Home Hardlopersverhalen Een dag in Font Romeu met Loes Kempe

Een dag in Font Romeu met Loes Kempe

door hardloopnetwerk

Font Romeu, een dorpje in de Franse Pyreneeën op 1750 meter hoogte. Voor atleten de ideale plek om een trainingskamp te beleggen, in aanloop naar cross- en indoorwedstrijden. Ook voor de 18-jarige Loes Kempe, die zich voorbereidt op de Warandeloop en de NK Indoor U20. Het is haar eerste hoogtestage en ze neemt ons mee tijdens haar trainingsdag in de Franse bergen. Deze dag stond er onder andere een looptraining gepland waarin haar lactaatgehalte werd gemeten.

Donderdag 26 oktober

Begin september ben ik gevraagd om mee te gaan op hoogtestage naar Font Romeu. Het was voor mij de eerste keer dat ik met de Atletiekunie op hoogte mee ging trainen. Ik vond het best wel spannend, was benieuwd wat voor effect dit had op mijn lichaam. In Font Romeu verbleef ik twee weken om mij voor te bereiden op het aankomende cross- en indoorseizoen. Mijn trainers zijn Mark van Hoorn en Robin van de Mast, maar in Frankrijk trainde ik onder Jos van Schijndel.


NIEUW: We hebben in ‘Whatsapp Updates’ een account gemaakt. Hierin vind je altijd de nieuwste Hardloopnetwerk artikelen. Klik op deze link, druk op volgen en vind de nieuwste artikelen in een handig overzichtje in je Whatsapp Updates!

De dag begint om 7:15 uur. Ik sta op en maak me klaar om te ontbijten. Ik ontbijt in Font Romeu bijna elke dag met cornflakes, omdat ik dit lekker vind. Daarna pak ik mijn tas in en ben ik klaar om te starten met het eerste deel van het programma. Om 8:45 uur rijden we naar ALTI-Fit (een fitnessruimte) toe om samen met de seniorengroep de dag te beginnen met activatie. Deze activatie is bedoeld om ons wakker en los te maken voordat de echte training begint. De groep wordt verdeeld in vier kleinere groepen waarin verschillende teamspellen worden uitgevoerd. Deze teamspellen dragen ook bij aan teambinding binnen de groep. Vervolgens doen we loopscholing voor het verbeteren van de coördinatie. De laatste oefening is om in tweetallen elkaar te volgen en opdrachten uit te voeren, zoals rekensommetjes.

Na de activatie rijden we rond 9:30 uur naar de atletiekbaan, iets verderop in het dorp. De atletiekbaan ligt op ongeveer 1800 meter hoogte. Het is een erg koude en mistige dag: je kan de overkant van de atletiekbaan nauwelijks zien. Op het programma staat vandaag 3x 1200 meter op thresholdtempo. Tijdens deze herhalingen wordt het lactaatgehalte in mijn lichaam gemeten. Zo kan je bepalen op welk tempo je lactaatdrempel ligt en zo trainen dat je lichaam op den duur minder melkzuur aanmaakt en het melkzuur sneller kan afbreken. Voordat we beginnen met het schema lopen we eerst 15 minuten in en doen we wat loopscholing. Ik trek vervolgens mijn baanschoenen aan en ik begin aan mijn eerste 1200 meter. De eerste herhaling gaat in 5:24 minuten. Niet te hard, want ik moet in mijn aerobe threshold blijven. In de pauze wordt er in mijn oor geprikt en bloed afgenomen om het lactaatgehalte te meten. De waarde is zoals het hoorde laag. De volgende twee 1200-metertjes mogen harder. Ik loop ze in 4:41 en 4:25 minuten. Het lactaatgehalte in mijn lichaam ligt iets hoger dan bij de eerste herhaling. Ik had dus een mooie licht stijgende lijn in mijn waarden. Omdat ik mij na de derde herhaling nog goed voel, doe ik een extra 1200 meter. Deze gaat iets langzamer dan de vorige: 4:36 minuten. Ik loop nog 10 minuten uit en de training zit er alweer op.

Lees ook: Een dag in Font Romeu met Tom Hoogeboom

Vooral op hoogte verbrand je tijdens de training veel energie. We rijden daarom elke dag na de ochtendtraining naar de supermarkt om vers stokbrood, lunch en avondeten te halen. Na de training is het namelijk belangrijk om goed te lunchen om de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten in je lichaam weer aan te vullen. Vandaag eet ik een stokbroodje met mozzarella, avocado, tomaat, sla en pesto. Lekker en gezond. Daarna maak ik mij gereed voor het tweede programma van de dag. We hebben deze middag geen circuittraining of mobiliteitstraining op de planning staan, dus hebben we besloten te zwemmen. Samen met Maud de Jong, Laila Yahyaoui en Pippa Chadwick wandelen we naar Hotel Le Pic De L’Ours om een halfuurtje te zwemmen. Na het zwemmen zitten we nog een kwartiertje in een Turks Stoombad om de spieren te ontspannen.

Dan wandelen we terug naar ons huisje. Ik besteed nog een uur aan mijn studie Gezondheidswetenschappen, voordat het mijn taak is om samen met Maud, Laila en Pippa voor het avondeten te zorgen. We maken een heerlijke roompasta met zalm en groenten. Vervolgens sluiten we de dag af met een gezellig spelletje Ligretto en dan is het rond 22:00 uur alweer tijd om naar bed te gaan en moe en voldaan te gaan slapen.

Voor in je agenda: Run & Roast 6 april 2024

Ik hoop de komende weken een goed effect van de hoogtestage te merken op mijn conditie. Het doel is een mooie tijd neer te zetten tijdens de Warandeloop op zondag 26 november in de U20-categorie. Daar mik ik ook op kwalificatie voor de EK cross in Brussel. Komend indoorseizoen (januari en februari) hoop ik persoonlijke records te lopen op de middellange afstanden. Ik verdedig mijn titel op de 1500 meter tijdens de NK Indoor U20.

Foto’s: Deniss Salmijanov, Erik van Leeuwen & eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten