Home CTS GROUP Talententeam CTS GROUP-talent Ruben Rolvink: ’Een worp echt goed raken is redelijk zeldzaam’

CTS GROUP-talent Ruben Rolvink: ’Een worp echt goed raken is redelijk zeldzaam’

door Tijn Piest

Ook dit jaar ondersteunt het CTS GROUP Talententeam jonge atleten bij het najagen van hun dromen. We volgen drie potentiële wereldtoppers, onder begeleiding van CTS GROUP en de Atletiekunie, in hun weg naar de top. In deze aflevering: discuswerper en kogelstoter Ruben Rolvink (20), die afgelopen maand in actie kwam tijdens de EK atletiek.

‘Redelijk tevreden’ kijkt Ruben terug op zijn outdoorseizoen 2022, dat voor hem ten einde is gekomen. Zijn laatste wedstrijd was 10 september in Leiden, waar hij tot 60.27 meter kwam met de discus. Waarop hij dit seizoen het meest trots is? ’Ik denk deelname aan de EK, want het was mijn doel te debuteren op een seniorentoernooi.’ Daarnaast was er ook nog de European Throwing Cup, waar de talentvolle discuswerpen bij de beloften brons pakte. Ook waren de NK voor Ruben succesvol, met goud op discus en zilver met de kogel. ’Dat goud vond ik ook een mooie prestatie. Vooral omdat ik precies deed waar ik op hoopte en dat was ver werpen wanneer het ertoe doet.’

Lees ook: CTS GROUP Talententeam: De kampioenen van morgen

Dit is de derde en laatste atleet die we leren kennen in de serie talenten uit het CTS GROUP Talententeam. In de vorige afleveringen maakten we kennis met Jamie Sesay en Sofie Dokter.

EK atletiek

Vroeg in het seizoen was Ruben Rolvink al gebrand op de 65.20 meter, die hem met de discus automatisch toegang zou geven tot de EK atletiek in München. In de eerste wedstrijden van het seizoen wilde het nog niet echt lukken. Hij kwam nog niet over de grens van 60 meter, waarna hij in Apeldoorn tijdens de NK tot een persoonlijk record met de 2 kilo discus van 62.79 meter kwam. Sinds deze worp eind juni deed hij nog aan verschillende andere nationale wedstrijden mee, maar in de buurt van zijn PR 1,75 kilo (68.76 meter) of de limiet (65.20 meter) zou hij niet meer komen. En dan? Dan is er gelukkig nog de Europese ranking. Door de vele wedstrijdervaring en solide worpen wist Ruben een plek bij de beste 26 op de lijst te bemachtigen en zo alsnog EK-kwalificatie af te dwingen. En toen stond hij daar: dinsdagmiddag, 16 augustus, in de kwalificaties van het discuswerpen. ‘Mijn wedstrijd was het laatste onderdeel van de ochtendsessie en liep door de technische problemen zelfs nog zo’n 20 minuten uit. Hierdoor was het ietwat rustig in het stadion, maar dit mocht de pret niet drukken. Ik was voor mijn gevoel in vorm en dit bleek ook tijdens het inwerpen. Mijn eerste worp was niet zo goed: ik was iets teveel aan het nadenken waardoor ik niet echt lekker gooide. De tweede worp wilde ook nog niet echt lukken en eigenlijk was de derde worp pas enigszins in de goede richting. Van tevoren had ik me voorgenomen niet te veel verwachtingen te hebben, om er zo ontspannen mogelijk in te gaan. Ik ging er vanuit dat ik voor een finaleplaats op z’n minst 62 meter moest gooien. Uiteindelijk was 61.80 meter genoeg geweest. Uiteraard had ik graag de finale bereikt, maar ik vind ook zeker dat ik niet ontevreden mag zijn met wat ik heb laten zien. Ik heb de EK als een heel leuk en vooral gaaf toernooi ervaren. De sfeer in het stadion was erg goed en ik heb ook zeker genoten als toeschouwer.’

Gedreven

Al een jaar traint de Nederlands juniorenrecordhouder fulltime op Papendal. Onder coach Gert Damkat traint hij zes dagen in de week veelal met zijn trainingsgenoten: Jessica Schilder, Benthe König, Alida van Daalen en Sven Poelmann. ‘Ik moest vanzelfsprekend wennen na de overstap naar Papendal, maar heb nu wel het idee dat ik hier op m’n plek zit. Ook ben ik anders en meer gaan trainen sinds ik op Papendal werp. Zo werp ik meer en doe ik ook meer krachttraining. Ook hieraan ben ik inmiddels gewend.’ Het kogelstoten en discuswerpen op hoog niveau combineert hij met de opleiding Sportmarketing bij het Saxion in Deventer. Een aangepaste opleiding: twee dagdelen in de week krijgt hij fysiek les op school en de andere dagen studeert hij thuis. ’Doordat ik niet veel uren op school doorbreng is deze opleiding goed te combineren met mijn trainingen.’ Om het maken van sportieve keuzes te bevorderen is het CTS GROUP Talententeam opgericht. In februari werd hij benaderd voor het team en dit jaar juni werd bekend dat Ruben één van de drie nieuwe talenten is. Zijn teamgenoten bij het Talententeam zijn meerkampster Sofie Dokter en sprinter, hordeloper & hoogspringer Jamie Sesay. ‘CTS GROUP en de Atletiekunie bieden mij financiële ondersteuning en hierbij ook wedstrijdkleding van ASICS. Wat ik mooi vind om te zien aan Sofie en Jamie is hoe gedreven ze zijn in hun sport.’

Discuswerpen of kogelstoten?

‘Discuswerpen. Een worp echt goed raken is redelijk zeldzaam. Maar als je een worp perfect raakt en je ziet de discus vliegen, dat is echt een magisch gevoel.

Een medaille op de EK of deelname aan de Olympische Spelen?

‘EK-medaille. De beste discuswerpers van de wereld komen momenteel uit Europa, dus een EK- medaille doet niets onder voor een WK of een olympische medaille.’

AV Olympus of Papendal?

‘Papendal. Maar bij beide heb ik het onwijs naar mijn zin gehad.’

Strijden om de medailles

Doelstelling bereikt zou je zeggen, maar Ruben had naast EK-kwalificatie met de discus een worp van 65 meter als tweede doel. In de training haalde hij die afstand al eens, maar in zijn laatste wedstrijden van het seizoen wist hij zich niet meer te verbeteren. ’Ik denk dat ik het afgelopen jaar heel veel nieuwe dingen heb geleerd en dat ik al deze informatie nu samen wil brengen in mijn training. Dus een aantal dingen in de krachttraining kunnen beter, maar uiteindelijk moet ik vooral veel werpuren maken om volgend jaar een goede stabiele techniek neer te zetten waar ik ver mee kan gooien.’ Ervaring op de EK atletiek heeft hij nu en dan zou je zeggen dat de WK, volgend jaar augustus in Boedapest, het volgende doel zal zijn. Ruben denkt dat dat een zeer reëel doel is, maar om echt voor een podiumplaats te gaan heeft hij al een andere wedstrijd in gedachten. ’Ik heb volgend jaar ook nog de EK onder 23 jaar, waar ik wil strijden om de medailles. De Spelen van 2024 heb ik al langer op mijn lijstje staan. Ik denk dat 2023 een mooi jaar gaat worden om daar naartoe te werken.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CTS GROUP en de Atletiekunie.

Foto’s: Paul Raats & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten