Home Laatste Nieuws Bo Ummels pakt NK-goud na spannende laatste meters

Bo Ummels pakt NK-goud na spannende laatste meters

door hardloopnetwerk

Via de livestream was het NK Halve Marathon tijdens de Venloop afgelopen zondag prima te volgen, op de strijd bij de vrouwen na dan. Slechts op het allerlaatst werd duidelijk dat Jasmijn Lau op het punt stond om de van het begin aan kop lopende Bo Ummels bij te halen. Met een laatste krachtinspanning wist Bo Ummels echter toch de titel te pakken. Wij besloten haar wat vragen te stellen. Later vandaag publiceren we ook het interview met de nummer 2, Jasmijn. Beide dames hebben al laten weten ook te starten bij het Hardloopnetwerk NK 10.000m, onderdeel van de Gouden Spike op 8 juni, en we zullen ze dus de komende maanden extra in de gaten houden!

1. Je ging zo snel van start dat ze bij de livestream niet doorhadden dat jij nog voor Jasmijn Lau en Jill Holterman liep. Was het de bedoeling om zo snel te starten?

Haha! Het was niet bewust de bedoeling om zo snel te starten. Vooraf is het moeilijk inschatten hoe de wedstrijd zal verlopen en wat het plan van de concurrenten is. Het is echt anticiperen op de omstandigheden onderweg. De eerste paar kilometer liep ik samen met Jill op een stevig tempo. Omstreeks 5 kilometer [in 17:24, red.] merkte ik dat er een gaatje met haar ontstond en vanaf toen heb ik besloten om er gewoon voor te gaan en op dit tempo door te blijven lopen. Ik merkte dat ik goed gefocust was en het tempo niet geforceerd voelde. Bij 6 kilometer stond mijn coach Guido (Hartensveld) langs de kant en ook hij gaf aan dat ik er voor kon gaan. Vanaf toen heb ik ook niet meer achterom gekeken en heb ik geprobeerd om een zo snel mogelijke tijd te lopen [34:40 op 10km, 1.14:02 op de finish, red.].

2. De tweede helft was zwaar, met veel wind. Kwam je jezelf daar tegen? Hoe wist je jezelf toch nog te pushen?

Klopt, de eerste helft konden we profiteren van wind in de rug, maar vanaf de tweede helft was de tegenwind wel zwaar. Van belang was om niet teveel alleen te lopen, maar om een groepje te zoeken om achter te schuilen. Ik heb besloten om een tijdje te schuilen, maar kon me ook goed richten op de concurrenten voor me, waardoor ik kon blijven pushen. Ook toen ik het erg zwaar begon te krijgen de laatste 6 kilometer hielp het erg dat ik me kon blijven richten op de mensen die voor me liepen.

3. Denk je dat je nog harder kan, of was dit de perfecte race?

Voor de dag zelf heb ik denk ik alles eruit gehaald wat erin zit. Het was echter niet de perfecte race, de laatste 3 kilometer had ik wat moeite om mijn focus, en daardoor het tempo, vast te houden, waardoor ik tijd ben verloren. Ik hoop en denk zeker dat het nog harder kan. Ik heb nog niet heel veel ervaring op de halve marathon, en met elke voorbereiding hoop ik weer stappen te kunnen zetten.

4. Hoe heb je je voorbereid op deze halve marathon? Wat was je zwaarste training?

De afgelopen winter heb ik veel geïnvesteerd in mijn inhoud middels het verhogen van de trainingsuren (lopen en alternatieve training). Ook deed ik vaker lange duurlopen. De laatste maand heb ik meer specifieke trainingen gedaan die gericht waren op de halve marathon. Een van de zwaarste, maar ook mooiste trainingen die ik heb gedaan, was 10x1000m (halve marathon tempo tot 10 km tempo) op het gras, met 500m stevig doordraven. In totaal liep ik 15 km aaneengesloten in een tijd van 55:40. Het is belangrijk om zulke trainingen goed in te delen, en het gaf mij erg veel voldoening om deze succesvol te voltooien!

5. Waar gaan we je binnenkort nog in actie zien?

De Venloop was de laatste wedstrijd van dit seizoen, de komende periode is vooral gericht op training (over twee weken gaan we op trainingsstage naar Portugal) om een goede basis te leggen voor het baanseizoen en het daaropvolgende wegseizoen!

Foto: Iwan Oprins

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten