Home Laatste Nieuws Bregje Smits: ‘Ik heb weleens geprobeerd een rustdag in te lassen, maar dat heb ik weer laten gaan’

Bregje Smits: ‘Ik heb weleens geprobeerd een rustdag in te lassen, maar dat heb ik weer laten gaan’

door Tijn Piest

Drie seconden zaten er tussen haar marathon van Rotterdam in april en die van Amsterdam een ruime week geleden. Buikpijn zat een grotere verbetering van haar persoonlijk record in de weg. Toch is Bregje Smits als tweede Nederlandse vrouw trots op haar zesde marathon. We spraken Bregje over haar marathons, haar werk als tandarts en hoe ze trainingen combineert met haar werk.

Hoe kijk je terug op je Amsterdam Marathon, waar je 2:36.31 liep?

‘Ik had liever mijn persoonlijk record ruimer verbeterd, maar helaas zat er zondag 15 oktober niet meer in. Wel vond ik de marathon van Amsterdam een superleuke ervaring en ben ik heel blij met mijn achttiende plek en om als tweede Nederlandse vrouw te finshen.’

Waar in de race had je het het zwaarst? En hoe ben je daar doorheen gekomen?

‘Bij 16 kilometer kreeg ik veel last van buikpijn. Mijn maag is helaas een zwakke plek. Nadat ik bij 26 kilometer een sanitaire stop had gemaakt, ging het iets beter. Wel heb ik maar één gelletje kunnen eten en alleen water gedronken. Wat enorm hielp was dat ik in Luuk Verbaandert een superfijne haas had, waardoor ik de marathon toch in een redelijk constant tempo heb kunnen lopen.’

Bregje Smits langs de Amstel, achter haas Luuk Verbaandert.

Hoe heb je de finish in het Olympisch stadion beleefd?

‘Het Olympisch stadion was een indrukwekkende plek voor de start en finish van de marathon. Toen ik bij de finish aankwam, baalde ik dat ik 2:36 uur op de klok zag staan, omdat ik hier eigenlijk onder wilde duiken. Bij de finish wist ik niet waar ik in de ranking was geëindigd. Het kwam als een grote verrassing dat ik de plek van tweede Nederlandse vrouw had. Ik wist dat Anne Luijten zou weggaan op de Olympische limiet en vind ik het superknap dat haar dit is gelukt! Ze is in een korte periode een heel stuk sneller geworden. Ik had zelf een snellere tijd in gedachten, toch kijk ik tevreden en met veel plezier op de marathon terug.’

Lees hier meer over de TCS Amsterdam Marathon 2023.

Ik las dat je tandarts van beroep bent. Kun je wat over je leven naast het lopen vertellen?

‘Ik werk inderdaad fulltime als tandarts. Ik vind mijn werk eigenlijk te leuk om minder te gaan werken voor het hardlopen. Ook vind ik dat dit goed te combineren is. Na een drukke werkdag kan ik heerlijk mijn hoofd leegmaken tijdens het hardlopen. Daarna val ik altijd als een blok in slaap. Wel moet ik oppassen dat ik niet te ver ga lopen, omdat de wekker ‘s ochtends weer vroeg gaat. In het weekend ga ik graag uiteten of een drankje doen in de kroeg. Richting een wedstrijd probeer ik wat meer op mijn voeding te letten en minder alcohol te drinken, maar als ik eerlijk ben valt hier nog wel wat winst te behalen, haha! Wat ook niet meehelpt is dat ik een hekel heb aan koken. Gelukkig heb ik een lief huisgenootje, dat regelmatig een gezonde maaltijd voor mij wil klaarmaken.’

Hoe deel je je loopweken in?

Wilfred van Mill, mijn trainer bij Eindhoven Atletiek, zet elke maandag het schema voor de week klaar. Ik loop gemiddeld 130 kilometer per week. Alleen de week voor de marathon liep ik minder dan 100 kilometer. Op dinsdagavond train ik op de baan en de andere loopjes doe ik alleen. Ik loop al een aantal jaar elke dag van de week. Doordeweeks loop ik ‘s avonds en in het weekend het liefst ‘s ochtends. Ik heb weleens geprobeerd een rustdag in te lassen, maar omdat ik dan erg onrustig en chagrijnig word, heb ik dit laten gaan. Voordat ik bij de atletiekclub lid was, deed ik elke dag een duurloop van ongeveer 20 kilometer. In het begin moest ik wennen aan de kortere snelle loopjes, maar nu vind ik deze afwisseling erg leuk. Wel loop ik nog steeds bijna altijd dezelfde route in Eindhoven. Mijn oriëntatievermogen is bizar slecht waardoor ik snel verdwaal en daarnaast vind ik het leuk om dezelfde mensen tegen te komen.’

Op welke momenten is het het lastigst om werk en hardlopen te combineren?

‘Als ik na werktijd nog een werkoverleg heb, wordt het soms lastig om die dag ook nog te gaan lopen. Ik vind het ook altijd een uitdaging om aan genoeg uren slaap te komen. Ik ben vaak geneigd om net iets langer door te lopen dan het originele plan was. Als ik eenmaal aan het lopen ben, voel ik niet meer dat ik moe was en wil ik door blijven lopen. Hierin moet ik mezelf dus wat afremmen. Ook probeer ik in het weekend wat extra uren te slapen.’

‘Het zou goed zijn om wat vaker een wijntje te laten staan, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.’

De finish van Bregje Smits in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Hoeveel rek zit er denk je nog in je marathontijd?
‘Ik denk dat ik in ieder geval nog wel onder de 2:36 uur zou kunnen lopen. Hoeveel rek daar precies in zit, vind ik moeilijk te zeggen. Sub 2:30 uur zou natuurlijk helemaal geweldig zijn! Wie weet als alles op z’n plek valt dat dit mogelijk is.’

Heb je alweer een marathon op de planning staan?

‘Ik keek erg uit naar de marathon van Amsterdam en nu deze voorbij is, ben ik aan het nadenken over nieuwe doelen. Afgelopen jaar liep ik voor het eerst de marathon in Rotterdam (waar ze zilver pakte op het NK marathon, red.). Dit vond ik een leuke marathon met een snel parcours en veel toeschouwers langs de kant. Dus deze zou ik volgend jaar weer willen doen. Verder loop ik misschien tussendoor nog wat andere wedstrijden, maar hier heb ik nog niet echt over nagedacht.’

Lees ook: De Marathonkalender van 2024

Wat van de aanloop naar en Amsterdam zelf zou je anders willen doen in je volgende marathonvoorbereiding?

‘Voor de volgende marathon wil ik voorkomen dat mijn maag weer een issue wordt. Ik ga verschillende sportvoeding- en dranken uitproberen en hier nog meer mee trainen. Ook ga ik uitzoeken wat ik beter wel en niet kan eten in aanloop naar een marathon. Daarnaast zou het goed zijn om wat vaker een wijntje te laten staan, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Nu eerst ga ik maar eens goed proosten op de marathon van Amsterdam!’

Foto’s: Bjorn Parée & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten