya Klein Ikink, Tony van Diepen en Ramsey Angela – 4×400 meter (series) – 3:06.47 Q
Myrte van der Schoot, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol – 4×400 meter (series) – 3:27.70 Q
Menno Vloon – Polsstokhoogspringen – 5.65
Nadine Visser – 60 meter horden (halve finale) – 8.42
Sven Jansons – 1000 meter – 2:41.26 > 6076 punten, 7e, PR
Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony van Diepen – 4×400 meter (series) – 3:04.25 GOUD + NATIONAAL INDOORRECORD
Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol – 4×400 meter (series) – 3:25.07 BRONS + NATIONAAL INDOORRECORD
Update: Maayke Tjin A-Lim liep niet in de halve finale door een lichte blessure.

Een wereldrecord was er voor Devynne Charlton. De atlete uit de Bahama’s zette in de finale 60 meter horden 7.65 neer, waarmee ze 0.02 seconde sneller was dan haar eigen toptijd van afgelopen maand.

‘Ik weet niet goed waarom ik de eerste horde flink raakte. Het heeft niet met risico nemen te maken. Ik heb een constante start, elke race hetzelfde.’

Nadine Visser na haar halve finale 60 meter horden.

Dag 2 – Zaterdag 2 maart 2024
Job Geerds – 60 meter horden (series) – 7.66 Q
Sven Jansons – Zevenkamp – 60 meter – 6.81
N’ketia Seedo – 60 meter (series) – 7.24 Q
Sven Jansons – Zevenkamp – Verspringen – 7.79 PR
Sven Jansons – Zevenkamp – Kogelstoten – 13.54.
Job Geerds – 60 meter horden (halve finale) – 6.62
N’ketia Seedo – 60 meter (halve finale) – 7.29
Sven Jansons – Zevenkamp – Hoogspringen – 1.95
Femke Bol – 400 meter (finale) – 49.17 GOUD + WERELDINDOORRECORD
Lieke Klaver – 400 meter (finale) – 50.16 ZILVER

‘Ik had niks verwacht vanavond, behalve iets in mijn hand: zilver. Met een toernooi gaat het mij nooit om de tijd. Deze finale is mijn derde race. De één loopt een wereldrecord, de ander loopt zes honderdsten boven haar persoonlijk record.’

Sofie Dokter – Vijfkamp – 800 meter – 2:11.89 > 4571 punten BRONS

‘Zo, ik heb nog nooit zo’n dramatische finish beleeft. De finish had niet verder weg moeten zijn, dan had ik het niet gehaald. De laatste 50 meter dacht ik: blijf overeind. Maar ik wist dat ik die bronzen medaille moest pakken. 2:11 op de 800 meter, ik had het verwacht het ooit te doen, maar wist niet dat het vandaag kon. Het was een rollercoaster, na kogelstoten was ik best wel teleurgesteld. Maar daarna voelde het als een nieuwe wedstrijd. Het is altijd fijn om te weten dat mijn ouders en zusje op de tribune zitten, die vrij hebben moeten vragen van werk en school.’

Sofie Dokter na haar bronzen vijfkamp

De WK indoor in Glasgow starten op vrijdagochtend 1 maart met de vijfkamp. Sofie Dokter bijt voor Nederland het spits af op de 60 meter horden, het eerste onderdeel van de vijfkamp. Zondagavond 3 maart eindigt het titeltoernooi met de finales over 1500 meter. In drie dagen tijd strijden de beste atleten van de wereld om de indoortitels. De Emirates Arena biedt ruimte voor 5000 bezoekers en heeft sinds 2012 al veel internationale sportevenementen gehost. In 2019 werden in deze arena nog de EK indoor georganiseerd. TeamNL nam toen vijf medailles mee naar huis.

‘Natuurlijk is het grote doel dit jaar de Spelen, maar ik vind het altijd mooi om te racen en nieuwe toernooiervaring op te doen. Ik vind het fijn om te trainen, maar mis de horden wel een beetje. Dit toernooi zie ik niet als een veredelde training, het is een doel op zich.’