Home Hardlopersverhalen Een dag in Font Romeu met Tom Hoogeboom

Een dag in Font Romeu met Tom Hoogeboom

door hardloopnetwerk

Font Romeu, een dorpje in de Franse Pyreneeën op 1750 meter hoogte. Voor atleten de ideale plek om een trainingskamp te beleggen, in aanloop naar cross- en wegwedstrijden. Ook voor de 22-jarige Tom Hoogeboom, die zich voorbereidt op de Warandeloop en de Egmond Halve Marathon.

Zaterdag 21 oktober

Vandaag zal ik jullie meenemen in een dag tijdens mijn vierweekse trainingskamp in Font Romeu. Ik train nu bijna twee jaar onder mijn huidige coach Gerard van Lent, maar gedurende dit trainingskamp sluit ik aan bij de groep van bondscoach Tomasz Lewandowski. Tijdens mijn trainingskamp in Font Romeu zet ik elke dag de wekker rond 7:45 uur. Nadat ik mij heb aangekleed, loop ik samen met twee jongens waarmee ik het appartement deel (Björn Koreman en Stan Schipperen) naar de bakker om verse broodjes te halen. Ik ontbijt eigenlijk altijd met brood. Gewoon omdat ik dit een stuk lekkerder vind dan bijvoorbeeld yoghurt of havermout. Na een aantal sneetjes brood te hebben gegeten, pak ik mijn spullen om mij klaar te maken voor de eerste training van de dag. Aangezien het een tempotraining betreft, heb ik een bidon met Maurten Drinkmix klaargemaakt om gedurende de training mijn koolhydraten aan te vullen.

Voor de eerste training van vandaag staat er 6x1000m uphill op het schema. Een pittig en uitdagend programma. We starten om 9:00 uur met een kwartier inlopen om daarna vervolgens richting de heuvel te rijden. De heuvel waarop we gaan lopen gaat gemiddeld met zo’n 10% omhoog, behoorlijk steil dus! Ik zit op dit moment zo’n 1,5 week in Font Romeu, dus ik ben onderhand al goed geacclimatiseerd aan de hoogte. Ik begin de eerste herhaling niet te gek, aangezien ik niet precies weet hoe de 6x1000m omhoog gaat zijn. Ik heb een training zoals dit namelijk nog nooit eerder gedaan. De eerste herhaling gaat in 4:27. Niet te hard, maar toch al wel pittig doordat de heuvel zo steil omhoog gaat. De pauze is steeds terugdribbelen naar het startpunt, een minuut of 6 bedraagt dat. De twee herhaling gaat in 4:08, aanzienlijk harder dan de eerste. Dat kon ik dan ook goed merken aan mijn benen en ademhaling. De derde en vierde herhaling gaan in 4:10 en 4:08, dus rond het tempo van de tweede herhaling. Ik merk dat ondanks dat het pittig is, het wel erg lekker gaat en ik nog fris zit voor de laatste twee. De vijfde herhaling gaat in 4:03, dus dit was de snelste tot nu toe. Nog één keer omhoog en dan zit de eerste training van vandaag er weer op. De zesde en tevens laatste gaat in 3:58, toch nog eentje onder de 4:00 kunnen lopen.

Na de eerste training rijden we weer naar ons appartement toe om daar vervolgens te lunchen. Het is belangrijk om goed te eten na zo’n zware training om weer goed te kunnen herstellen hiervan. Ook is het belangrijk om na zo´n zware training voldoende eiwitten binnen te krijgen om optimaal te kunnen herstellen van de training. Om deze reden maak ik dan ook vaak een eiwitshake om mijn eiwitten weer te kunnen aanvullen. Na de lunch ga ik altijd even op bed liggen en probeer ik een klein uurtje te slapen. Na mijn middagdutje ga ik vaak even aan school werken, want ook hier op het trainingskamp gaat dat gewoon door. Nadat ik klaar ben met school ga ik mij alweer klaar maken voor de tweede training van vandaag. Aangezien de tweede training ook een tempotraining betreft, maak ik ook voor deze training een bidon met koolhydraten om deze aan te kunnen vullen gedurende de training.

Voor in je agenda: Run & Roast 6 april 2024

Voor de tweede training van vandaag verzamelen we om 17:00 uur bij Lac de Matemale. Dit is een meer dat op zo´n 1550 meter hoogte ligt. Iets lager dan Font Romeu, wat op 1750 meter hoogte ligt. We gaan de training hier doen aangezien er een mooie vlakke ronde is waarop gelopen kan worden. Het programma van deze training is 2x8x1 minuut in zone 2. De pauze bij de eerste serie was 60 seconden joggen. Bij de tweede serie was de pauze 30 seconden wandelen. De seriepauze bedroeg 3,5 minuut. Bij deze training was het de bedoeling om met je hartslag in zone 2 te zitten gedurende de minuutjes. Dit soort trainingen helpen bij het opbouwen van duurvermogen en dus het verbeteren van het aerobe systeem. Bij de eerste serie gingen de minuutjes tussen de 3:20 en de 3:30 min/km en bij de tweede serie lag het tempo zo rond de 3.15 min per km. Na afloop van de training deden we nog een korte cooling down om vervolgens weer naar Font Romeu te rijden.

Nadat ik gedoucht heb, is het rond 19:30 uur tijd voor het avondeten. Ik deel samen met zeven andere atleten een appartement, dus het koken gebeurt om en om. Vandaag was het de beurt van een andere atleet om te koken en die had pasta bolognese gemaakt, altijd lekker! Na het avondeten wordt er vaak nog even gezellig een spelletje gespeeld en dan is het rond 22:00 uur alweer tijd om naar bed te gaan.

Zie ook: Halve marathonkalender 2024

Tom Hoogeboom tijdens de 4 Mijl van Groningen, waar hij derde Nederlander werd.

Door middel van dit trainingskamp in Font Romeu probeer ik mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het aankomende weg- en crossseizoen. De eerste belangrijke wedstrijd zal voor mij de Warandeloop zijn op zondag 26 november. Ik zit nog in de U23-categorie en ik wil dan ook voor een zo hoog mogelijke klassering gaan in deze categorie. Uiteraard hoop ik ook zover mogelijk vooraan te eindigen in het totale veld. Na de Warandeloop zal ik naar alle waarschijnlijkheid ook mijn debuut gaan maken op de halve marathon in Egmond op zondag 14 januari. Als klein jongetje stond ik daar al op het strand te kijken en ik heb dan ook altijd gezegd dat ik later hier graag mijn debuut op de halve marathon zou willen maken.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een kijkje te krijgen op een typische dag voor mij op trainingskamp in Font Romeu. Mochten jullie nog vragen voor mij hebben, dan kan je mij altijd even een berichtje sturen op Instagram (@tom_hoogeboom).

Foto’s: Deniss Salmijanov & eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten