Home CTS GROUP Talententeam CTS GROUP-talent Jamie Sesay: ‘Ik was gelijk enthousiast’

CTS GROUP-talent Jamie Sesay: ‘Ik was gelijk enthousiast’

door Tijn Piest

Ook dit jaar ondersteunt het CTS GROUP Talententeam jonge atleten bij het najagen van hun dromen. We volgen drie potentiële wereldtoppers, onder begeleiding van CTS GROUP en de Atletiekunie, in hun weg naar de top. In deze aflevering: sprinter, hordeloper en hoogspringer Jamie Sesay (18), die recent twee Nederlandse titels pakte.

Frequentie

Hordensuccessen rijgt de jonge atleet aaneen. Vanaf 2020 pakte hij bij de Nederlandse kampioenschappen voor junioren zowel indoor als outdoor de titel, vijf keer in totaal. Ad Roskam, aftredend technisch directeur bij de Atletiekunie, noemt hem niet voor niets ‘de vertegenwoordiger van de korte hordensprint in Nederland.’ Een onderdeel dat is opgeleefd. Zonder hordes behaalt hij eveneens regelmatig medailles op NK’s. Maar ook het hoogspringen, waarop hij vorig jaar goud won bij het officieus EK onder 18 en dit jaar tweede werd bij de NK senioren, ligt hem. Dit jaar lijkt weer beter te gaan dan vorig jaar met indoor zilver en twee keer goud en outdoor weer twee maal goud onder 20 jaar. Ook kwalificeerde hij zich voor het eerst voor een officieel internationaal toernooi: de WK onder 20 jaar, die begin augustus in Colombia plaatsvinden. ‘Voor de NK outdoor U20 had ik als doel om twee titels te pakken, omdat ik echt fit was. En doordat ik indoor twee titels had gepakt, wilde ik dat graag herhalen’, stelt hij simpel. Volgens Jamie heeft hij zijn topvorm en progressie te danken aan zijn coach Urta Rozenstruiken, voormalig bobsleester en atlete. ‘Continue doet ze haar best om mij op het volgende niveau te brengen. Waar ik nog aan ga werken is mijn frequentie tussen de hordes, omdat dit nog een stuk beter kan. Dit zou mij kunnen helpen om een nog betere tijd te behalen.’

Lees ook: CTS GROUP Talententeam: De kampioenen van morgen

Dit is de eerste atleet die we leren kennen in de serie talenten uit het CTS GROUP Talententeam. In de volgende aflevering lees je de ontwikkeling van meerkampster Sofie Dokter.

Olympisch Stadion

Jamie ziet het Olympisch Stadion in Amsterdam als zijn thuisbasis, waar hij bij het Wolfpack Track Team zijn trainingsmeters maakt. Het team bestaat uit 18 atleten, waaronder de talentvolle sprinters Keenan Blake, Keitharo Oosterwolde en Onyema Adigida. Ook het stadion, waar in 1928 de Spelen plaatsvonden, inspireert hem. Naast Urta Rozenstruiken wordt hij af en toe getraind door Ineke Bonsen, die niet de minste atleten onder haar hoede heeft gehad. ‘Het Olympisch Stadion is anders dan andere atletiekbanen en ik train met een aantal Nederlandse toppers. Ik vind Urta Rozenstruik echt een topcoach, omdat zij los van de goede trainingen ook echt haar tijd neemt om iedereen individueel te coachen. Ik train vijf tot zes keer in de week: krachttrainingen, sprint, horden, techniek en sprint-uithoudingsvermogen. Daarnaast spreek ik met vrienden af of ik ben gewoon thuis. Dan speel ik op de PlayStation of kijk ik Netflix. Mijn motto is With hard work and dedication, anything is possible. Dit houdt in dat, zolang ik alles geef en mijn best doe, ik alles kan bereiken. Zelfvertrouwen is het keyword.

Hoogspringen of horden?

‘Horden, vanwege de spanning tijdens dit onderdeel.’

Meerdere Nederlandse titels of een Nederlands record?

‘Nederlands record, want dat laat zien dat je de beste bent in Nederland allertijden.’

Amsterdam of Papendal?

‘Amsterdam, omdat dat mijn trainingsplaats is.’

Goud op een juniorentoernooi of deelname aan de Olympische Spelen

‘Olympisch Spelen.’

Jamie Sesay over de lat tijdens de NK U20 indoor in Apeldoorn, waar hij dit jaar de titel pakte.

Ondersteuning en bewondering

Samen met discuswerper Ruben Rolvink en meerkampster Sofie Dokter maakt Jamie Sesay onderdeel uit van het CTS GROUP Talententeam 2022, een samenwerking tussen de Atletiekunie en CTS GROUP, partner voor Europese logistiek en distributie. Jamie weet nog wanneer hij te horen kreeg dat hij mocht toetreden tot het prestigieuze talententeam. ‘Ik werd gebeld toen ik op trainingsstage was in Portugal. Ik was gelijk enthousiast om deel te mogen nemen aan het CTS GROUP Talententeam. Ik had geen uitleg nodig, want ik had eerder al gehoord over het team.’ Het team is bedoeld als zetje in de rug bij een professionele trainingsaanpak in aanloop naar een atletiekcarrière. Kleding wordt verzorgd door ASICS. Eerder maakten Femke Pluim, Anouk Vetter en Nadine Visser al onderdeel uit van het team. ‘Ik vind dat CTS, ASICS en de Atletiekunie hun atleten goede sportspullen geven en ze ondersteunen ons ook financieel’, gaat hij verder. ‘Ze zijn duidelijk in alles. Ik bewonder mijn teamgenoot Sofie, omdat zij meerdere onderdelen beheerst en technisch sterk is. Het zou mij ook leuk lijken om een discus heel ver te kunnen werpen, net als Ruben.’

Parijs

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 augustus maakt Jamie deel uit van het 21-koppige Nederlands atletenteam dat deelneemt aan de WK voor atleten onder 20 jaar. In Cali (Colombia) komt hij uit op de 110 meter horden en is hij een troef in de 4×100 meter estafette. Zijn persoonlijk record op de horden staat op 13.62 en naar verwachting moet het harder gaan om in aanmerking te komen van een medaille. ‘Ik hoop zo hoog mogelijk te eindigen en een mooie tijd te lopen.’ Een mooie tussenstop in het najagen van zijn Olympische droom. Zijn droom is om ooit op de Spelen een podiumplek te halen. Of hij Parijs over twee jaar al kan halen? ‘Het gaat heel moeilijk worden, omdat ik nog jong ben, maar het zou mogelijk kunnen zijn.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CTS GROUP en de Atletiekunie.

Foto’s: Paul Raats

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten