Home CTS GROUP Talententeam CTS GROUP-talent Ryan Jansen: ‘Grote uitdaging om EK-goud te halen’

CTS GROUP-talent Ryan Jansen: ‘Grote uitdaging om EK-goud te halen’

door Tijn Piest

Ook dit jaar ondersteunt het CTS GROUP Talententeam jonge atleten bij het najagen van hun dromen. We volgen zes Nederlandse toppers, onder begeleiding van CTS GROUP en de Atletiekunie, in hun weg naar internationaal succes. In deze aflevering: speerwerper Ryan Jansen (17), die dit jaar een grote kanshebber is voor een medaille op de EK onder 20 jaar.

Twee trainingsstages

Naar vorig seizoen kijkt Ryan Jansen niet meer vaak terug. Al zouden daar wel genoeg redenen voor zijn. In juni pakte hij bij de junioren U18 in Amsterdam glansrijk zijn derde Nederlandse titel bij de junioren op rij met een worp van 76.60 meter. Daarmee had hij enkele weken de beste wereldjaarprestatie in handen. Daarbovenop kwam nog brons op de EK onder 18 jaar in Jeruzalem. ‘Ik kijk altijd weer uit naar de volgende prestatie. Helaas was mijn persoonlijk record niet de beste prestatie van de wereld vorig jaar. Op de EK heeft Topi Parviainen uit Finland deze verbeterd naar 84 meter. Vorig jaar wierp ik nog met een speer van 700 gram, vanaf dit seizoen werp ik met 800 gram. Dat kan een groot verschil zijn, dus ik kijk eerder uit naar de prestaties die komen gaan.’ De basis voor het komende wedstrijdseizoen is gelegd. Ryan verbleef twee weken in het Portugese Monte Gordo met het team van zijn trainer, en twee weken in het Italiaanse Formia, met het Nederlands team, om nóg meer vooruitgang te boeken. ’Helaas ben ik in Monte Gordo een paar dagen ziek geweest, waardoor een aantal trainingen is komen te vervallen. In Formia heb ik gelukkig de hele stage gewoon door kunnen trainen. Het eerste deel van het winterseizoen heb ik me vooral gericht op kracht en stabiliteit, zodat ik hopelijk een pijnvrij seizoen kan draaien en niet dezelfde klachten als vorig seizoen krijg. Toen had ik soms last van mijn rug. Het tweede gedeelte heb ik me meer gericht op technische verbeteringen.’

Profiel

NaamRyan Jansen
Leeftijd17 jaar
WoonplaatsMade
DisciplineSpeerwerpen
WerptrainersFred van der Steenhoven & Keith Beard
Lid CTS GROUP Talententeam sinds2023
Persoonlijk record76.60 meter (2022)
HoogtepuntBeste prestatie allertijden U18/U16

Drie verschillende krachttrainingen

Ryan Jansen tijdens een training in Formia.

In zijn nog prille, maar succesvolle loopbaan als speerwerper heeft Ryan een team opgebouwd dat hem op allerlei vlakken ondersteunt. Fred van der Steenhoven en Keith Beard vormen het werptrainersduo, Pascal Jansen is ondersteunend krachttrainer en Paul Andrik begeleidt Ryan als fysiotherapeut en stabiliteitstrainer. Desalniettemin is de speerwerper van het Oosterhoutse ATV Scorpio vaak alleen op de baan te vinden, behalve op zondagen. Dan traint hij met het team van Keith Beart in Woerden. Zijn trainingsgenoten zijn dan onder andere de Nederlands recordhouders Lars Timmerman en Lisanne Schol. ’Ik doe best veel trainingen in de week. Dit doe ik voornamelijk omdat je bij speerwerpen een hele hoge piekbelasting hebt en hierdoor alles goed belastbaar en onder controle moet zijn voor de grote worpen. Ik doe in mijn werptrainingen ook mijn loopjes en een groot deel van mijn sprongen, voordat ik begin aan het echte werpen. Mijn krachttrainingen bestaan uit drie verschillende trainingen: back biceps/borst, schouder en triceps/benen. Maandag doe ik kracht, dinsdag werptraining en kracht, woensdag polymetrie en kracht, donderdag weer werpen en stabiliteit, vrijdag doe ik kracht en power, zaterdag weer krachttraining en zondag werp ik bij de groep in Woerden.’

Lees ook: CTS GROUP Talententeam 2023 van de Atletiekunie

Dit is de eerste atleet die we leren kennen in de serie talenten uit het CTS GROUP Talententeam. In de volgende afleveringen maken we kennis met Sofie Dokter, Jamie Sesay, Ruben Rolvink, Yannick Rolvink en Suze Zeevat.

Made of Breda?

‘Deze is voor mij heel makkelijk. Ik kies vol overtuiging Made. Hier ben ik geboren en getogen en in Breda kom ik nauwelijks.’

Je World Leading van 76.60 meter of EK-brons?

‘Hier zou ik willen gaan voor brons op de EK onder 18 jaar. Ik heb hier veel ervaringen op gedaan en leuke mensen leren kennen. Ik kijk nu al uit naar de volgende EK’s.’

Dit jaar: goud op EK U20 of deelname aan WK?

‘Voor dit jaar zou natuurlijk het halen van de WK Atletiek fantastisch zijn. Alleen kunnen we stellen dat EK-goud én een WK-deelname nog net iets te hoog gegrepen is. Hopelijk kunnen we verder kijken naar de volgende WK en EK.’

Nederlands record senioren of Olympische Spelen?

‘Ik zou het fantastisch vinden om één van de twee te halen. Alleen is het Nederlands record (80.70 meter) iets realistischer (de Olympische limiet staat op 85.50 meter, red.) dus kijken we eerder naar het record.’

Mooi compliment

In februari werd Ryan Jansen benaderd voor het CTS GROUP Talententeam door Vincent Kortbeek, technisch directeur van de Atletiekunie. Het team ondersteunt ook dit jaar ’de kampioenen van morgen’. Jonge talenten worden met behulp van CTS GROUP en ASICS ondersteund in hun weg naar de top. Nadat Ryan onderdeel van het Talententeam werd, beleefde hij een dag op het distributiecentrum van CTS GROUP in Nieuw-Vennep. ’Voor de mediadag en om te zien hoe ze bij CTS te werk gaan. Dit was een leuke en leerzame dag met het hele Talententeam.’ Ryan ziet het als een mooi compliment dat hij werd benaderd voor het atletiekcollectief. ’Ik ben vereerd dat ze me hiervoor gevraagd hebben en kijk uit naar de samenwerking dit seizoen.

Ter Specke Bokaal

Hij liet het al even doorschemeren, misschien kan hij dit jaar wel verder werpen met de 800-gramspeer. Of hij dan ook voorbij de 79.59 meter van Lars Timmerman kan, het Nederlands record U20 uit 2010? ’Het is zeker mijn doel om dit jaar voorbij de 76.60 meter te werpen. Hiervoor is nog een hoop werk aan de winkel, maar we gaan ons best doen! Het is natuurlijk een superafstand van Lars en ik zie het zelf nog niet als mogelijk voor dit jaar. Als ik kijk naar de concurrentie van dit jaar is het ook een hele uitdaging om dit jaar goud te halen op de EK onder 20 jaar (7-10 augustus). Hetzelfde geldt voor deelname aan de WK. Om me daarvoor te kwalificeren (limiet is 85.20 meter), heb ik een afstand nodig waarvan je als Nederlandse speerwerper alleen maar kan dromen. Dat zou ik zeker in de komende jaren willen werpen, maar is nu helaas nog net iets te ver. Hiervoor kijken we meer naar 2024, als ik tweedejaars U20-atleet ben.’ Eerst volgt de Ter Specke Bokaal, op zaterdag 13 mei in Lisse. Daar treft Ryan Jansen meteen de Nederlands recordhouder bij de senioren, Thomas van Ophem. ‘Ik heb zin om weer van start te gaan in een nieuw seizoen’, blikt hij vooruit. Hopelijk komt al het harde werk van het afgelopen half jaar eruit en werp ik een mooie afstand als opener. Ik kijk er naar uit om tegen Thomas te werpen met de 800-gram speer. Met Thomas heb ik vorig jaar al een aantal wedstrijden gedaan. Dit was met de speer van 700 gram. Moge de beste speerwerper winnen!’

Foto’s: Atletiekunie & Coen Schilderman

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CTS Group en de Atletiekunie.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten