Home Laatste Nieuws Gesa Krause na zwangerschap op koers voor vierde Olympische Spelen

Gesa Krause na zwangerschap op koers voor vierde Olympische Spelen

door hardloopnetwerk

De Duitse Gesa Krause (31) is één van ’s werelds beste steeplechasers. Ze won bronzen medailles bij zowel de wereldkampioenschappen van 2015 als 2019, en vertegenwoordigde Duitsland op de Olympische Spelen van 2012, 2016 en 2021. Daarnaast is ze met een tijd 9:03.30 is het bezit van het Duits record in liep ze in 2019 een wereldrecord op de 2000 meter steeplechase (5:52.80). In mei 2023 werd ze moeder van dochter Lola, en heeft ze een nieuwe uitdaging: plaatsing voor haar vierde Olympische Spelen. Op uitnodiging van PUMA waren we aanwezig bij de Marathon van Keulen waar we spraken met PUMA atlete Gesa aan de vooravond van haar halve marathon daar.

Tijdens de Silvesterlauf Trier 5km, 5 maanden zwanger.

Naast haar indrukwekkende palmares (we vermelden in de intro nog niet eens haar twee Europese titels op de steeplechase) is Gesa Krause ook bekend omdat ze wedstrijden liep tijdens haar zwangerschap. Ze kreeg daar heel veel leuke reacties op, maar ook mensen die haar met goedbedoelde adviezen herhaaldelijk op de risico’s wezen of (vooral online) zeiden dat het niet goed voor de baby zou zijn. Krause zegt zelf over deze periode: ‘Ik was zwanger, niet ziek. Ik hou erg veel van hardlopen en ik geloof dat er een manier is om hardlopen en zwangerschap te combineren.’

Ze snapt de reacties deels wel. ‘Ik liep een vijf kilometer in 17:31 (zie foto), een indrukwekkende tijd voor veel lopers, laat staan voor iemand die vijf maanden zwanger is. Maar ik ging niet voluit, het is ook ruim twee minuten langzamer dan mijn persoonlijk record, dat vergeten mensen. Er waren ook heel veel leuke reacties hoor, ik werd vijf kilometer lang keihard aangemoedigd en zoveel mensen wilde een foto met me maken na de finish.’

Dromen van vierde Olympische Spelen

Het was altijd al Krause’s droom om een baby te krijgen tijdens haar hardloopcarrière. Ze had het daar ook over met de vrouw van haar coach (Wolfgang Heinig), Kathrin Dörre-Heinig en een Duitse marathonloopster. Kathrin liep haar snelste tijden na haar zwangerschap. Daarnaast ziet Gesa het als een voordeel dat haar coach ervaring heeft met het maken van een programma voor iemand die terug komt na een bevalling. ‘Verder doe ik gewoon heel veel op gevoel, je lichaam geeft wel aan wat wel en niet goed is.’

Krause pakt brons op de 3000 meter steeplechase op de WK in Doha (2019). Foto: Erik van Leeuwen

‘Tuurlijk is het niet zeker dat ik me plaats voor de Olympische Spelen, maar het gaat nu heel goed. Het duurt nog tot mei 2024 voor ik met het lopen van wedstrijden start, dus heb nog alle tijd om me rustig voor te bereiden en de belasting om mijn lichaam rustig op te bouwen. Qua kilometers in de week zit ik alweer bijna op mijn oude niveau. Wel doe ik nu nog weinig snelheid en verzurende trainingen en ook het trainen met hordes heb ik nog niet gedaan.’

Voorbeelden zijn er (te) weinig

Helaas zijn er nog (te) weinig voorbeelden van vrouwen die na hun zwangerschap weer terugkomen op topniveau. Je hebt een aantal Australische top marathonloopsters en Faith Kipyegon, maar dit zijn uitzonderingen. Dat is ook één van de redenen dat Krause op haar Instagram account veel deelt over haar dochter en de combinatie met haar topsportleven. ‘Zo hoop ik dat mijn verhaal anderen kan inspireren, zeker voor meiden die twijfelen om ook deze weg te bewandelen. Daarnaast is het voor mij heel belangrijk om transparant te zijn, eerlijk te zijn, om mensen ook te vertellen: Hé, zo doe ik dit. Het is niet altijd alleen maar leuk en goed, er zijn ook moeilijkere periodes’.

Tijdens de zwangerschap wilde Krause vooral zo fit mogelijk blijven en haar uithoudingsvermogen te behouden. Krause: ‘Het is een uitdaging, maar één van de mooiste uit mijn leven. De eerste vijf maanden van mijn zwangerschap deed ik eigenlijk alles normaal. Daarna werd ik zwaarder en werd het wat lastiger en moest ik wat aanpassingen doen. Geen intervallen meer en ik liep nog maar twee keer per week hard. De rest van de trainingen waren alternatief of gewoon wandelen. Maar ik wilde wel zo zo lang mogelijk actief zijn, wat ik dan precies deed maakte me niet uit. Wandelen, aqua jogging, pilates, elliptigal, oefeningen (zoals deze heupoefeningen) en zwemmen gingen eigenlijk allemaal prima. Maar fietsen lukte me bijvoorbeeld niet, mijn buik was gewoon te groot, mijn knieën kwamen tijdens het fietsen tegen mijn buik. Iedereen moet dus gewoon doen wat wel lukt en goed voelt.’

Lees ook: Dit zijn de beste PUMA schoenen voor jou

‘Als ik langer dan een half uur ging hardlopen ging het pijn doen aan mijn voeten. Dus deed ik niet langer dan 6 a 7 kilometer, eigenlijk nog tot het einde van mijn zwangerschap. Trainen gaf mijn dag ook structuur en een doel. Het was al jaren mijn baan. Ik had nu tijd zat en wilde elke dag een (kleine) work-out doen. Rustig maar wel gewoon een uurtje. Is ook goed voor de baby in plaats van alleen maar op de bank liggen.’ Tuurlijk had Gesa wat meer rustdagen dan normaal, zeker in de periode dat ze misselijk was. Maar lopen, bewegen en actief oefeningen doen heeft haar zeker geholpen om fit uit haar zwangerschap te komen. Haar Olympische droom was een goede motivator.

Van droom naar realistisch plan

Vlak na de zwangerschap (twee weken!) trok Krause haar loopschoenen alweer aan. Na zwangerschap is de kans op blessures groter, zeker als je borstvoeding geeft. ‘Mijn lichaam voelt niet anders nu, ook al geef ik geef nog steeds borstvoeding. Ik hoor veel over het gevaar op blessures en ben daar alert op. Ik doe veel testen (bijvoorbeeld mijn botdichtheid, maar mijn lichaam voelt goed.’

Ze heeft nog ruimschoots de tijd om haar ticket voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 binnen te halen. Deze winter gaat haar dochter gewoon mee op trainingskampen naar Kenia (december) en Zuid Afrika (januari). ‘Anders zou ik haar teveel missen en zou ik het moeilijk vinden te schipperen tussen een goede moeder zijn en een topatleet. Ik train drie uur per dag, dus met Lola erbij is het prima te combineren. Mijn vriend of oppas gaat mee, zodat ik wel gewoon goed mijn trainingen kan doen en kan rusten.’

Kwalificeren is inmiddels geen droom meer, maar een realistisch plan. ‘Op de 3000 meter steeple is de limiet 9:23, mijn persoonlijk record is 9.03, dus ik heb normaal gesproken voldoende marge. Wel heb ik een jaar niet geracet, dus ik moet er vast weer even inkomen. Maar ik kan dit, heb vaker opgebouwd en gepiekt op weg naar een toernooi. Als ik niet zou denken dat dit zou lukken, dan was ik er niet voor gegaan. Je moet meer plannen, het is soms een uitdaging, maar niet onmogelijk.’

Gesa Krause tijdens de WK in 2017 (London), foto Erik van Leeuwen

Als het haar lukt zich te kwalificeren, wordt ze de eerste vrouwelijke steeplechaser die zich kwalificeert voor vier Olympische Spelen. ‘En als ik daar ben? Ja, dan wil ik ook de finale halen. En ja, een top 8 of zelfs een medaille was altijd een droom.’

NOTE: De dag na ons gesprek liep Krause de halve marathon in Keulen in een voor haar doen rustig tempo. Ze finishte in 1:18:41 en werd vierde. ‘Mooi om weer aan de start te staan, ik was pacemaker voor mijn trainingsgenootje Lisa Oed‘.
Gesa liep de halve marathon op de PUMA Nitro Deviate Elite 2.

Profiel

NaamGesa Kraus
Leeftijd31 jaar
WoonplaatsDillenburg, Duitsland
Discipline3000 meter steeple
TrainerWolfgang Heinig
Persoonlijk record9.03:30
HoogtepuntenEuropees kampioen (2016, 2018)
Brons op Wereldkampioenschappen (2015 en 2019)
Drie Olympische Spelen (2012, 2016 en 2021)

Hoofdfoto: Norbert Wilhelm

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten