Home Hardlopersverhalen Een dag in Monte Gordo met Danaïd Prinsen

Een dag in Monte Gordo met Danaïd Prinsen

door hardloopnetwerk

Veel middellange- en langeafstandslopers kennen het Portugese Monte Gordo wel. De temperatuur van tussen de 15 en 20 graden en betaalbare faciliteiten tegen de Spaanse grens maken een voorbereiding op het indoorseizoen goed mogelijk. Ook voor de 26-jarige Danaïd Prinsen, die dit jaar nieuwe stappen wil maken op de 800 meter.

Dinsdag 16 januari

Vandaag neem ik jullie mee in een dag van mijn drieweekse trainingsstage in Monte Gordo. Dat doe ik om mij in “iets” betere omstandigheden en met iets meer rust voor te bereiden op het seizoen. Thuis werk ik naast het sporten ook nog in een hardloopwinkel en heb ik voor trainen dus wat minder tijd. Ik combineer veel specifieke trainingen met het Zwitserse team onder leiding van Louis Heyer, om elke dag een stukje beter te worden. Bij hem trainen veel internationale dames die onder of rond de twee minuten lopen op de 800 meter. Een fantastische kans om met allemaal meiden van hoog niveau te lopen. Samen met mijn eigen coach Titus Fierkens van Running Team Liemers probeer ik zoveel mogelijk te combineren.

Mijn wekker gaat om 7:30 uur Portugese tijd. Ik begin de dag met kwark, muesli en fruit en mijn dagelijkse supplementen.
Langzaamaan pak ik mijn tas in en zorg ik voor een beetje extra batterij in mijn horloge. Nog snel haal ik een koffietje bij Jardim (de beste koffiespot hier) en om 9:30 uur vertrekken wij met de auto naar Lepe (Spanje). De baan in Monte Gordo zijn ze helaas aan het renoveren, dus de baantrainingen doen wij op 30 minuten rijden van hier.

Daar eenmaal aangekomen is het al erg druk op de baan. Het Zwitserse en Franse nationale team traint vandaag samen. Ongeveer 25 800-metermeiden samen in een lang lint levert spectaculaire beelden op. Om 10:15 uur beginnen we rustig aan de warming-up. Iedereen doet dit zelf of samen met wie je dat wil. Voor mij betekent dit 18 minuten inlopen, gevolgd door wat losmaken en een beetje loopscholing. Stipt een uur later beginnen we aan de training: 2 min op 3:00 min/km en 3x(3×200 meter) met 90” schuin overjoggen. Het is mijn derde baantraining sinds acht maanden, vanwege een blessure, dus het blijft toch een beetje spannend. Maar de training gaat echt heel goed. Eerst is het twee minuten longen activeren, gevolgd door een snelle spikeswissel. Op de 200jes lopen we goede tijden, tussen de 28 en 30 seconden. Eindelijk voel ik weer een beetje controle en power. Het is natuurlijk superinspirerend om met deze 25 snelle meiden te mogen trainen. Met een high five aan alle meiden sluit ik een hele goede baantraining af.

Lees ook: Een dag in Stellenbosch met Sofie Dokter

In de auto neem ik snel een shake met eiwitten en koolhydraten, om alvast wat binnen te krijgen. Als we weer in Monte Gordo aankomen, nemen mijn trainingsgenoten en ik een lunch op het terras. Ik kies voor een pastasalade met kip om alles weer goed aan te vullen en we spelen een snel potje Beverbende op het terras. Zelf vind ik een spelletje in de middag op trainingskamp altijd heel leuk en ontspannend. Hierna is het tijd om even te relaxen in bed en een korte powernap.

Om 16:00 uur ga ik de deur uit voor een herstelloop van 30 minuten. Afhankelijk van hoe mijn lijf voelt, doe ik deze of hardlopend of aquajoggend in het zwembad. Mijn lijf voelt goed, dus ik kies voor de eerste optie :). Met een moe, maar goed gevoel sluit ik deze dag af met een goede maaltijd in een lekker restaurantje.

Heel erg bedankt voor het volgen van mijn dag in Monte Gordo. Ik ben weer een stapje dichter bij mijn doelen dit jaar. Ik hoop mijn tijden weer flink te verbeteren en mij te plaatsen voor een toernooi. Ik denk dat deelname aan de EK in Rome het meest haalbaar is. Maar natuurlijk zet ik dit jaar alles op alles voor de Olympische Spelen (directe limiet 1:59.30). Die stap lijkt nu nog groot, maar als ik heel blijf en elke dag stappen kan zetten, is er veel progressie mogelijk. Op zaterdag 27 januari ren ik mijn eerste 800 meter indoor van het jaar in Barcelona. Daarna gaan we kijken naar de rest van het indoorseizoen. Maar natuurlijk wil ik zondag 18 februari mijn Nederlandse indoortitel in Apeldoorn verdedigen.

Lees ook: Deze kampioenschappen staan je in 2024 te wachten

Foto’s: eigen bezit en Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten