Home CTS GROUP Talententeam CTS GROUP-talent Sofie Dokter: ‘Götzis was een hele goede meerkamp’

CTS GROUP-talent Sofie Dokter: ‘Götzis was een hele goede meerkamp’

door Tijn Piest

Ook dit jaar ondersteunt het CTS GROUP Talententeam jonge atleten bij het najagen van hun dromen. We volgen zes Nederlandse toppers, onder begeleiding van CTS GROUP en de Atletiekunie, in hun weg naar internationaal succes. In deze aflevering: meerkampster Sofie Dokter (20), die een succesvolle Hypomeeting in Götzis achter de rug heeft.

Sofie Dokter in actie tijdens het verspringen in Götzis.

Direct dichtbij WK

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei vond de Hypomeeting in Götzis plaats. Deze Oostenrijkse meerkampwedstrijd heeft het gouden label in de World Combined Events Tour en wordt qua niveau vaak vergeleken met een WK. Vorig jaar verbeterde Sofie Dokter er haar persoonlijk record en werd ze uitgeroepen tot “Rookie of the Meet”. Dit jaar keerde ze weer terug naar Götzis. Haar eerste dag begon direct met een persoonlijk record, ze liep 13.51 op de 100 meter horden. Daarna volgden 1.80 meter met hoogspringen en persoonlijke records op achtereenvolgend het kogelstoten (13.38 meter) en de 200 meter (23.68 seconden). Daarmee legde ze beslag op plaats negen met 3792 punten na vier onderdelen.

‘Ik was superblij met mijn eerste dag! Ik had wel verwacht dat ik PR’s zou kunnen halen, maar het is altijd afwachten of het ook daadwerkelijk gebeurt.’

Zondag opende ze dag twee met een nette 6.24 meter bij het verspringen. Met een worp van 43.18 meter met de speer voegde Sofie alweer een persoonlijk record toe en ook op de afsluitende 800 meter was het raak: 2:16.12. Dit resulteerde in een puntentotaal van 6.321 op de zevenkamp en plaats zeven in het klassement in Götzis. In haar eerste zevenkamp van het jaar kwam Sofie al dichtbij de WK-limiet, eind augustus in Boedapest. Ze voldeed ruim aan de Nederlandse limiet, maar kwam tekort voor de eis van Word Athletics van 6.480 punten. Sofie is nog niet zeker van deelname aan de WK Atletiek in augustus en moet dit seizoen zorgen hoog op de ranking te eindigen. Maar ze kijkt met een goed gevoel terug op haar PR-zevenkamp:

’Het waren twee prachtige dagen, de sfeer was goed en daar heb ik bij elk onderdeel van genoten. Het was een hele goede meerkamp, er zaten geen grote teleurstellingen bij, maar er kunnen zeker nog dingen beter. Bijvoorbeeld kogel: ik haalde wel een PR, maar er zit nog meer in. Dat gevoel heb ik ook bij verspringen en speerwerpen. Met horden en de 200 meter ben ik heel erg tevreden. Die tijden had ik van tevoren echt niet verwacht.’

Waar Sofie de Oostenrijkse meerkampwedstrijd vorig jaar nieuw en spannend vond, voelde ze zich deze keer meer op haar gemak. ‘Dit jaar stond ik er zelfverzekerd en voelde ik me op mijn plek in Götzis. Vorig jaar en dit jaar weer heb ik veel geleerd tijdens de wedstrijd. Ik ben blij dat ik in deze meerkamp weer een PR heb gehaald en de stijgende lijn vast heb gehouden.’

Profiel

NaamSofie Dokter
Leeftijd20 jaar
WoonplaatsArnhem
DisciplineMeerkamp
TrainerRonald Vetter
Lid CTS GROUP Talententeam sinds2022
Persoonlijk record6144 punten (zevenkamp, 2022)
4603 punten (vijfkamp, 2023)
HoogtepuntZilver op EK U20 in 2021

Papendal en Wageningen

Na haar zilveren zevenkamp op de EK onder 20 jaar in 2021 maakte Sofie al de overstap van Groningen naar Papendal. Op het Nationaal Sportcentrum traint ze met Anouk Vetter en Emma Oosterwegel, die zilver en brons wonnen op de Olympische Spelen in 2021. ‘Een hele fijne trainingsgroep’, aldus Sofie, die wordt gecoacht door Ronald Vetter. ’Op Papendal train ik maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Woensdag en zaterdag zijn rustdagen en zondag doen we altijd nog loopjes thuis in het bos. Ik woon ook op Papendal, wat ideaal is omdat ik geen reistijd heb naar de training toe.’ De topsport combineert ze met haar studie Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning aan de Wageningen University. ‘De combinatie met mijn studie gaat goed. Wel blijft het elke periode goed plannen om te zorgen dat de afstemming tussen studie en topsport goed verloopt. Ik heb vanuit Papendal en vanuit de universiteit mensen die ik om hulp kan vragen, dus dat is erg fijn.’

Vaak denkt Sofie nog terug aan vorig jaar, toen ze doorbrak bij de senioren met twee Nederlandse titels en deelname aan de EK outdoor. Bij die EK werd ze dertiende, terwijl ze afgelopen maart een vierde plek realiseerde op de EK in de indoorhal. Ook is ze met honderden punten vooruitgegaan op de meerkamp ten opzichte van vorig jaar. ‘2022 was een heel goed jaar, waarin ik veel vooruit ben gegaan. Ik heb aan veel mooie wedstrijden mee mogen doen die heel leuk waren. Door die ervaringen wil ik het alleen maar meer doen en is mijn motivatie nog groter geworden om de top te halen. Mijn trainingsschema is grotendeels hetzelfde gebleven. Wel ben ik afgelopen jaar een stuk sterker geworden, dus ik kan nu ook meer aan.’

Lees ook: CTS GROUP Talententeam 2023 van de Atletiekunie

Dit is de tweede atleet die we leren kennen in de serie talenten uit het CTS GROUP Talententeam. In de volgende afleveringen maken we kennis met Jamie Sesay, Ruben Rolvink, Yannick Rolvink en Suze Zeevat.

Lees hier het eerste interview uit de CTS-reeks 2023, met speerwerper Ryan Jansen.

Vijfkamp of zevenkamp?

‘De zevenkamp. Die voelt toch als de echte meerkamp. Hier zitten alle onderdelen in waar ik het hele jaar voor train, maar de vijfkamp (in de indoorhal) vind ik ook erg leuk.’

Groningen of Arnhem?

‘Voor atletiek Arnhem, maar ik ben opgegroeid in Groningen. Daar wonen ook veel van mijn familie en vrienden. Dus dat voelt nog steeds als thuiskomen.’

Dit jaar een medaille op de EK U23 of deelname aan de WK?

‘Een medaille op de EK U23 is mijn doel dit seizoen. Als dat lukt, is de kans op deelname aan de WK Atletiek ook heel groot. Dus eerst ga ik voor de medaille en daarna voor de WK.’

Nederlands record senioren of Olympische Spelen?

‘Olympische Spelen. Dit is toch wel mijn grote droom. Het Nederlands record (6867 punten van Anouk Vetter) staat erg hoog.’

Verlengde samenwerking

Sofie Dokter werd vorig jaar al benaderd voor het CTS GROUP Talententeam. Toen werkte ze met enkele sponsoren al toe naar de Olympische Spelen, die nog steeds op haar verlanglijstje staat. Dit jaar maakt ze wederom deel uit van het team, dat bestaat door een samenwerking tussen ASICS, CTS GROUP en de Atletiekunie. Op diverse vlakken krijgen Sofie en teamgenoten Ryan Jansen, Jamie Sesay, Ruben Rolvink, Yannick Rolvink en Suze Zeevat ondersteuning rondom hun trainingen. ‘Ik ben erg blij om nog een jaar in het CTS GROUP Talententeam te zitten’, aldus Sofie. ‘Vorig jaar heb ik veel gehad aan hun hun steun. Met de financiële steun kan ik sportbenodigdheden halen en van ASICS krijgen we goede schoenen en kleding. Dit is erg fijn.’

Via EK U23 naar WK?

Het outdoorseizoen is goed begonnen, maar dat betekent niet dat voor Sofie het jaar al is geslaagd. De trainingen staan nu in het teken van die ene grote wedstrijd half juli: de EK voor atleten onder 23 jaar in het Finse Espoo. Sofie zal daar wederom een zevenkamp doen en de ambitie is hetzelfde gebleven. ‘Bij de EK U23 doe ik mijn volgende zevenkamp. De ambitie om op het podium te komen is er nog steeds. Op dit moment heb ik de tweede jaarprestatie U23 in Europa op de meerkamp, dus ik denk zeker dat het realistisch is. Na die meerkamp kijk ik hoe de rest van mijn seizoen eruit gaat zien. De NK Atletiek zijn na de EK onder 23 jaar. Mijn wedstrijdplanning is nog niet bekend, maar de NK doe ik sowieso. Op welk onderdeel of welke onderdelen weet ik nog niet. Als ik daarna goed genoeg in de ranking van World Athletics sta, mag ik deelnemen aan de WK Atletiek in augustus.’ En hoe zit het eigenlijk met haar Olympische droom? ’De Spelen zitten zeker al in mijn achterhoofd. Daar zou ik super graag willen staan! Ik vind de meerkamp superleuk en ik ben nog lang niet van plan ermee te stoppen.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CTS GROUP en de Atletiekunie.

Foto’s: Atletiekunie & Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten