Home Laatste Nieuws Ryan Clarke: ‘NK-goud was kers op de taart’

Ryan Clarke: ‘NK-goud was kers op de taart’

door Tijn Piest

Misschien wel de grootste Nederlandse verrassing op de middellange afstand dit jaar: Ryan Clarke. Hij is 25 jaar en atleet bij Team Distance Runners. Eind mei was hij al in uitstekende vorm, maar eind juli boekte hij zijn grootste mijlpaal. Een terugblik met de verrassende Nederlands kampioen 800 meter op het seizoen waarin hij doorbrak na vele blessurewinters. ‘Mijn basis maakte nu het grootste verschil.’

Je liep hard in Hengelo, Monaco, Breda en afgelopen zaterdag nog in Huizingen (3:39.17, PR op de 1500 meter). Welke race dit jaar heeft je het meest verbaasd?

Ryan Clarke in actie tijdens de FBK Games, waar hij voor het eerst in de 1:46 liep.

‘Dat is een moeilijke vraag. Ik zou als eerst zeggen Monaco, maar de 800 meter op de NK was ook een hele mooie. Monaco was vooral verbazingwekkend door de atmosfeer van de hele wedstrijd. Lopen in een prachtig, vol stadion op een mooie locatie was echt heel gaaf. Ik weet nog goed dat ik kippenvel had toen we de callroom uitliepen. Over de tijden ben ik nog niet zo zeer heel erg verbaasd. Ik wist dat ik in een goede vorm was, het moest er alleen nog uitkomen.’

Even terug naar de NK atletiek op zaterdag 29 juli. Zag je jezelf als favoriet voor het begin van de finale 800 meter?

Niels Laros was natuurlijk op papier de favoriet. Hij liep in Monaco 1:44.78 en ik 1:45,52 (voor beiden een persoonlijk record, red.). Alleen tijden op een toernooi zeggen natuurlijk niet altijd alles. Ik wist dat ik in een goede vorm was en ik voelde in Monaco dat het nog wel harder kon. Het hele seizoen was ik zelfverzekerd bij de wedstrijden, wat mij ook zeker hielp. De zekerheid werd elke keer bevestigd door een goede tijd te lopen of op een hoge klassering te eindigen. Bij de NK wist ik dat het niet makkelijk ging worden, maar ik had zeker wel het gevoel dat ik kon winnen.’

Weet je nog wat je halverwege de race dacht? Liep het beter dan verwacht?

‘Ja, absoluut. Het liep makkelijker dan verwacht. Ik had totaal geen besef van hoe hard we liepen en hoe hard we door kwamen. Mijn focus was om Niels in de gaten te houden. Het voelde totaal niet als een harde race, wat op het moment nog meer motivatie en zelfvertrouwen gaf.’

Bekijk hier: Alles over de WK atletiek in Boedapest (tijdschema, reacties en uitslagen)

Je gaat in de laatste 75 meter Niels voorbij en dan is daar de finish. Had je meteen door dat je goud had gepakt?

‘Ik had het de laatste 30 meter al door. Winnen op de NK was voor dit seizoen natuurlijk de kers op de taart. Het maakte het extra speciaal omdat ik op dezelfde baan in Breda goud won bij mijn laatste jaar als junior. Mijn familie stond bij de finishlijn. Het is een speciaal gevoel om zulke momenten samen te kunnen vieren met mijn familie.’

Waar komt die ongelooflijke progressie bij jou vandaan?

‘De meeste progressie komt dit jaar doordat ik niet zodanig geblesseerd ben geweest dat ik niet heb kunnen lopen. De vorige winters heb ik altijd wel een blessure gehad. Stressfractuur in mijn sacrum, gescheurde enkelbanden, geïrriteerde pees, elke keer wel wat. Behalve deze winter. Ik heb stabiel door kunnen trainen. De trainingskampen hebben natuurlijk ook zo zijn
invloed gehad, maar de basis goed te hebben gehouden maakte het grootste verschil.’

‘Mijn zwakke plek is dat ik vrij makkelijk geblesseerd raak.’

Wat is voor jou de magie van een 800 meter?

‘Ik vind het mooi dat alles samenkomt. Snelheid, aerobe fitheid, kracht en souplesse. Dit maakt het trainen voor deze afstand gevarieerd. Het gaat hard en het is tactisch, wat het altijd super leuk maakt.’

Baanseizoen zit erop liet je weten. Ga je nog wegwedstrijden / crosswedstrijden lopen dit jaar?

‘Ik heb nog geen concrete planning gemaakt met mijn coach Guido Hartensveld. Maar ik vind het het belangrijkst dat ik week in week uit goed kan trainen. Grotendeels ligt mijn focus in de winter altijd op voorzichtig en verstandig trainen, zodat ik niet geblesseerd raak. Doordat ik mijn enkelbanden al twee keer heb gescheurd, sla ik het crossen altijd liever over. Als ik in Nederland ben dan, wil ik als enige cross nog de Warandeloop doen. De NK cross sla ik over. Op de planning staat wel het indoorseizoen 2024. Ter voorbereiding doe ik twee trainingskampen: in Font Romeu en Namibië.’

Waar wil je zijn aan het begin van het outdoorseizoen van 2024?

‘Mijn zwakke plek is dat ik dus vrij makkelijk geblesseerd raak. Het is daarom altijd belangrijk dat ik goed mijn oefeningen blijf doen. Als ik de hele winter kan blijven trainen, heb ik zeker vertrouwen in volgend seizoen. Ik hoop dat ik aan het begin van outdoorseizoen 2024 al 1:45.0 of eronder kan lopen. Als ik deze progressie al kan maken na één winter goed door te kunnen trainen, weet ik dat er nog meer in de tank zit als ik deze trainingsarbeid vol kan blijven houden.’

Hoe haalbaar zie je die limiet van 1:44.70 voor de Spelen van Parijs voor je?

‘Ik heb dit seizoen twee keer in de 1:45 gelopen op de 800 meter. Beide keren in een race waarin ik voelde dat het nog harder zou kunnen. Hierdoor heb ik zeker de 1:44.70 als doel voor volgend jaar. Ik heb er een goed gevoel bij, maar je moet het altijd nog maar doen. Eerst een goede en stabiele winter draaien.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten