Home Voorpagina Sifan Hassan: ”Mijn coach wil dat ik de 5000 meter en 10.000 meter in Tokyo ga lopen”

Sifan Hassan: ”Mijn coach wil dat ik de 5000 meter en 10.000 meter in Tokyo ga lopen”

door hardloopnetwerk

Sifan Hassan was de enige Nederlander afgelopen week die een gouden medaille won op het EK atletiek in Berlijn. Anderhalf jaar geleden verruilde Hassan de Nederlandse succestrainer Honoré Hoedt voor Alberto Salazar in Amerika. Het resulteerde in een Europees record in Rabat een paar weken terug op de 5000 meter en een gouden medaille op het EK atletiek. Na afloop stond de winnares ons te woord.

Door de redactie

”Ik had niet door dat Salpeter dacht dat de finish er al was,” verklaarde een opgetogen Hassan na afloop. Door twee ronden voor het einde te versnellen bracht ze haar directe Israëlische concurrente in verwarring. Salpeter stopte per abuis één ronde te vroeg en zodoende liep Hassan alleen de laatste ronde. ”Ik was even in de war door Salpeter, maar ik wist dat ik door moest.” De pupil van Salazar zegevierde en trok aan het langste eind. De meegereisde fans uit Nederland gingen uit hun dak. De eerste gouden medaille voor Nederland was een feit!

”Ik was even in de war door Salpeter, maar ik wist dat ik door moest.”

Haar coach had als tactiek bedacht om zolang mogelijk achterin de kopgroep te blijven en pas de laatste rondes toe te slaan. Die strategie pakte goed uit. Vooraf had Hassan met haar Europese record op de 5000 meter de beste papieren om de gouden medaille te winnen. Twijfels had de regerend Europese Kampioene op de 5000 meter niet echt: ”Ik ben onder de indruk van mijzelf geraakt dit jaar. Het gaat goed.”

Over twee jaar zijn de Olympische Spelen in Tokyo. Haar coach ziet haar daar het liefst op de 5000 meter en 10.000 meter, maar dat ziet ze nog niet helemaal zitten. ”Ik vind de 800 meter en 1500 meter ook nog heel erg leuk om te doen, maar mijn coach vindt de 5000 meter en 10.000 meter beter te combineren in Tokyo. Ik vind vijfentwintig rondjes op de baan wel erg veel.”

Foto: Owen Westerhout

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten