Home CTS GROUP Talententeam CTS GROUP-talent Jamie Sesay: ’EK-medaille is mogelijk’

CTS GROUP-talent Jamie Sesay: ’EK-medaille is mogelijk’

door Tijn Piest

Ook dit jaar ondersteunt het CTS GROUP Talententeam jonge atleten bij het najagen van hun dromen. We volgen zes Nederlandse toppers, onder begeleiding van CTS GROUP en de Atletiekunie, in hun weg naar internationaal succes. In deze aflevering: hordeloper, sprinter & hoogspringer Jamie Sesay (19), die in aanloop naar de EK goud en zilver verzamelde op de ASICS NK onder 20 jaar.

Je las het goed: in drie disciplines behoort Jamie Sesay tot de Nederlandse top. De 100 meter legde hij dit jaar bij de FBK Games al af in 10.59 seconden, een persoonlijk record. Daarvoor kwam hij in Vught al tot een hoogte van 2.10 meter bij het hoogspringen. Zijn beste onderdeel is echter de 110 meter horden. Met een persoonlijk record van 13.62 seconden doet hij op dat onderdeel het meest voorin mee in Nederland. Dat bewees hij op de Nederlandse kampioenschappen onder 20 jaar eind juni. In Bergen op Zoom kroonde Jamie, die onlangs 19 werd, zich tot Nederlands kampioen 110 meter horden in 13.64 seconden.

Jamie Sesay over zijn titel: ’Ik was zeker blij om mijn hordentitel te verdedigen en voor de vierde keer Nederlands kampioen te worden op de horden. Mijn race in de finale begon met een snelle start en was tot horde zeven heel scherp. Maar bij de laatste drie hekken begon ik een beetje mijn vorm te verliezen en werd het vechten naar de finish. Op de 100 meter sprint (10.68 seconden) was het een beetje hetzelfde verhaal. Ik was weg als een raket, maar aan het eind werd het ook vechten. Ondanks dat ben ik tevreden met een tweede plek op dat onderdeel.’ Nog hoger op het prioriteitenlijstje van Jamie Sesay staat de EK U20, die volgende maand plaats gaan vinden. Voor het titeltoernooi kwalificeerde de CTS GROUP-atleet zich al begin juni. ‘Ik startte het seizoen voor m’n gevoel goed met een PR-hordenrace op de seniorenhoogte (1.07 meter, U20-atleten lopen over hordes van 99 centimeter, red.) Daarna liep ik tijdens de T-Meeting in Tilburg de limiet voor de EK U20 op de 110 meter horden. Daar was ik natuurlijk blij mee, want dan hoef ik de rest van het seizoen niet te stressen om een limiet te lopen.’

Twee jaar geleden behaalde Jamie op het hoogspringen nog zijn grootste succes. Bij de Internationale U18 Meeting in Franconville, ter vervanging van de door corona afgelaste EK voor junioren, pakte hij goud op het onderdeel. Dit jaar kwam hij slechts één keer uit op hoog, in mei, en dat was niet per toeval. ‘Bij de NK teams sprong ik hoog om punten binnen te halen voor mijn club Phanos. Tot mijn verbazing haalde ik de eerste plek met een persoonlijk record outdoor. Ondanks dat ik bijna een jaar niet heb getraind op het onderdeel, want ik focus me nu op het hordelopen. Ik ben blij dat ik de volledige focus op hordelopen heb gelegd. Ik merk dat mijn techniek verbeterd is en ik vind hordelopen ook leuker en spannender dan hoogspringen.’

Volg hier de ASICS NK Atletiek 2023 live!

Profiel

NaamJamie Sesay
Leeftijd19 jaar
WoonplaatsAlmere
DisciplinesSprint, horden & hoogspringen
TrainerUrta Rozenstruik
Lid CTS GROUP Talententeam sinds2022
Persoonlijke records10.59 sec (100 meter)
13.62 sec (110 meter horden)
2.12 m (hoogspringen)
HoogtepuntKwalificatie voor eerste internationale toernooi
(alternatieve EK U18 in 2021), waar hij zilver en goud pakte

Ritme

Dit is het tweede jaar dat Jamie Sesay onderdeel uitmaakt van het CTS GROUP Talententeam, een samenwerking tussen de Atletiekunie, ASICS en distributiebedrijf CTS GROUP. Al meer dan twintig jaar ondersteunt het team potentiële wereldtoppers in hun weg naar de top. In het verleden maakten Anouk Vetter, Dafne Schippers en Nadine Visser onderdeel uit van de formatie. Toen ik te horen kreeg dat ik nog een jaar bij het CTS GROUP Talententeam mocht blijven, was ik daar blij mee’, aldus Jamie. ’Het helpt me ook om verder te gaan met mijn sportcarrière en ze spelen een goede ondersteunende rol.’ Het talententeam is eigenlijk een soort traditie. Er wordt elk jaar een groep atleten gevormd met jongere atleten. Die worden ondersteund door CTS GROUP en Atletiekunie, waarbij de atleten ook een ASICS-pakket krijgen, met kleding en schoenen voor de wedstrijden.

Trainen doet Jamie echter nog steeds in Amsterdam. Onder coach Urta Rozenstruik loopt hij bij het Wolfpack Track Team, met als thuisbasis het Olympisch Stadion in Amsterdam. Jamie heeft ten opzichte van afgelopen jaar trainingsprikkels toegevoegd. ’Ik ben dit jaar begonnen met drie extra krachtsessies. Momenteel doe ik vooral hordensessies, waarbij de aandacht ligt op mijn techniek en het behouden van ritme tot het eind van de race.’ Helemaal focussen op zijn trainingen kan hij niet, want studeren doet de meervoudig Nederlands kampioen ook. Op het topsportvriendelijke Johan Cruyff College, waar hij een aangepast rooster heeft, waardoor zijn trainingen goed te volgen zijn en hij vrijstellingen krijgt. ’Dat is prima te combineren met de sport’, gaat hij verder. ’Het is alleen moeilijk als ik op trainingsstage ga, want dan mis ik heel veel en kom ik meestal met een achterstand terug.’

Lees ook: CTS GROUP Talententeam 2023 van de Atletiekunie

Dit is de derde atleet die we leren kennen in de serie talenten uit het CTS GROUP Talententeam. In de volgende afleveringen maken we kennis met Ruben Rolvink, Yannick Rolvink en Suze Zeevat.

Lees hier het interview met speerwerper Ryan Jansen en lees hier het interview met meerkampster Sofie Dokter.

Horden of sprint?

’Horden, want dat is meer een uitdaging.’

60 meter horden of 110 meter horden?

’De 110 meter horden. Dat vind ik meer echt hordelopen. Buiten wedstrijden lopen vind ik sowieso leuker.’

Nederlands record onder 20 jaar of een Nederlandse titel bij de senioren?

’Nederlands record U20. Daar heb ik nog maar één jaar de tijd voor. Een NK senioren is elk jaar.’

PlayStation of Netflix?

’PlayStation, want daar kan ik alles mee, zoals gamen, Netflix en YouTube kijken. Ik speel vaak Call of Duty en NBA 2K.’

EK U20

Maandag 7 tot en met donderdag 10 augustus vinden de Europese kampioenschappen voor atleten onder 20 jaar plaats in Jeruzalem. De wedstrijd van het jaar voor Jamie Sesay. Op de 110 meter horden is hij al gekwalificeerd. Eerst komt Jamie nog in actie tijdens de ASICS NK atletiek in Breda (28, 29 en 30 juli), de generale repetitie. Op de 110 meter horden en de 100 meter, zijn laatste wedstrijden voor de EK U20. Een week later vertrekt de atleet naar Israël voor het titeltoernooi. Een herhaling van zijn zilveren Europese hordenoptreden van twee jaar geleden wordt lastig, maar Jamies ambitie is groot. ’Ik denk dat het wel mogelijk is om een medaille te behalen als ik in een goede vorm ben en mijn hele race klopt. Het gaat een grote uitdaging worden, maar ik ga de strijd altijd aan.’ De olympische ambitie is nog altijd levend bij Jamie Sesay. Vorig jaar zei hij dat het ’heel moeilijk gaat worden, maar het zou mogelijk kunnen zijn.’ De limiet voor Parijs is met 13.27 scherp, Jamie zal nog tienden harder moeten. ’Ik heb m’n PR verbeterd dit jaar en met een PR kom je dichter bij een limiet. Het is nu iets realistischer.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CTS GROUP en de Atletiekunie.

Foto’s: Atletiekunie & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten