Home Laatste Nieuws Maureen Ellsworth terug op de indoorbaan: ‘Ik ga toch weer voor de 400 meter’

Maureen Ellsworth terug op de indoorbaan: ‘Ik ga toch weer voor de 400 meter’

door Tijn Piest

De eerste wedstrijd van het jaar zit erop voor Maureen Ellsworth. Na wisselingen van trainingsgroep is ze weer op haar plek in Haarlem, waar ze onbevangen richting haar oude niveau wil. Wij waren benieuwd hoe de 32-jarige atlete er verder voorstaat.

Zaterdag liep je in het Zweedse Växjö 56.98 seconden. Wat voor gevoel houd je over aan die race?

‘Ik ben erg blij dat de kop er af is. Het was al een tijdje geleden dat ik voor het laatst een indoorwedstrijd heb gelopen. We hebben dit seizoen ook nog niet indoor getraind, dus de scherpe bochten zijn altijd even wennen. Deze eerste wedstrijd was verre van perfect. De komende weken ga ik mijzelf verder verbeteren. Een wedstrijd lopen in het buitenland vind ik altijd erg leuk, maar is soms ook een hele onderneming. De terugweg hadden we helaas veel vertraging opgelopen. De treinreis van Växjö naar Kopenhagen duurt normaal drie uur. Nu waren er werkzaamheden aan het spoor en moesten we een aantal keer overstappen op de bus. Uiteindelijk hebben we er vijf uur over gedaan om in Kopenhagen aan te komen. Vervolgens zaten we een half uur vast in een defecte trein en wisten we niet zeker of we de vlucht zouden halen. Uiteindelijk hebben we het net aan gehaald.’

Bekijk de beste hardloopaanbiedingen voor deze winter

Eva Hovenkamp en Maureen Ellsworth op Tenerife.

Hoe sterk ben je teruggekomen van je trainingsstage op Tenerife?

‘Een trainingsstage in de warmte zorgt er bij mij altijd voor dat de trainingen een stuk makkelijker gaan. Vorig jaar rond deze tijd had ik een langdurige enkelblessure, waardoor ik toen bijna vijf maanden niet heb kunnen hardlopen. Sinds deze blessure heb ik het rustig aan moeten opbouwen. Maar ik merk dat ik elke training een beetje sneller, sterker en dus beter word. De trainingsstage heeft ervoor gezorgd dat we de omschakeling van kwantiteit (veel omvang) naar kwaliteit (snelheid) in een relatief korte periode hebben kunnen volbrengen.’

Hoeveel trainingen heb je daar kunnen draaien? En waar lag de focus voor je op?
 
Ik was bijna twee weken op trainingsstage samen met Eva Hovenkamp, mijn vriend Thijs en mijn coach Wigert Thunnissen. Eefje Boons verbleef ook in ons appartement, maar volgde haar eigen programma. We hebben zo veel mogelijk ons gebruikelijke trainingsschema aangehouden, met enige uitzondering dat ik in Nederland ook veel ‘s avonds train. Nu trainden we natuurlijk gewoon lekker
overdag. Ik train negen keer per week, met één rustdag. Voor de stage hebben we nog niet veel specifieke 400-metertrainingen gedaan. De gunstige omstandigheden zorgden ervoor dat we ons konden focussen op snelheid in combinatie met het lactische vermogen.’

Lees ook: Een dag in Monte Gordo met Danaïd Prinsen

Hordensprongen in het atletiekstadion van Tenerife

Bijna een jaar zat er tussen je laatste wedstrijd in 2022 en de eerste in 2023. Hoe kwam het dat je zo lang afwezig was op het atletiektoneel?

‘Zoals ik al vertelde, kwam ik terug van een enkelblessure. Ik heb vijf maanden alternatief getraind, maar was nog steeds niet fit. Ik heb nog wel wat wedstrijden gelopen. De tijden in de 55, 56 en 57 seconden vielen tegen, doordat ik een groot deel van de opbouw niet heb kunnen doen.’
 
De afgelopen jaren ben je meerdere keren van groep gewisseld. Kun je daar wat over vertellen?

‘Aan het einde van het outdoorseizoen in 2021 moest ik Papendal verlaten. Toen ben ik gaan kijken naar andere opties en was ik erg benieuwd of ik ook een goede 800-meter zou kunnen lopen. Grete Koens heeft natuurlijk een heel mooi team en veel kennis op het gebied van middellange-afstandstrainingen en na wat proeftrainingen besloot ik mij aan te sluiten bij haar Valley Running Team. Destijds besloot ik om weer in Haarlem te gaan wonen. Dat zorgde voor veel reistijd tussen Haarlem en Ede en ik moest veel trainingen alleen doen. In de zomer van 2022 ben ik gestart met het lopen van de 800 meter, waarbij ik erachter kwam dat ik dat rondje extra toch minder leuk vond. Dit in combinatie met de trainingen die ik veelal alleen moest doen en de vele meters die ik extra moest maken voor de 800 meter besloot ik mij toch weer te gaan focussen op de 400 meter. Bij atletiekvereniging KAV Holland in Haarlem was er een goede 400-metergroep onder begeleiding van Wigert, waar ik bij kon aansluiten. De mogelijkheid om alles in de buurt op fietsafstand te kunnen doen was ook een groot voordeel. Dit gaf de doorslag om toch de groep van Grete te verlaten.’

Nieuwe wedstrijd: Race to Adizero

Hoe ziet je huidige trainingsomgeving eruit?

‘Ik train bij KAV met Eva en Boris Hoogevorst. Verder werk ik parttime bij het Nova College als sportcoördinator. Ik organiseer sportdagen en andere vitale activiteiten voor verschillende opleidingen. De flexibiliteit van deze baan zorgt ervoor dat ik mijn trainingen goed kan combineren met werk.’
 
Ben je nog steeds gemotiveerd de Nederlandse top te halen?

De Nederlandse dames op de 400 meter van de Diamond League Brussel in 2021.

‘Op dit moment ben ik nog steeds gedreven om alles uit mezelf te halen op de 400 meter. Daarbij heb ik het onwijs naar m’n zin in de trainingsgroep van Wigert. Ik train nu voor de 400 meter, maar wie weet zal ik outdoor nog een 800 meter lopen. De 400 meter blijft toch wel het mooiste onderdeel!

Wat worden piekmomenten voor je dit jaar? En is de Spelen een doel?

‘Ondanks dat ik indoor wel wedstrijden loop, ligt de focus van het trainingsschema op de zomer. Wel zou het mooi zijn als ik de finale haal van de 400 meter op de NK indoor zondag 18 februari. Zondag 4 februari loop ik mijn volgende 400 meter, bij de IFAM Indoor in Gent. Deze zomer hoop ik mezelf weer te kunnen verbeteren. Ik kan niet van tevoren voorspellen wat het gaat opleveren. Zolang ik plezier in de topsport houd, blijf ik het doen. Als mijn niveau de komende maanden goed genoeg is om de EK outdoor of Olympische Spelen te halen, dan zou dat natuurlijk super zijn.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten