Home Laatste Nieuws Stan Schipperen na struggles sterker naar Warandeloop: ‘Derde EK cross is doel’

Stan Schipperen na struggles sterker naar Warandeloop: ‘Derde EK cross is doel’

door Tijn Piest

Eigenlijk draaide Stan Schipperen afgelopen winter een te goed seizoen. Door zijn succes kwam hij in een hyperfocus terecht en raakte hij de motivatie voor topsport kwijt. Ook moest de 21-jarige loper erg wennen aan de aanpak van zijn nieuwe coach. Maar het vertrouwen is nu helemaal terug. Tijdens de Warandeloop in Tilburg aanstaande zondag heeft hij maar één doel: opnieuw kwalificatie voor de EK cross.

Heb je veel vertrouwen gehaald uit je trainingsstage op hoogte in het Franse Font Romeu?

‘Ik heb zeker veel vertrouwen gehaald uit mijn trainingsstage in oktober in Font Romeu, waar ik vier weken was. Conditioneel ging ik met een kleine voorsprong ten opzichte van de rest van mijn groep richting Frankrijk, omdat ik al 2 wegwedstrijden voor de stage had gedaan. Deze periode zag ik vooral om weer te leren genieten van hardlopen. Font Romeu zag ik persoonlijk dan ook als officieuze start van mijn winterseizoen. Het was zowel sportief als sociaal gezien een fantastische stage, waar elke week eigenlijk beter ging. Wat mij betreft de perfecte stage voorafgaand aan het crossseizoen!’

Uit welke sessies haalde je veel motivatie?

Stan Schipperen tijdens de 5×1000 meter heuvelop.
Niels Laros en Stan Schipperen aan de leiding tijdens een baantraining in Font Romeu.

‘Over de vier weken gemiddeld zat ik rond de 130 kilometer per week met eigenlijk één piekweek qua omvang. De opeenvolgende weken zagen er ongeveer zo uit: 130 km-165 km-130 km-100 km. De wekelijkse heuvelsessie is waar ik de meeste motivatie uithaalde. Samen met de hele groep 5×1000 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% afwerken, blijft voor mij mentaal en fysieke de meest uitdagende training. Ondanks dat dit soort type trainingen wel bij mij aansluiten. De hoogte maakt de training daarnaast niet gemakkelijk, dus je zult moeten leren een training goed in te delen. Een te enthousiaste start kan je op het eind een broek vol kosten, haha. Dit maakt deze training een belangrijk onderdeel van mijn programma.’

Lees ook: Een dag in Font Romeu met Tom Hoogeboom

Ik zag op je Instagram dat je te maken had met loopmotivatieproblemen. In hoeverre zat je daarmee?

‘Loopmotivatieproblemen zou ik het zelf niet graag willen noemen. Het was meer een gebrek aan motivatie om topsport te bedrijven. Dat betekent dag in, dag uit bezig zijn met de sport. Afgelopen winter heb ik een goed seizoen gehad. Sportief gezien ging het goed en zonder dat ik het zelf door had, was ik alleen nog maar bezig met presteren. Het gevolg was dat ik een (te) lang seizoen heb gedraaid. In februari ben ik gaan trainen bij Tomasz Lewandowski. De switch van trainer/coach brengt altijd een aantal stressfactoren met zich mee. Ik moest erg wennen aan de manier van trainen. Dat in combinatie met al een uitgeput lichaam zorgde ervoor dat ik zowel fysiek als mentaal al klaar was met het seizoen voor het überhaupt begonnen was. Ik ben blij dat ik toen het besluit heb genomen om de rest van het baanseizoen te skippen. Ik heb nooit gedacht aan stoppen met hardlopen.’

Na een goede cross in San Sebastian liep je afgelopen zaterdag de Zevenheuvelennacht, een groot contrast met je gewonnen wedstrijd vorig jaar. Wat gebeurde er in de laatste 50 meter?

‘De cross in San Sebastian was de bevestiging van een goede stage in Font Romeu. Afgelopen zaterdag liep ik met Juan Zijderlaan (winnaar) en Stefan Nillessen de Zevenheuvelennacht. De eerste 4,5 kilometer heuvelop liepen we samen in een groepje, maar hierna werd de wedstrijd beslist in de laatste 2,5 kilometer naar beneden. Helaas liep de wedstrijd wat minder goed doordat ik een lelijke val maakte over een dranghek met de finish in zicht. De schrik was in eerste instantie omdat ik mijn elleboog niet kon bewegen en het veel pijn deed. Gelukkig herstelt het goed en komt de Warandeloop niet in gevaar.’

Lees ook: Studie gaat voor bij Tim Verbaandert: ‘Maar Parijs blijft doel’

Stan Schipperen tijdens de EK in Turijn in 2022.

Wat is momenteel jouw afstand denk je? En naar welke afstanden ben je nog nieuwsgierig?

‘Momenteel zie ik mezelf vooral als een 10-kilometerloper. Met mijn duurvermogen kan ik deze afstand goed aan en ik vind hem leuk om te doen. In de toekomst zie ik mezelf op de marathon terechtkomen. Voor nu wil ik me nog zo breed mogelijk ontwikkelen met de focus op de 5 en 10 kilometer.’

Komende zondag loop je weer de Warandeloop in Tilburg. Ga je die race anders aanvliegen dan vorig jaar, toen je NK-brons pakte?

‘Ik hoop dezelfde race te lopen als vorig jaar. Frontrunning werd toen beloond en ik denk dat dat dit jaar weer het geval gaat zijn. Deze race wil ik vooral oplettend zijn en geen tactische fouten maken.’

Is het doel voor het derde achtereenvolgende plaatsing voor de EK cross? Wat staat er verder op je herfst-/winterplanning?

‘Mijn doel is inderdaad plaatsing voor de EK cross in Brussel. Dit is mijn laatste jaar onder 23 jaar en ik hoop categorie af te sluiten met een mooi toernooi. Mijn exacte planning voor de rest van de winter heb ik nog niet, maar tot dusverre staat de Sylvestercross wel op de planning. In het nieuwe jaar hoop ik weer in Valencia te lopen voor een snelle 10 kilometer. Ik wil het winterseizoen afsluiten met een goede klassering op het NK 10 km in Schoorl zondag 11 februari!’

Foto’s: Erik van Leeuwen & eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten