Home Laatste Nieuws Luijten stunt met Olympische limiet tijdens Amsterdam Marathon

Luijten stunt met Olympische limiet tijdens Amsterdam Marathon

door hardloopnetwerk

Tijdens de 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon stond er een sterk Nederlands marathonveld aan de start. Sportorganisatie Le Champion had met Khalid Choukoud een absolute topper vastgelegd voor de World Athletics Platinum Label-wedstrijd. Met het legendarische Olympisch Stadion als decor, stond hij op zondag 15 oktober met Richard Douma, Roy Hoornweg, Luuk Maas, Ronald Schröer, Anne Luijten en Jill Holterman aan de start. Ook het internationale deelnemersveld was indrukwekkend. Lees in dit artikel hoe het Choukoud, Holterman en Luijten en andere Nederlanders verging.

Luijten stunt met Olympische limiet, Choukoud loopt persoonlijk record

Anne Luijten loopt onder zware omstandigheden, regen en wind, een geweldige marathon en finisht in 2:26:36. Dit is 15 seconden onder de Olympische limiet en ze plaatst zich dus voor de Olympische Spelen in Parijs. ‘Twee weken geleden was het best wel spannend. Ik kreeg een pijntje in mijn knie en kreeg vervolgens keelpijn. Gelukkig was de verkoudheid weg tijdens de race en ook mijn knie voelde ik niet. De hazen deden geweldig werk vanochtend. Op de terugweg langs de Amstel kregen we te maken met regen en tegenwind, toen was het zwaar. Ik ging vervolgens in een soort koker en dacht: gewoon blijven volgen. Ik hoorde dat we onder de limiet liepen en bij de finish was dat ook nog zo. Bij de vorige twee marathons kon ik meer van het publiek genieten.’ Dat Luijten in augustus 2024 start tijdens de Olympische marathon is nog niet zeker. Sifan Hassan is al gekwalificeerd, maar heeft haar plannen nog niet bekend gemaakt. Nienke Brinkman, vandaag niet van de partij door een blessure, en Jill Holterman, na 30 kilometer uitgestapt, zullen ongetwijfeld nog een poging in december of in het voorjaar wagen. Luijten: ‘Als ik het nu mag zeggen, denk ik dat het genoeg is.’ Bregje Smits is met 2:36.31, een persoonlijk record van drie seconden, tweede Nederlandse. Maaike van Gelder loopt een PR als derde Nederlandse, 2:38.18.

Khalid Choukoud loopt een persoonlijk record: 2:08:36. Dit is slechts 26 seconden boven de gestelde limiet van 2:08:10 voor de Olympische Spelen. Tevens bezet hij hiermee de derde plaats op de Nederlandse ranglijst allertijden. ‘Ik zit hier met een ander gevoel dan Anne’, vertelt hij in de persconferentie na afloop. ‘Ik ging voor de limiet, maar aan de andere kant moet ik tevreden zijn. Ik denk dat ik onder goede omstandigheden een minuut harder had kunnen lopen. Ik weet nog dat ik in 2018 wilde stoppen met de marathon en nu, vijf jaar later, loop ik mijn beste marathon. Als ik hersteld ben van deze marathon ga ik kijken of ik een marathon in het voorjaar loop. Ik denk het wel.’ Luuk Maas wordt op plaats zestien de tweede Nederlander in een persoonlijk record van 2:11.47. Lucas Nieuweboer eindigt als negentiende in 2:14.39 en is daarmee derde Nederlander in Amsterdam.

Belet en Belete op eenzame hoogte

De winst in de 47e Amsterdam Marathon is voor Joshua Belet. De Ethiopiër finisht helemaal solo in het Olympisch stadion in 2:04.18. ‘Het was een mooi parcours. Het weer was oké, maar niet perfect.’ Cybrian Kotut is de nummer twee, voor Bethwel Chumba. Meseret Belete, ook uit Ethiopië, wint bij de vrouwen in 2:18.21. Terwijl pas deze week haar deelname aan de Amsterdam Marathon werd toegezegd. Meseret Abebayehu eindigt op plaats twee, voor Dorcas Tuitoek.

Na anderhalf uur begon het wat te regenen en trok de wind wat aan. Halverwege kwam de kopgroep door in 1:02:01 door. De groep met Khalid Choukoud kwam halverwege door in 1:14:19. De damesgroep met Jill Holterman en Anne Luijten kwam door in 1:13:22. De groep met Richard Douma, Roy Hoornweg en Luuk Maas kwam halverwege door in 1:05:40.

Alle uitslagen


Choukoud mikt op de Olympische limiet

De TCS Amsterdam Marathon is al jaren één van de snelste marathons ter wereld. In de ranglijst snelste marathonsteden staat de grootste marathon van Nederland op de vierde plaats. Op 16 en 17 oktober komen er ruim 47.000 mensen, waarvan 20.000 op de marathon, in beweging, een uitverkochte 47e editie.

Khalid Choukoud behaalde al eerder successen in Amsterdam en kijkt uit naar zijn terugkeer, dit wordt al zijn vijfde deelname in Amsterdam: ‘De TCS Amsterdam Marathon is mijn favoriete marathon, ik voel mij er thuis en de magische finish in het Olympisch stadion is fantastisch. Vorig jaar werd ik hier Nederlands Kampioen in een nieuw persoonlijk record van 2:09:34, die tijd hoop ik dit jaar aan te scherpen en ik wil de Olympische limiet lopen (2:08:10). Het parcours is snel en de organisatie heeft er voor gezorgd dat er een ontzettend sterk veld staat. Ik heb erg goed getraind en sta er goed voor. In de voorbereiding heb ik zeven weken in Marokko getraind, expres niet op hoogte deze keer, vooral omdat ik mijn geplande marathonsnelheid wilde trainen, dat is moeilijker op hoogte. De trainingen die me veel vertrouwen gaven zijn de zes keer 3 kilometer op marathonsnelheid en een tempoduurloop van 30 kilometer gemiddeld in 3.18 per kilometer. Ik ben er klaar voor, gewoon keihard lopen en kijk uit naar zondag.’

Naast een verbetering van zijn persoonlijk record, staat voor Choukoud ook de Olympische limiet op het spel. De kwalificatietijd voor de mannen is echter fors aangescherpt tot 2:08:10, ruim drie minuten sneller dan voor de Spelen van Tokio. Amsterdam Marathon heeft het Platinum Label, daarom is het mogelijk om je ook te kwalificeren met plek in de top 5 zondag. Choukoud start in een grote groep en heeft hazen die weggaan om een tijd van 1:04:00 halverwege. Hij loopt zijn marathon zondag op dezelfde schoenen als vorig jaar in Amsterdam, de Nike Alphafly 1. ‘Ik wil me heel graag plaatsen voor mijn tweede Olympische Spelen, ik ben dan 38 jaar, en het zou een prachtige laatste internationaal toernooi voor me zijn.’

Ook Jill Holterman en Anne Luijten gaan weg op Olympische limiet

Bij de dames staat Jill Holterman zondag aan de start. Zij zal een gooi doen naar de Olympische limiet (2:26:50), haar persoonlijk record staat op 2:28:18. Als het lopen van de limiet lukt, dan wordt Parijs haar tweede Olympische marathon. ‘Ik kijk er enorm naar uit om mijn eerste marathon met thuispubliek te lopen. Ik heb de afgelopen maanden er alles aan gedaan om hier zo goed mogelijk aan de start te verschijnen en zal komende zondag een poging wagen voor de Olympische limiet. Ik heb er super veel zin in en hopelijk zullen familie, vrienden en supporters mij dat extra zetje geven’. Jill loopt zondag op het nieuwe prototype van de ASICS Metaspeed Sky+.

Ook Anne Luijten doet zondag een gooi naar de Olympische limiet. Afgelopen april liep ze een dik persoonlijk record (2:30:59) in Rotterdam en werd daarmee Nederlands kampioen 2023 (lees ook: De taperweek van Anne Luijten). Anne vertelt ons, net terug van een parcours inspectie, dat ze goed getraind en kijkt uit naar haar eerste Amsterdam Marathon. ‘Vorige week won ik de Nederlandse titel op de halve marathon. Dat ging goed, maar was ook wel een risico zo twee weken voor de marathon. Daarom gekozen om de wedstrijd in Breda niet voluit te lopen en deze wedstrijd als laatste marathonsessie te plannen, een goeie laatste generale.’ Anne loopt zondag op de Saucony Endorphin Elite.

Voor Jill en Anne zou een tijd binnen de 2:26:50 of een plek in de top 5 kwalificatie voor de Olympische Spelen betekenen. Sifan Hassan heeft zich al geplaatst voor de Olympische Marathon in Parijs.

Lees ook: De beste schoenen met een carbonplaat getest.

UPDATE: Nienke Brinkman meldt zich af wegens blessure

Helaas heeft Nienke Brinkman zich afgemeld voor de TCS Amsterdam Marathon. Na een goede voorbereiding zorgt een blessure dat Nienke niet kan starten zondag. Zelf schrijft Nienke er dit over op haar Instagram account:

‘Na een goede voorbereiding richting TCS Amsterdam Marathon kreeg ik op het laatste moment te maken met een blessure. Ik ben eerder dan gepland naar Nederland gegaan om het samen met het NN Running Team te proberen op te lossen. Ik heb goede progressie gemaakt in het herstel, maar helaas heb ik meer tijd nodig. Daarom heb ik de beslissing genomen om volledig te herstellen voordat ik ga racen en helaas zal ik komende zondag niet aan de start staan ​​in Amsterdam. Ik wens degenen die de TCS Amsterdam marathon lopen het allerbeste voor de race van komende zondag. Het is slechts een hoofdstuk, niet het einde.’

Lees ook: Wat kun je leren van toplopers op de marathon?

Sterke Nederlandse deelnemers

Naast Luijten, Holterman en Choukoud prijken op de Nederlandse startlijst nog een aantal opvallende namen. Richard Douma is de Nederlands recordhouder op 5 en 10 km en kon vorig jaar in Amsterdam lange tijd meekomen met Choukoud, maar moest na 35 km de wedstrijd verlaten. Roy Hoornweg stond eerder dit jaar als derde op het podium van het NK marathon en maakt nu zijn opwachting in Amsterdam. En Luuk Maas maakte dit jaar een droomdebuut in Hamburg, waar hij op de klassieke afstand een tijd van 2:13:35 noteerde. Ronald Schröer liep zijn persoonlijk record in Amsterdam (2021): 2:13.52.

De snelste Nederlandse marathonlopers ooit in Amsterdam waren Abdi Nageeye in een tijd van 2:07:39 (2019) en Lornah Kiplagat in 2:25:52 (2011).

Live op de NOS

De TCS Amsterdam Marathon is zondag 15 oktober live te volgen op NOS en NH/AT5. Om 09.00 uur klinkt het startschot van de elitewedstrijd vanuit het Olympisch Stadion. Vanaf 08.50 uur kan er ingeschakeld worden voor de live-uitzending van NOS op NPO1 of via de NOS-app. De internationale marathon is ook dit jaar weer wereldwijd te volgen met uitzendingen op onder andere Discovery+ en Eurosport. 

Lees ook: 4 tips om te herstellen na een marathon

Internationaal veld

De TCS Amsterdam Marathon heeft op zondag 15 oktober een sterk bezet deelnemersveld. De Ethiopiër Birhanu Legese, die met 2.02.48 de vierde tijd allertijden heeft gelopen, gaat een gooi doen naar het parcoursrecord van 2.03.39. Ook Bernard Koech (2.04.09) en Lemi Berhanu (2.04.33) kiezen voor Amsterdam. Bij de vrouwen aast Degitu Azimeraw op een tweede overwinning én een parcoursrecord. Oud-winnares Azimeraw krijgt onder andere concurrentie van Tiruye Mesfin.

De 28-jarige Birhanu Legese is een marathonloper die op de allertijden ranglijst achter drie absolute legendes staat: Eliud Kipchoge, Kelvin Kiptum, Kenenisa Bekele. De Ethiopiër won de marathon van Tokio in 2019 en 2020. Tijdens de marathon van Berlijn in 2019 finishte hij als tweede in 2.02.48 achter Bekele. Amsterdam wordt de vijfde Platinum Label marathon waarop de marathonloper van start gaat.

Naast Legese zijn er meer kandidaten voor de winst. Zo stond Bernard Koech al eens eerder op het podium in Amsterdam, toen hij in 2021 tweede werd achter Tamirat Tola (de huidig parcoursrecordhouder). Koech noteerde afgelopen april in Hamburg de vierde snelste tijd van dit jaar: 2.04.09. 

Koech neemt in oktober ook zijn trainingspartner Kennedy Kimutai mee naar Amsterdam, waar een interessant debuut van wordt verwacht. Met PR van 58.28 liep hij al eens een zeer sterke halve marathon (Valencia, 2021).

Met verder nog aan de start Lemi Berhanu (2.04.33), Asrar Hiryden (2.04.43), Cybrian Kotut (2.04.47), Barselius Kipyego (2.04.48) en Abdisa Tola (2.05.42), het jongere broertje van Tamirat Tola, belooft het een spannende strijd te worden.

Voor in je agenda: Run & Roast op 6 april 2024 in Utrecht

Al drie edities op rij is het parcoursrecord van de vrouwen aangescherpt. Dat staat nu sinds vorig jaar op naam van de Ethiopische Almaz Ayana met 2.17.20. Degitu Azimeraw heeft warme herinneringen aan haar debuutmarathon in Amsterdam: ze snelde in 2019 naar 2.19.26. Een tijd die ze aangescherpte naar 2.17.58 bij de TCS London Marathon in 2021. Volgende maand keert de 24-jarige loopster weer terug in het wedstrijdcircuit na haar zwangerschap.

Tiruye Mesfin doet met haar beste tijd niet veel onder voor haar landgenote. De Ethiopische liep vorig jaar een sterk debuut van 2.18.47 in Valencia en zou dus zondag 15 oktober ook als eerste vrouw het Olympische Stadion kunnen betreden.

Eén van de redenen dat de snelste wereldtoppers naar Amsterdam afreizen, is omdat de TCS Amsterdam Marathon in het bezit is van het Platinum Label van de internationale atletiekbond World Athletics. Dat betekent dat de marathon garant staat voor een snel parcours, met een goed en strak georganiseerde wedstrijd. Met onder andere Legese, Azimeraw en Koech staan ook atleten aan de start met de hoogste status: een Platinum status van de World Athletics. Hun deelname zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke wedstrijd, maar ook voor verdere verduurzaming van het evenement.

Lees ook: De strijd om de allersnelste superschoen

Uitverkochte editie

Inschrijven voor de TCS Amsterdam Marathon is niet meer mogelijk. Begin juli werd de limiet van 45.000 deelnemers vroegtijdig bereikt. Er zijn alleen nog startbewijzen beschikbaar voor de jeugdonderdelen, kijk voor meer informatie op www.tcsamsterdammarathon.nl. De 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon start zondag 15 oktober om 9.00 uur. De elitewedstrijd is vanaf 8.50 uur live te zien bij de NOS. Meer informatie: www.tcsamsterdammarathon.nl.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten