Home CTS GROUP Talententeam CTS GROUP-talent Sofie Dokter: ‘EK-medaille en daarna Olympische Spelen’

CTS GROUP-talent Sofie Dokter: ‘EK-medaille en daarna Olympische Spelen’

door Tijn Piest

Ook dit jaar ondersteunt het CTS GROUP Talententeam jonge atleten bij het najagen van hun dromen. We volgen drie potentiele wereldtoppers, onder begeleiding van CTS GROUP en de Atletiekunie, in hun weg naar de top. In deze aflevering: meerkampster Sofie Dokter (19), die woensdag van start gaat op de zevenkamp bij de EK atletiek.

Bevestiging

Sofie Dokter sprong zichzelf met 1.86 meter indoor in de top 10 van Nederland bij het hoogspringen

4263 punten indoor en 6144 outdoor, daarmee kroonde Sofie Dokter zichzelf dit jaar twee keer tot Nederlands kampioene meerkamp. Op de vijfkamp en zevenkamp pakte ze tevens een recordaantal punten, om over individuele PR’s nog maar te zwijgen. Dit in combinatie met ruim 6000 punten in de prestigieuze Hypomeeting van Götzis zorgde via het rankingsysteem voor kwalificatie voor haar eerste seniorentoernooi: de EK atletiek in München. Sofie: ‘Dit had ik voor het seizoen begon echt niet verwacht. Ik ben dit jaar tot nu toe natuurlijk het meest trots op mijn kwalificatie voor de EK. Ook ben ik vooruitgegaan op elk onderdeel, waarmee ik heel erg blij ben. Het is een bevestiging dat ik op Papendal op de goede plek zit en me nog verder kan ontwikkelen.’ Sofie maakt haar eerste jaar op het nationale sportcentrum door en het was even afwachten hoe dat zou gaan, zegt ze zelf. ‘Als ik nu terugkijk ben ik erg blij met de vooruitgang die ik tot nu toe al geboekt heb.’ Voordat ze in Apeldoorn met een persoonlijk record de Nederlandse titel op de zevenkamp zou pakken, slechtte ze in Götzis al de magische 6000-puntengrens. Bij de prestigieuze meerkamp in het Oostenrijkse dorpje werd ze tevens benoemd als ”Rookie of the meet”. ‘Ik vond het erg gaaf om in Götzis tussen al die toppers te staan. En ik was natuurlijk erg blij dat het zo goed ging. Voordat het seizoen begon was de deelname aan de EK al wel ter sprake gekomen, maar dan had ik twee topmeerkampen nodig en dan moest ik geluk hebben met afvallers. Toen de NK zevenkamp in Apeldoorn ook goed ging en ik Nederlands kampioen werd, stond ik goed op de ranking. Het waren nog een paar spannende weken afwachten, maar uiteindelijk mag ik dus meedoen. Hier ben ik echt superblij mee en ik kijk er erg naar uit om in München te staan.’

Lees ook: CTS GROUP Talententeam: De kampioenen van morgen

Dit is de tweede atleet die we leren kennen in de serie talenten uit het CTS GROUP Talententeam. In de volgende aflevering lees je de ontwikkeling van discuswerper en kogelstoter Ruben Rolvink.

Anouk Vetter en Emma Oosterwegel

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is Sofie Dokter op Papendal te vinden, aangevuld met een training thuis in het bos op zondag. ‘Omdat ik uit Groningen kom, was het dus wel nodig om een woonplek op of in de buurt van het sportcentrum te hebben. Nu heb ik een kamer op Papendal. Erg handig, want ik heb ‘s ochtends weinig tijd om naar de training te reizen. Bij Groningen Atletiek (waar Sofie lid is, red.) train ik niet meer, wat ik wel mis. Daar kwam ik tot afgelopen jaar vanaf mijn zesde ongeveer elke week. Het is een fantastische club met leuke atleten en trainers. Maar op Papendal heb ik het ook enorm naar mijn zin. Ik ga veel vooruit en alle faciliteiten voor topsport zijn aanwezig. De fysio is altijd dichtbij, dus bij pijntjes kun je altijd snel terecht.’ In Arnhem traint ze met Anouk Vetter en Emma Oosterwegel, de zilveren en bronzen medaillewinnaars van de Olympische meerkamp vorig jaar. De fijne kneepjes van het vak kan ze van hen leren, maar ook van Anouks vader Ronald Vetter, die coach is van de talentvolle zevenkampers. ‘Het is natuurlijk heel gaaf om met Anouk en Emma te trainen. Het zijn voorbeelden voor me. Dat is hoe het in de trainingen ook vaak werkt. Ronald legt iets uit en dan kan ik vervolgens bij Emma of Anouk kijken hoe het moet. Dit is heel fijn, want hierdoor ga ik zelf vooruit.’ Daarnaast is Sofie student aan de Wageningen University, waar ze Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning studeert. De studie heeft veel verplichte contacturen en dus is het per vak puzzelen hoe ze het kan combineren met trainen. Ik doe de studie in een wat aangepast tempo. Ik heb vanuit Papendal en vanuit de universiteit mensen waarmee ik contact kan zoeken als ik hulp nodig heb. Naast studeren en atletiek kan ik erg genieten van series of films kijken. Ook vind ik het leuk om creatief bezig te zijn. De projecten wisselen elkaar veel af, op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met tas haken. In het weekend ga ik vaak terug naar Groningen en daar doe ik dan leuke dingen met familie en vrienden.’

Deelname aan de EK bij de senioren of je zilveren medaille op de EK onder 23 jaar?

‘Pfff, dit vind ik een hele lastige. Mijn zilveren medaille in Tallinn vind ik heel erg waardevol. Tijdens die meerkamp heb ik enorm genoten en dat was voor mij ook wel echt een bevestiging dat dit echt is wat ik wil doen. Meedoen aan de EK bij de senioren is weer een stap verder. De toernooien bij de senioren zijn natuurlijk de toernooien waarvan ik droom om aan mee toe doen en dat gaat nu ook echt gebeuren.’

Vijfkamp of zevenkamp?

‘Zevenkamp. De vijfkamp vind ik ook erg leuk, maar de zevenkamp is leuker. Dan doe je alles en ben je twee dagen bezig het beste uit jezelf te halen. Ook vind ik buiten leuker dan binnen. De zevenkamp vind ik zo leuk omdat het heel divers is. Het is erg uitdagend omdat je lichaam dus elk onderdeel aan moet kunnen. Doordat er zeven onderdelen zijn, krijg je ook zeven keer de kans om je zelf te laten zien. Als het ene onderdeel wat minder gaat kan je het weer goed maken met een ander onderdeel.’

Hoogspringen of verspringen?

‘Deze vind ik ook erg moeilijk! Ik ben niet voor niets een meerkampster. Ik vind alles leuk en het springen al helemaal! Met hoogspringen haal ik de meeste punten, dus als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor hoog.’

Groningen of Papendal?

‘Voor de sport sowieso Papendal. Ik weet dat ik daar het beste uit mezelf kan halen. Maar ik ben opgegroeid in Groningen. Daar ken ik alles en wonen mijn familie en vrienden, dat voelt nog steeds als thuiskomen.’

Olympische Spelen of EK-medaille?

‘Een medaille op het EK betekent meestal ook dat je goed genoeg bent voor de olympische spelen. Dus dan kies ik voor een EK-medaille en dan doe ik daarna wel mee met de Olympische Spelen :).’

Tekst gaat door onder de beelden.

Voorzichtige doelen

Naast de meerkampselectie op Papendal zit Sofie in een ander team professionele atleten, het CTS GROUP Talententeam. Wat lid zijn van het team voor haar betekent? ‘Het helpt me om verder te gaan met mezelf te ontwikkelen. We krijgen financiële steun en goede schoenen en kleding van ASICS. Dit is erg fijn. Ik was super blij toen ik hoorde dat ik deel uit mocht maken van het team. Haar teamgenoten binnen het talententeam zijn Ruben Rolvink (kogelstoter/discuswerper) en Jamie Sesay (sprinter/hordeloper/hoogspringer), die veel gerichter trainen. ‘Ruben kan hele ambitieuze doelen stellen en is daar niet bang voor, dit vind ik knap. Ik ben daar vaak wat voorzichtiger in. Jamie combineert hoog met horden, een combinatie is die je niet vaak ziet. Daar heb ik bewondering voor.’

EK-medaille

Alleen de zevenkamp op de Europese kampioenschappen staat dit seizoen nog op de planning van Sofie. Een medaille lijkt voor dit jaar nog wat te hoog gegrepen, met veel toppers van de WK op de startlijst. ‘Op de EK hoop ik woensdag en donderdag nog een keertje het beste uit mezelf te halen, misschien wel weer een persoonlijk recordaantal punten. Speer en kogel zijn nog steeds wel onderdelen die ik lastig vind en waar ik zeker nog op vooruit kan gaan. Daar werk ik dus veel aan. Volgend jaar staan de EK onder 23 jaar op de planning, waar ik voor een medaille wil gaan. Verder hoop ik aankomende jaren aan meer seniorentoernooien deel te nemen.’ Ten slotte heeft Sofie nog een ambitie die ze deelt met veel collega-atleten. ‘Ik droom ervan om deel te nemen aan de Olympische Spelen en daar een zo hoog mogelijke score te halen.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CTS GROUP en de Atletiekunie.

Foto’s: Paul Raats, Coen Schilderman en Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten