Home Laatste Nieuws Luuk Maas over debuutmarathon in 2:13: ’Opstap richting mooie marathoncarrière’

Luuk Maas over debuutmarathon in 2:13: ’Opstap richting mooie marathoncarrière’

door Tijn Piest

Tijdens de Haspa Marathon Hamburg afgelopen zondag eindigde debutant Luuk Maas op plaats zeventien als snelste Nederlander. Opvallender was zijn 2:13.35, waarmee hij een constante marathonvoorbereiding én wedstrijd beloonde. Een tijd die volgens de 23-jarige Maas, regerend Nederlands kampioen op de halve marathon, naar meer smaakt.

Kun je ons globaal mee terugnemen naar je debuut van zondag?

‘Het was in alle opzichten een fijn debuut! Het tempo was vanaf het begin goed, mede dankzij haas en teamgenoot Daan Reintjes, die tot 25 kilometer onze groep op weg hielp. Door de vele hoogteverschillen in het parcours was niet elke 5 kilometer precies even snel, maar halverwege kwamen we wel ongeveer door in de vooraf afgesproken tijd (66:42). De tweede haas, Mathew Kibarus, stapte op 35 kilometer uit en vanaf dat moment liep ik alleen tot aan de finish. Voor m’n gevoel waren die kilometers de langzaamsten van allemaal, maar achteraf bleek dat de split van 35-40 km mijn tweede snelste 5 kilometer van de race was, ondanks dat dit stuk overwegend heuvel op was.’

Had je zo’n tijd ook van tevoren in gedachten?

‘Ik moet eerlijk toegeven dat de 2:13-groep me eigenlijk net iets te snel leek voor m’n eerste marathon, maar omdat er geen langzamere groep was (bijvoorbeeld op 2:15) heb ik in overleg met m’n coach Titus Fierkens besloten om toch met die groep mee te gaan. Ik nam mezelf voor dat het dan ook oké was als ik in de tweede helft een minuutje zou verliezen: ik zou dan immers nog steeds dik onder de 2 uur en 15 minuten te finishen. Uiteindelijk kon ik het tempo vasthouden en de tijd van 2:13:35 viel me dan ook alles mee!’

Wat viel mee en tegen in je eerste marathon?

‘Het viel me mee dat de tijd erg snel voorbij ging, dat is meestal een goed teken. Dat had vast ook te maken met het afwisselende parcours en het vele publiek langs de kant. Uiteraard vielen de laatste kilometers tegen, maar volgens mij is dat redelijk normaal bij een marathon, haha.’

Ook je constante tempo viel op: 1:06.42 halverwege en de tweede helft slechts elf seconden langzamer. Hoe doe je dat?

‘Het is wellicht een cliché, maar verstandig (lees: rustig) starten lijkt me het belangrijkste. Ik was eigenlijk de hele race gefocust op energiezuinig lopen, niet tegen (of over) het randje aan gaan qua tempo en goed focussen bij de drankposten. Het hielp ook erg mee dat we in een groepje liepen, met twee goede hazen.’

Je bent met 23 nog redelijk jong voor een marathon. Hoe en wanneer ben je erop komen in Hamburg al je debuut te maken?

‘Eigenlijk is het altijd wel mijn ambitie geweest om naar de marathon te gaan en ik kwam nu op het punt dat ik het gevoel had er klaar voor te zijn. Het idee om in Hamburg te lopen kwam vanuit mijn management (Global Sports Communication). Het bureau maakt deel uit van de organisatie daar en hadden voorgesteld om hier mijn eerste marathon te lopen. Het is niet zo’n extreem groot evenement als bijvoorbeeld de Marathon Rotterdam en daardoor wat geschikter voor een debuut.’

‘De voorbereiding op Hamburg was niet heel omvangrijk, dus we kunnen relatief makkelijk nog winst boeken door de trainingen uit te breiden.’

Heb je tijdens de race veel nieuws ervaren ten opzichte van je voorbereiding en andere wedstrijden?

‘Ik had niet verwacht dat er alsnog zoveel publiek zou zijn tijdens de wedstrijd. Dat was zeker in het laatste deel van de wedstrijd een fijne support richting de finish. Ik heb tijdens de wedstrijd vooral ervaring opgedaan met het drinken tijdens de wedstrijd. Uiteraard hebben we daar veel mee getraind, maar het is altijd maar de vraag hoe je lichaam erop reageert tijdens de wedstrijd. Gelukkig ging dat allemaal goed, dat is dan ook een fijne opsteker richting de volgende marathon(s).’

Luuk Maas in Nijmegen vorig jaar, waar hij Nederlands kampioen halve marathon werd.

Waar plaats je deze marathon in het rijtje van sub 29 minuten op de 10 kilometer, je Nederlandse titel op de 10 en Nederlandse titel op de halve marathon?

‘Lastig te zeggen… het zijn allemaal mooie herinneringen. Op dat moment waren het belangrijke prestaties, maar voor nu is dit misschien wel de grootste opsteker, omdat het een opstap is richting een mooie marathoncarrière.’

Kunnen we nu ook concluderen dat je overstap naar Running Team Liemers een jaar geleden zich al heeft uitbetaald?

‘Ik denk dat het altijd wat tijd kost om te wennen aan een nieuwe (trainings)omgeving, maar dat de overstap een juiste keuze is geweest. Ik voel me fijn in het team en de samenwerking met Titus is erg goed. Zijn aanpak past goed bij mij en dat heeft zich uitbetaald in dit mooie debuut.’

What’s next… uitrusten en dan misschien in het najaar een vervolg?

‘Ik zit nu eerst m’n rustperiode geduldig uit, haha. Daarna ga ik met Titus nieuwe plannen maken voor het najaar. Of daar een marathon in voorkomt, weet ik nog niet. We hebben uiteraard geen haast, maar het lijkt me wel leuk om een najaarsmarathon te doen. Ik denk dat we de marathon stap voor stap gaan proberen te verbeteren, door steeds wat extra’s te doen in de voorbereiding. De voorbereiding op Hamburg was niet heel omvangrijk (voor een marathon), dus we kunnen relatief makkelijk nog winst boeken door de trainingen uit te breiden. Uiteraard is het lastig in te schatten waar ik uiteindelijk op uit zal komen, ik hoop zo lang mogelijk stappen te kunnen blijven zetten en op die manier steeds wat beter te worden. Op welke wedstrijden ik me dit jaar focus, ligt ook nog niet echt vast. Als ik fit en uitgerust ben, zal ik binnenkort in ieder geval starten in een wegwedstrijd.’

Foto’s: Haspa Marathon Hamburg & Alfa Laval Stevensloop

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten