Home Laatste Nieuws Recap dag 2: Femke Bol en Lieke Klaver zijn een perfecte tweetrapsraket

Recap dag 2: Femke Bol en Lieke Klaver zijn een perfecte tweetrapsraket

door Eric Roeske

Femke Bol flikte het ‘em weer, een wereldrecord op de 400 meter en bovendien voor het eerst vergezeld van een wereldtitel. Lieke Klaver veroverde haar eerste (zilveren) individuele medaille op wereldniveau. Dat is kort en krachtig samengevat de conclusie van het absolute hoogtepunt van dag 2 van de wereldindoorkampioenschappen in het Schotse Glasgow. Maar er is zoveel meer te vertellen over deze historische race met de beste twee 400 meter loopsters van de wereld.

Door: Eric Roeske

Natuurlijk was het resultaat de meest waarschijnlijke uitkomst omdat niemand dit jaar kon tippen aan Bol, en Klaver was ook duidelijk de tweede atlete op de wereldranglijst. Beiden startten voortvarend vanuit banen 5 en 6, waarbij de belangrijkste Amerikaanse concurrente Holmes halverwege enkele meters achterstand had. Na 300 meter nam Bol duidelijk afstand van Klaver, die uiteindelijk genoeg overhield voor zilver. Bol liep 49.17, zevenhonderdste sneller dan twee weken terug in Apeldoorn. Klaver bleef met 50.16 vlakbij haar persoonlijk record van 50.10. 

Lees ook: Alles over WK indoor (uitslagen en quotes)

Femke Bol: ‘Hier op het WK je allerbeste race laten zien maakt me trots’

,,Ik voelde dat ik goed was en dat de race van Omnisport goed was maar niet mijn beste”, vertelde Bol na afloop. ,,Het ging hier om winnen, met gisteren twee races in mijn benen. Ik wist dat ik hard moest openen, want ik wist niet wat die twee Amerikanen onder mij gingen doen. Na die snelle opening moet je gewoon blijven gaan, want stuk ga je toch wel. Ik voelde dat ik er doorheen kon lopen. Het publiek om je heen hielp ook enorm, wow!” Eenmaal over de finish vertelde ze vooral moe te zijn. ,,Ik kon het eerst niet geloven. Ik voelde ook best wel druk, want ik wilde het ook hier op het wereldkampioenschap laten zien dat ik hier als wereldrecordhouder stond. Juist nu de allerbeste race ooit lopen maakt me trots.” Ze ging ook in op de rol die Lieke speelde. ,,Met Lieke in baan 6 was het denk ik ideaal voor ons beiden. Ik vind het altijd wel fijn om naar iemand toe te lopen. Toen ik naast haar kwam voelde ik dat ze mee ging en na 250 meter hoorde ik omroepen dat Lieke tweede liep en toen dacht ik okay, dit gaat goed, nu moeten we het ook afmaken. Het is heel bijzonder dat we dit samen kunnen doen.” Ze blikte ook alvast vooruit op zondag wanneer de 4×400 meter estafetteop het programma staat. ,,Ik heb alles al dubbel qua titels, alleen op dit WK Indoorniveau nog niet, dus we hebben nog iets te doen morgen.” 

Lees ook het Duo interview met Femke Bol en Lieke Klaver (feb. 2023). 

Lieke Klaver: ‘Ik wilde echt heel graag zilver’

,,Het begin is er nu met mijn eerste individuele WK-medaille, en nu wordt het ook tijd voor outdoor”, stak Klaver meteen van wal in de mixed zone waar pers en atleten elkaar ontmoeten. ,,Ik moest hard starten en vooral niet voelen en kijken wat er achter me zou gebeuren. In de bocht moest ik actief doortrekken. Ik wist dat Femke daar ergens zou komen en toen dacht ik ‘nu blijven plakken en alleen maar gaan, gaan, gaan’. Ik bedacht me wel waar zijn die anderen? In de laatste bocht dacht ik ‘mijn vader is er, nu moet ik doorrennen.” Klaver vertelde ook dat ze niet alles op alles moest zetten om voor Bol te gaan openen. ,,Zij kwam onderdoor met een tikkie meer snelheid en als ik dan teveel aan zet dan gaat daar best wel energie in zitten en ik wist dat ik energie moest hebben tot de laatste meter.” Na de finish vloog ze om de nek van Bol. ,,Dan kon ik haar vertellen dat ik tweede geworden was, want zij wist natuurlijk niet wat er achter haar gebeurde.” 

Lees ook: Onze voorbeschouwing WK indoor

Sven Jansons doet het goed op de zevenkamp 

Meerkamper Sven Jansons (22) is bezig met een goede meerkamp. Na een tijd van 6.81 op de 60 meter volgde een grandioze 7.79 meter bij het verspringen, een aanzienlijke verbetering van zijn oude record van 7,58 meter. De kogel ging vervolgens naar 13,54 meter en bij het hoogspringen vloog de Amersfoorter over 1,95 meter. Na dag 1 staat hij voorlopig op een zesde plaats.

Job Geerds en N’ketia Seedo stranden in halve finale

Job Geerds ging dit indoorseizoen sensationeel snel over de 60 meter horden, met als absoluut hoogtepunt de 7.57 tijdens de NK Indoor. Een finale op dit wereldniveau was echter nog net iets te hoog gegrepen. Met een elfde tijd overall van 7.62 miste hij op 8/100e van een seconde een plek bij de laatste acht. Als er iemand met opgeheven hoofd de finale miste na zo’n seizoen is hij het wel. N’ketia Seedo verbeterde eerder dit indoorseizoen haar eigen persoonlijk record op de 60 meter tot 7.15, maar in Glasgow kwam ze met tijden van 7.24 in de series en 7.29 in de halve finale duidelijk tekort.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten