Home Hardlopersverhalen Een dag in Stellenbosch met Sofie Dokter

Een dag in Stellenbosch met Sofie Dokter

door hardloopnetwerk

De Nederlandse zevenkampsters overwinteren momenteel in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Op 136 meter niet erg hoog gelegen, maar de zon en lage neerslagkans zorgen voor aangename trainingsomstandigheden richting de aanstaande wedstrijden. Ook voor de 21-jarige Sofie Dokter, die aan de weg timmert richting de Spelen.

Donderdag 11 januari

Vandaag neem ik jullie mee in een dag van mijn drieweekse trainingsstage in Stellenbosch. Vandaag staan de onderdelen horden, ver en speer op het programma. Mijn wekker ging om 8 uur en na me aangekleed te hebben, ging ik naar het ontbijt. Ik ontbijt op stages meestal met yoghurt, granola en fruit. Thuis eet ik altijd Brinta met een banaan. Dat vind ik toch het makkelijkste eten en het best vullend. Bij toernooien neem ik eigenlijk altijd wel Brinta mee, zodat ik zeker weet dat ik een goed ontbijt heb voor de wedstrijd. Na het ontbijt pak ik mijn tas in en smeer me goed in met zonnebrand. De zon is met temperaturen rond de 25 graden erg sterk hier. Om 9:15 uur vertrek ik op de fiets naar het Coetzenburg Athletics Stadium.

Daar aangekomen starten Anouk Vetter, Emma Oosterwegel en ik met de warming-up voor horden en ver, onder toeziend oog van coach Ronald Vetter. We doen wat activerende oefeningen, lopen een rondje in, rekken wat en vervolgens gaan we hordenstappen en -drills doen. Helaas voelde ik hierbij mijn heupheffer een beetje. Omdat we na het hordelopen direct doorgaan naar verspringen, moest ik kiezen tussen beiden. Ik koos voor ver, omdat er tijdens deze sessie metingen en analyses worden gedaan met behulp van de optojump en videobeelden. De optojump bestaat uit een soort latjes die je op de witte lijnen van de baan legt. In de latjes zitten sensoren die meten wanneer je voet aan de grond is. Hierdoor kan berekend worden hoe groot je passen zijn en wat de contacttijd met de grond is. Door die gegevens kunnen we kijken waar we nog kunnen verbeteren in de aanloop en afzet. De training ging goed. Toen die klaar was, nam ik een eiwitshake om zo goed mogelijk te herstellen.

Lees ook: CTS GROUP-talent Sofie Dokter: ‘Gotzis was een hele goede meerkamp’

Om 13:00 uur was het tijd voor de lunch. Elke dag krijgen we die, net als het avondeten, in het hotel. Voor de volgende sessie is er nog wat tijd om te rusten en aan mijn studie te werken. Ik doe de studie landschapsarchitectuur aan de universiteit van Wageningen. Momenteel volg ik een vak waarbij we een park in Wageningen ontwerpen. Ik ben vanmiddag bezig geweest met de detailuitwerking en heb dus veel getekend, wat ik erg leuk vind.

Om 16:15 uur vertrekken we weer naar de baan. De volgende training is speer, voor mij een lastig, maar leuk onderdeel. Op speer haal ik de minste punten in de zevenkamp. Ik vind de techniek moeilijk, dus ik ben hard aan het trainen om dat te verbeteren. Het wordt steeds iets beter en waar ik vroeger ‘per ongeluk’ een goede worp had, weet ik nu steeds beter hoe ik vaker een goede worp kan afleveren. Het is erg leuk om die progressie te voelen en uiteindelijk ook te zien in de afstanden. Met speer is het extra fijn om met Emma en Anouk te trainen. Zij zijn beiden heel goed in speer en daardoor in de training ook een goed voorbeeld. Als Ronald me iets uitlegt over de techniek zegt hij altijd: ‘Kijk maar bij Emma of Anouk’. Dan krijg ik het perfecte voorbeeld te zien. Naast dat dit heel fijn is, zijn ze ook heel leuk om mee te trainen. We hebben het heel gezellig en in de zware trainingen helpen we elkaar om er het beste uit te halen. Tijdens een vijfkamp (indoor) of zevenkamp (outdoor) steunen we elkaar ook en ik vind het altijd erg fijn om een meerkamp met hun te doen. Ik ben erg dankbaar deel uit te maken van deze trainingsgroep.

Lees ook: Een dag in Potchefstroom met Britt de Blaauw

Sofie Dokter op hoogspringen, haar beste onderdeel, tijdens haar gouden EK U23 afgelopen jaar.

Na de training is het tijd voor het avondeten. Daarna speel ik nog een spelletje met een aantal andere atleten. Vervolgens is het alweer tijd om te slapen. Het was een lange dag, dus ik ben blij als ik in mijn bed lig.

Ik hoop aankomende week nog goed te kunnen trainen, want als we terug komen beginnen de eerste wedstrijden. Eerst de PEC indoorwedstrijd op zaterdag 27 januari in Apeldoorn. Die doe ik ter voorbereiding op de NK indoor meerkamp een weekend later, ook in Omnisport. Mijn doel voor dit indoorseizoen is deelnemen aan de WK indoor in Glasgow begin maart. Daarvoor wil ik een goede score halen op de NK. Ik kijk erg uit naar die wedstrijden! Welke meerkampen ik outdoor ga doen, staat nog niet helemaal vast. Maar ik hoop sowieso op de Spelen te staan in augustus.

Foto’s: eigen bezit en Erik van Leeuwen

Lees ook: De beste hardloop aanbiedingen voor deze winter

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten