Home Laatste NieuwsHardlooptips De beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest (+ Q&A)

De beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest (+ Q&A)

door hardloopnetwerk

Hardloopschoenen met een carbonplaat in de zool zijn er nu een aantal jaar. Deze revolutie in hardloopland zorgde voor supersnelle schoenen en voor heel veel PR’s en wereldrecords. Er bestaat inmiddels een ruim aanbod aan deze super schoenen. Wij testten heel veel paar schoenen met een carbonplaat in de zool en maakten onderstaand overzicht. Verder geven we in een Q&A antwoord op jullie belangrijkste vragen. Welke schoen past het beste bij jou?

Veel merken hebben inmiddels een superschoen met carbonplaat ontwikkeld en geïntroduceerd. Daarnaast komen er voortdurend geüpdatete modellen bij. Wij testten veel verschillende merken schoenen met een carbonplaat en vergeleken ze op pasvorm, geschiktheid voor mannen en vrouwen, stabiliteit, zooldikte, comfort, kosten, gewicht, voor welk type training & lopers en op welke ondergrond we ze het meest geschikt vinden. Onderaan dit artikel vind je alle schoenen met een carbonplaat die we testten voor dit onderzoek. Daarnaast geven we antwoord op heel veel van jullie vragen.

Kosten per kilometer

Ja, carbonschoenen zijn duur, behoorlijk duur zelfs. Maar ze zijn dan ook uitgevoerd met een (dure) carbonplaat. En een verbetering van je persoonlijke record met 1 tot 5% mag ook best wat kosten. Nadeel is alleen wel dat schoenen met een carbonplaat minder kilometers aankunnen in vergelijking met normale hardloopschoenen. Dat zit hem niet in de carbonplaat trouwens, maar in de duurzaamheid van de (super)zool. Die slijt heel snel.

Om de carbonplaat optimaal zijn werk te laten doen (het fungeren als veer bij de afzet) is een zeer reactief foam nodig om de energie om te kunnen zetten. Elk merk heeft hiervoor een net iets ander foam ontwikkeld. De duurzaamheid van dit soort foam is op zich erg hoog, de afname in energieteruggave gaat een stuk langzamer dan bij traditionele EVA zolen. Dat dit super foam toch slijt, komt omdat er geen of minder slijtzool wordt gebruikt. Verder zitten er geen weekmakers in dit soort foams, dus uitdrogen is ook minder een probleem. Hoe lang gaan de schoenen met een carbonplaat dan mee? Slechts 300 a 600 kilometer (42 a 83 cent per kilometer dus!). De nieuwste modellen kunnen inmiddels, afhankelijk van je loopstijl, 700 kilometer aan.

De Toekomst

De ontwikkelingen gaan razend snel. Belangrijkste aandachtspunten voor merken zijn om de schoen duurzamer en goedkoper te kunnen produceren. Verder verwachten we dat er meer modellen komen met ‘pods’ in de zool. Capsules gevuld met lucht (zoals de Nike Alphafly). Dit wordt nog een klus voor veel merken, want de pods zelf zijn gepatenteerd door Nike. Wellicht gaan merken zelfs variëren met de luchtdruk in die pods, die je aan zou kunnen passen afhankelijk van de afstand en ondergrond waarop je loopt. De toekomst zal het uitwijzen.

Ook zien we steeds meer variatie in de vorm van de carbonplaat. Het foam zorgt voor het grootste deel van de energieteruggave, de plaat leidt het in goede banen. De vorm van de plaat is bepalend om krachtoverdracht van je spronggewricht en enkel op het juiste moment van de afwikkeling te laten gebeuren. Niemand is hierin hetzelfde dus er is ook niet een plaat het beste voor iedereen.

Je hebt geheel gesloten systemen, maar je ziet ook als platen in de vorm van een vork (bijvoorbeeld die van HOKA). Er zal geëxperimenteerd worden met de vorm en onderzoek zal uitwijzen welke vorm voor wie optimaal voordeel biedt. Een ander belangrijk ontwikkelgebied is de stabiliteit van schoenen met een carbonplaat. Omdat de zolen vrij dik zijn, tot 40 millimeter, en er daarnaast geen stabilisatie blokje in de zool toegevoegd kan worden, zijn deze schoenen minder stabiel. Een groot nadeel in de bochten en voor proberende lopers. Tot slot, we verwachten dat er ook schoenen met een carbonplaat op de markt komen speciaal ontwikkelt voor trailen.

Lees ook: Zijn ‘superschoenen’ het geld voor iedereen waard?

Tips

 • Schoenen altijd goed inlopen voordat je er een wedstrijd in loopt.
 • Zorg ervoor dat het een tweede schoen is die je gebruikt voor wedstrijden en snelle trainingen. Duurlopen kun je het beste gewoon blijven doen op traditionele schoen.
 • Kies je schoen met carbonplaat op basis van je loopstijl, je voet en de afstand die je erop wil gaan lopen.
 • Offroad: NEE! De huidige modellen zijn allemaal gemaakt voor gebruik op het asfalt (maar er komen carbonschoenen aan speciaal voor zachte ondergronden).
 • Schoenen met een carbonplaat dwingen je een hoger tempo te lopen. Mooi natuurlijk, maar dit vergroot de kans op overbelasting, met name spanning op je kuiten en hamstrings. Daarnaast sta je iets hoger (door de dikke zool) waardoor je loopstijl ook kan gaan veranderen.

Onderaan dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen door jullie (heb je nog meer vragen? Mail ons gerust op info@hardloopnetwerk.nl).

Achttien modellen getest en vergeleken

 • Nike Alphafly Next% 2
 • Nike Vaporfly Next% 3
 • Nike Zoom Fly 4
 • PUMA Deviate Nitro Elite 2
 • PUMA FAST-R Nitro Elite Fireglow
 • Saucony Endorphin Elite
 • Saucony Endorphin Pro 3
 • Saucony Endorphin Speed 2*
 • ASICS Metaspeed Sky+
 • adidas Adizero Adios Pro 3
 • adidas Adizero Prime X 2
 • adidas Adizero Boston 10*
 • Hoka One One Carbon X 2
 • Hoka One One Rocket X 2
 • Hoka One One Bondi X
 • New Balance Fuelcell RC Elite v2
 • Brooks Hyperion Elite 2
 • ON Cloudboom Echo 3

* Modellen uitgevoerd met een Nylon plaat.

Bekijk hier het complete overzicht aan carbon’nized schoenen

Nike Alphafly Next% 2

De schoen waar Eliud Kipchoge zijn wereldrecord op de marathon liep, de Nike Alphafly Next% 2, is misschien wel de allersnelste schoen uit dit rijtje. Althans, als deze schoen bij jou past. Want dat is gelijk ook het nadeel van deze schoen, snel, maar voor veel lopers ongeschikt. De eerste versie was is in het midden wat smal, waardoor mensen met wat bredere voeten kans op blaren hebben. Deze update biedt meer stabiliteit door meer breedte en kleine sidewalls bij middenvoet. De carbonplaat in combinatie met de zool en de voetpods zorgen voor een optimaal ‘veer effect’ van deze schoen. Door de uitvoering van de twee pods op ongeveer tweederde van de schoen is deze schoen ongeschikt voor haklanders. Sterker nog, haklanders ondervinden eerder nadeel dan voordeel van deze schoen, hoewel deze versie toegankelijker is voor meer lopers. Deze tweede versie van de Alphafly heeft een drop van 8mm, vernieuwd bovenwerk, meer comfort in de hak en extra superfoam onder de pod. De schoen is hierdoor ietsje zwaarder. Meer info.

Offset – 8mm
Gewicht – 224 gram
Prijs – 309,95

Lees ook: Top 5 supplementen voor hardlopers

Nike Vaporfly Next% 3

De Nike Zoom Vaporfly Next% 3 bouwt voort op het succes van zijn twee voorgangers en is de meest gedragen schoen bij de (sub)toplopers over de hele wereld. Nike zorgde voor een revolutie in het hardlopen door wedstrijdschoenen met carbonplaat grootschalig te introduceren. De Next% 3 is de nieuwste versie van deze schoen. De Vaporfly Next% 3 is de geoptimaliseerde versie en sneller dan zijn voorgangers (en concurrenten). Met name de responsieve demping is verbeterd en deze versie is uitgevoerd met nieuw materiaal van het bovenwerk. De schoenen zijn ietsje lichter en stabieler dan de Nike Alphafly Next% (maar niet stabieler dan ander merken). Meer info.

Offset – 8mm
Gewicht – 210 gram
Prijs – 259,95

Nike Zoom Fly 5

De Nike Zoom Fly 5 is, net als de adidas Boston 10, ontwikkeld voor een breder publiek. Deze trainingsschoen is stabieler, goedkoper en duurzamer dan de Vaporfly en Alphafly. Geschikt voor een breed publiek, met name voor tempo trainingen. De schoen is iets minder reactief dan de versies uitgevoerd met het super foam. Er zit een dikkere zool aan de onderkant van de schoen, daardoor slijt het foam minder snel. Meer info.

Prijs – 169,95

PUMA Deviate Nitro Elite 2

Deze snelle schoen van PUMA, de Deviate Nitro Elite 2, kreeg veel bekendheid na de Olympische medaille van Molly Seidel. Een hele lichte en stabiele schoen met superfoam en een carbonplaat in de zool. Stabieler door een net iets dunnere zool (36 mm ipv 40mm) en een stevige hak. De tweede versie in nog reactiever, heeft meer comfort (met name in de hielkap en boven de wreef) en veel meer grip. Niet zo geschikt voor zwaardere en sterk overpronerende lopers. In Nederland bijna alleen online te koop en één van de goedkopere modellen in deze lijst. Lees hier een uitgebreide review.

Prijs – 209,95 (heren) en 209,95 (dames)

PUMA FAST-R Nitro Elite Fireglow

Misschien wel het meest futuristische design van alle modellen hier besproken: De PUMA Fast-R Nitro Elite. Deze schoen, voor de neutrale loper, is super snel door het gebruik van superfoam en de carbonplaat in de zool. Samen met de Nika Alphafly de meest luidruchtige schoen. Opvallende dat voor en achter verschillend foam is gebruikt en in het midden zit geen foam om gewicht te besparen. Foam in hak is zacht, dus ongeschikt voor haklanders. Wij adviseren deze schoen voor de wat kortere races, tot halve marathon. Een lichtgewicht wedstrijdschoen met het nitro foam wat we ook al kennen van de de Deviate Nitro Elite Racer. Lees hier de uitgebreide review.

Prijs – 259,95 (damesen heren)

Saucony Endorphin Elite

De snelste wedstrijdschoen van Saucony. Het foam en de carbonplaat zijn sterk verbeterd ten opzicht van de Endorphin Pro. Zeer reactieve schoen met hetzelfde gewicht en drop (8mm) als de Pro. De pasvorm van de Elite in de tenen is breder, de schoen is stabieler, flink sneller en ook een tikkie duurder. Lees hier onze review.

Prijs – 299,95 euro

Saucony Endorphin Pro 3

Deze schoen van Saucony en kunnen we plaatsen in het rijtje Nike Vaporfly, adidas adios pro 2 en ASICS metaspeed. Ook deze schoen heeft een hele hoge energieteruggave door de combinatie van superfoam en carbon. Samen met de Nike Vaporfly (174 gram) één van de lichtste in de reeks (180 gram). Door de lichte uitvoering wel wat instabieler, voor de niet neutrale lopers kan dit zorgen voor een wat instabielere landing. Meer info.

Prijs – 249,95 (nu 199,95!)

Saucony Endorphin Speed 3

Ook Saucony heeft een trainingsvariant, vergelijkbaar met de adidas Adizero Boston 10 en de Nike Zoom Fly 5. Deze schoen is uitgevoerd met een nylonplaat, waardoor duurzamer, buigzamer en flink goedkoper. Als je de Speed 3 van Saucony vergelijkt met de Endorphin Pro 2 valt vooral op dat deze veel wendbaarder is. Dit komt doordat de nylonplaat meer torsie toestaat. Meer info.

Prijs – 142 euro (aanbieding!)

ASICS Metaspeed Sky+

De snelste schoen van ASICS en een goed goed alternatief om wedstrijden op te lopen tot en met de marathon afstand. De Nike Vaporfly komt nog als iets sneller uit de test. Deze Metaspeed van ASICS heeft echter het belangrijke voordeel iets stabieler te zijn, vooral in de bochten merk je dat. Eigenlijk zijn alle schoen uitgevoerd met carbonplaat met name geschikt voor neutrale lopers, maar voor lopers met een lichte pronatie is deze schoen ook een optie, check onze review.

Prijs – 249,95

adidas Adizero Adios Pro 3

De adidas Adizero Adios Pro 3 is de verbeterde versie van de Pro 2 en met name geschikt voor voor de kortere afstanden. We adviseren deze schoen met name voor 5 en 10 kilometer wedstrijden op de weg. Op de baan zijn deze schoenen, door de (te) hoge zool niet toegestaan. Net als bijna alle schoenen uit dit overzicht. Het foam in de zool gaat niet lang mee. Uiteraard wel afhankelijk van je loopstijl en je gewicht. Het is onder de carbonschoenen een iets minder duurzame variant. Laat deze snelle jongens dus in de kast staan en haal ze er alleen uit voor je wedstrijden. Meer info.

Prijs – 249,95

adidas Adizero Prime X 2

Deze variant van adidas is uniek. De schoen is officieel verboden om aan te doen in wedstrijden (lees ook: Winnaar Wenen Marathon gediskwalificeerd wegens te dikke zolen). De Prime X voldoet namelijk niet aan het reglement van de World Athletics, de zool is te dik. Toch heeft adidas deze schoen (beperkt) op de markt gebracht, hun super schoen. Niet voor wedstrijden dus, maar heerlijk om op te trainen. De impact op je kuiten is heel erg laag en het lijkt alsof je als een raket over een matras loopt. Meer info.

299,95

adidas Adizero Boston 12

De adidas Adizero Boston 12 is de eerste versie uitgevoerd met plaat. Wat ons betreft een heerlijke trainingsschoen voor op de weg. De schoen is niet uitgevoerd met het zogenoemde superfoam, waardoor de werking van het carbon minder tot zijn recht komt dan bij bijvoorbeeld de adidas Adizero Adios Pro 2. Hierdoor is deze schoen wel veel meer geschikt voor een breder publiek. De schoen is stabieler, gaat veel langer mee (meer dan 600 kilometer) en is een stuk goedkoper. De plaat is niet uitgevoerd in carbon, maar is van Nylon, anders dus dan bij de andere schoenen van adidas. Ook de vorm van de plaat is anders, het lijken meer carbonbuisjes en rotsjes en zijn wat meer in de richting de tenen geplaatst. Het voordeel van nylon is dat het iets meer mee buigt iets en wat duurzamer is. Heerlijke trainingsschoen, vergelijkbaar met de Nike Zoom Fly 5, net ietsje harder. Meer info.

Prijs – 159,95

Hoka One One Carbon X 3

De allernieuwste schoen van HOKA uitgevoerd met een carbonplaat. Waar we bij de meeste schoenen niet aan raden er al te lang op te lopen, heeft deze schoen zich ook bewezen bij het hele lange werk (lees ook: Jim Walmsley miste het wereldrecord 100km op 12 seconden). De Carbon X 3 is vergelijkbaar met zijn voorganger (de X 2). Het bovenwerk van de Carbon X 3 is wel vernieuwd. Er is meer structuur toegevoegd aan het bovenwerk voor extra ondersteuning. Het bovenwerk geeft daarnaast een goed ademend vermogen om de voeten koel te houden en beschikt over een geïntegreerde gebreide tong. Lees meer.

Prijs – 199,95 (nu 154,95!)

Hoka One One Rocket X 2

De Rocket X 2 is de sterk verbeterde carbon versie van HOKA. Waar de vorige versie met name geschikt was voor het kortere werk is deze ook voor langere afstanden een zeer goede optie. De schoen is licht en veel sneller dan de eerste versie. Je hak zit comfortabel vast in de hielkap en het bovenwerk van de Rocket is dun. Zelf hebben we deze schoenen vaak aan bij tempo’s op de weg. Deze schoen voelt wat stabieler dan veel andere schoenen uit deze lijst, omdat de schoen wat breder is. Lees meer over de Rocket X 2.

Prijs – 249,95

Hoka One One Bondi X

Deze schoen is wellicht een vreemde eend in dit rijtje. Voor top,- en subtop atleten is dit geen wedstrijdschoen, maar gewoon een lekkere trainingsschoen. Wat zwaarder (300 gram) en dus minder snel. Maar juist deze schoen is voor veel recreanten met een lagere snelheid een heel goed alternatief. Ook is het voor de wat zwaardere lopers (>85kg) en haklanders een optie als ze toch iets van het voordeel van carbon willen ervaren. Belangrijkste reden? De zool is een stuk breder waardoor veel stabieler dan alle andere modellen in dit overzicht. Meer info.

Prijs – 219,95

New Balance Fuelcell RC Elite v3

Het topmodel van New Balance. De FuelCell RC Elite v3 is de wedstrijdschoen van New Balance met carbonplaat. Eigenlijk is het een soort opvolger van de New Balance FuelCell Rebel, maar dan mèt carbonplaat. De RC Elite v3 is een hele agressieve schoen, snel en geschikt voor wegwedstrijden tot en met de marathon en voor snelle tempo trainingen. De schoen is iets zwaarder dan de VaporFly van Nike en de Endorphine Pro 2 van Saucony (232 gram). Grootste voordelen? Dikke reactieve zool met carbonplaat over de volledige lengte, duurzame slijtzool met grip, zeer dun en ademend bovenwerk maar met extra kussentjes rond de achilles. Meer info.

Prijs – 239,95

Brooks Hyperion Elite 3

Een heerlijke trainingsschoen voor tempo’s op de weg. Stabiel en qua gewicht in het middensegment (195 gram). In de reeks Hyperion modellen van Brooks is er ook nog een prettige schoen, de Hyperion Max, voor tempo’s (maar zonder carbonplaat). (Lees onze uitgebreide review van de Brooks Hyperion Elite 2.)

Prijs – 224,95

ON Cloudboom Echo 3

De On Cloudboom Echo 3 biedt comfort en snelheid in één. Deze schoen is speciaal gemaakt voor snelheid en eigenlijk voor elke wedstrijdafstand vanaf vijf kilometer geschikt. De carbonplaat (over de gehele lengte) van de schoen, gemaakt van het ultrazachte Helion HyperFoam, heeft een gebogen constructie (rocker-vorm), zodat je op de voorvoet meer foam voelt. De schoenen zijn 219 gram en hebben een offset van 10 mm.

Prijs – 299,95 (mannen / vrouwen)

Q & A

Zijn schoenen met een carbonplaat voor iedereen geschikt?
Niet voor iedereen biedt het dragen van schoenen met een carbonplaat voordeel. Dit is sterk afhankelijk van jouw loopstijl, de breedte van je voet en je loopsnelheid. Er is geen eenduidig onderzoek wat de minimum snelheid moet zijn waarbij schoenen met een carbonplaat snelheid voordeel opleveren. Wel zien we dat veel onderzoeken een minimum snelheid van 14 kilometer per uur aangeven, in combinatie met mid of voorvoet landing. Bij snelheden onder de 14 kilometer per uur bestaat er teven een vergrote kans kans op blessures (met name enkel en knie problemen).

Lees ook dit onderzoek: Zijn ‘superschoenen’ het geld voor iedereen wel waard?

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het lopen op schoenen met een carbonplaat?
Snellere tijden, onderzoek wijst uit dat de voordelen kunnen variëren tussen 1 a 5 procent. Daarnaast hebben veel mensen de dag na inspanning minder spierpijn, met name in de kuiten. De verminderde last van de kuiten na het lopen op dit soort schoenen komt ook omdat de schoen in de voorvoet gebogen en stijf is, je hoeft daardoor bij je afzet minder kracht te zetten met je grote teen. De impact op al je spieren en gewrichten zijn ook minder door de gereduceerde klap op het asfalt, de dikke zachte zool en de carbonplaat vangen veel dan de klap op.

Lees ook: Wat heb je als hardloper aan een Massage Gun?

Mag ik schoenen met een carbonplaat ook dragen tijdens baanwedstrijden?
Nee, dit is niet toegestaan. Schoenen met een carbonplaat hebben een dikkere zool dan toegestaan tijdens wedstrijden op de atletiekbaan. Hier vind je de lijst (bij ‘Manuals & Guidelines’) met alle goedgekeurde schoenen per discipline (laatste versie: 1 april 2022).

Ik heb hele brede voeten, welke schoenen met een carbonplaat adviseren jullie?
De breedste schoen met carbonplaat die wij hebben getest is de HOKA ONE ONE Bondi X. Geschikt dus voor brede voeten (en ook voor personen zwaarder dan 85 kilogram). De New balance Fuelcell RC Elite v2 is ook wat breder, met name bij de voorvoet. Van de schoenen zonder carbonplaat zijn de Brooks modellen over het algemeen het breedste uitgevoerd. Maar ook de Saucony Exelon en adidas Solar Boost.

Hoeveel kilometer kan ik op schoenen met een carbonplaat hardlopen?
Dit hangt sterk af van loopstijl, gewicht en ondergrond, maar bijna alle modellen zijn na 300 tot 600 kilometer een stuk minder reactief (het foam in de zool slijt snel).

Ik vind veel schoenen met een carbonplaat erg instabiel, zijn er ook stabiele varianten?
Dit klopt, de zolen zijn over het algemeen hoog, om ervoor te zorgen dat de plaat optimaal werkt. Dit kan met name door de niet neutrale loper en in bochten als instabiel worden ervaren. Dit geldt eigenlijk in meer of minder mate voor alle modellen. De carbonplaat ligt normaal tussen de twee zool lagen in. Bij de HOKA Carbon X en Bondi ligt de plaat onderin de schoen. Daardoor is de schoen iets minder stijf (tikkie langzamer) maar wel wat stabieler.

Zijn er schoenen speciaal voor vrouwen ontwikkeld?
Nee, alle modellen zijn unisex. Er wordt (nog) geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Over het algemeen zijn vrouwen lichter, maar hebben ook een kleinere voet. Het verschil in benodigde demping wordt zo opgelost. Vrouwen hebben vaak ook een iets smallere voet, dit kan ervoor zorgen dat vrouwen sommige modellen iets strakker moeten aantrekken. Maar, zoals elke schoen, is het belangrijk eerst goed te testen. Elke voet is ander (hoge/lage wreed, brede/ smalle voet, etc).

Kan ik ook crossen of trails op schoenen met een carbonplaat lopen?
Nee, dit raden we af. Er zijn wel trailschoenen met met een plaat in de zool, maar deze is van plastic. Dit fungeert enkel ter bescherming van de zool, met name tegen scherpe rotsen of takken. Daarnaast verhoogt het de stabiliteit een beetje. De ‘lepel’ vorm van een carbonplaat die samen met het foam zorgt voor de verhoogde veerkracht, is niet mogelijk met plastic. Plastic platen zijn over het algemeen niet sterk genoeg om in lepelvorm genoeg veerkracht te geven.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een podoloog, product experts van alle besproken schoenmerken en met de experts van All4Running.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten