Home Hardlopersverhalen Een dag in Potchefstroom met Britt de Blaauw

Een dag in Potchefstroom met Britt de Blaauw

door hardloopnetwerk

De Nederlandse 400-meterselectie is de koude herfst ontvlucht en verblijft momenteel in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Voor baanatleten een gunstige locatie om een trainingskamp te beleggen in aanloop naar 2024. Ook voor de 19-jarige Britt de Blaauw, die zich voorbereidt op het indoorseizoen en een mogelijke Olympische Spelen.

Woensdag 29 november

Vandaag zal ik jullie meenemen in een dag tijdens ons vierweekse trainingskamp in Potchefstroom. Voor ons de ideale plek om goed te kunnen trainen. Het ligt namelijk een beetje op hoogte, het is mooi weer (elke dag minimaal 30 graden) en er is maar een uur tijdsverschil met Nederland. Op het moment van schrijven zit ik in mijn tweede week van dit trainingskamp. Vanochtend ging de wekker om 8:30 uur. Ik kon dus redelijk uitslapen. Vervolgens loop ik naar het ontbijt. Ik ontbijt elke dag met havermout en twee gekookte eitjes. Zo heb ik gelijk voldoende koolhydraten binnen en heb ik genoeg energie om de hele dag te kunnen trainen. Daarna pak ik alvast mijn tas in en maak ik mij verder klaar. De training vandaag begint pas om 11:30 uur. Ik heb dus na het ontbijt nog wat tijd over om nog wat aan school te doen. Ik studeer Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik vind school een fijne afleiding naast het trainen. Ik ben dan ook in mijn vrije tijd veel met school bezig. Vervolgens is het tijd om naar de baan te gaan.

Lees ook: Vitamine D voor atleten, is een supplement nodig?

Britt de Blaauw tijdens de NK atletiek in juli, waar ze brons pakte op de 400 meter.

Vandaag hebben we één van mijn favoriete trainingssessies, namelijk een training op wedstrijdtempo. Het is hierbij de bedoeling dat je zo dicht mogelijk bij je opgegeven richttijd loopt. Deze richttijd is door de coaches bepaald en geeft weer hoe snel je de eerste 150 meter van je 400 meter moet lopen. Het schema van vandaag was 2x(150 meter + 2x vliegend 100 meter). Bij de vliegende 100 meter krijg je 20 meter aanloop. Na deze 20 loop je door een tijdwaarneming heen, die de tijd op 100 meter meet. Die moet zo dicht mogelijk bij je richttijd zitten. De training is altijd uitdagend, maar daarom ook juist heel leuk. Zeker onder vermoeidheid is het een goede uitdaging om nog steeds technisch goed en ontspannen de pace te kunnen
lopen. Soms zit er ook een challenge aan deze training verbonden om elkaar goed uit te dagen en om er toch een beetje een wedstrijd van te maken. Dit was vandaag ook zo: degene die het vaakst het dichtst bij zijn richttijd zit, heeft gewonnen. Helaas heb ik deze challenge vandaag niet gewonnen.

Na de training is het tijd voor de lunch. We rijden terug naar ons verblijf, waar de lunch door Susy en JayJay wordt verzorgd, de gastvrouw en gastheer waar we verblijven. Zij zorgen ervoor dat wij drie keer per dag goede en lekkere maaltijd krijgen, zodat wij weer hard kunnen trainen. De lunch is rijk aan koolhydraten om de energievoorraad weer goed aan te vullen. Daarna neem ik een snelle maar vooral koude douche om goed te kunnen afkoelen. Ik neem een korte powernap van ongeveer 20 minuten om weer wat energie te krijgen voor de volgende training.

Lees ook: Tom van Beusekom publiceert ”De dubbele marathon”

Om 16:00 uur is het tijd voor de tweede training van vandaag: een krachtcircuit. Een leuke, maar vooral hele zware training. Er zijn in totaal 16 oefeningen die je elk twee keer 40 seconden uitvoert. Je probeert tijdens elke oefening alles te geven en je gaat dus ook flink verzuren. Na een uur vol bloed, zweet en tranen is het tijd voor nog wat afsluitende sprongen. We hebben drie springoefeningen die we elk 3×10 per been doen. Gelukkig ben je hierna klaar, want ook tijdens deze sprongen ga je goed de verzuring in.

Na de training neem ik gelijk een eiwitshake om het herstel van mijn spieren te bevorderen. Daarna stap ik moe en voldaan weer de auto in. We rijden nog even snel langs de supermarkt om wat kwark en water te halen en rijden daarna terug naar ons verblijf. Als ik terug ben in mijn kamer neem ik weer een verkoelende douche, om daarna lekker mijn bedje in te duiken. De woensdagen zijn altijd erg uitputtend en na zo’n zware trainingsdag is niets lekkerder dan eindelijk languit op bed te kunnen liggen. Om 19:30 uur is het tijd voor het avondeten. Vanavond eten we steak met groentes en het was super lekker. Ik speel nog een spelletje met wat teamgenootjes en duik daarna weer lekker mijn bed in.

Inmiddels heb ik hier nog een kleine twee weken om hard door te trainen. Ik probeer een goede basis te leggen om
straks in het indoorseizoen goed in vorm te kunnen zijn. Ik begin in januari of februari met indoorwedstrijden, met de NK indoor in Apeldoorn (17 en 18 februari) als piekmoment. Ik werk momenteel vooral om deel uit te maken van het 4x 400-meterteam, dus hopelijk haal ik de Olympische Spelen komend jaar. Tot nu toe gaat alles de goede kant op hier in Potchefstroom, dus ik heb zin om de komende weken nog harder aan de slag te gaan!

Lees ook: Een dag in Font Romeu met Loes Kempe

Foto’s: Erik van Leeuwen & eigen bezit


NIEUW: We hebben in ‘Whatsapp Updates’ een account gemaakt. Hierin vind je altijd de nieuwste Hardloopnetwerkartikelen. Klik op deze link, druk op volgen en vind de nieuwste artikelen in een handig overzichtje in je Whatsapp Updates!

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten