Home Laatste Nieuws Weinig beren op de weg voor WK-debuut Job Geerds

Weinig beren op de weg voor WK-debuut Job Geerds

door Tijn Piest

Met 7.57 en titelprolongatie maakte Job Geerds indruk op de 60 meter horden tijdens de NK indoor. Maar er staan nog twee veel belangrijkere stations dit jaar op de dienstregeling van de 21-jarige hordeloper. ‘Als ik op die toernooien heb gestaan en heb genoten, dan is mijn 2024 geslaagd.’

NK indoor

‘Ik herinner me van afgelopen zondag alles behalve de finale zelf nog. Toen ik Omnisport in Apeldoorn binnenkwam, was het al erg druk en dat werd door de dag heen alleen maar meer. Dit was superleuk en helpt mij ook oprecht om sneller te lopen. De warmte bleef me ook goed bij. Ik had na een half uur warming-up al pauze nodig omdat ik het zo warm had. Het moment van over de finish komen en de klok zien is een andere leuke herinnering aan zondag. Ik had wel verwacht de WK-limiet (7.62 seconden) te lopen. Ik zat er al een paar wedstrijden op rij heel dichtbij en voelde dat ik nog harder kon. Ergens had ik wel gehoopt in de 7.5 te duiken, maar als het dan met 7.57 ook echt gebeurt, voelt het toch wel als een verrassing. Het prolongeren van mijn indoortitel is leuk, maar vorig jaar waren de snelste lopers op dat moment uitgevallen wegens een blessure. Ik liep toen ook niet een supersnelle tijd voor de winst. De titel dit jaar betekent daarom veel meer voor mij. Nu was de volledige concurrentie wel aanwezig en ben ik heel erg blij met de tijd.’

‘Om zo dichtbij het Nederlands record (7.52) van Gregory Sedoc te zitten is super motiverend. Hij kon op Europees en wereldniveau goed met de top meedoen en is zelfs Europees kampioen geworden. Dit zorgt voor nog meer motivatie. Net als trainen met Koen Smet, die derde werd in de NK-finale. Door veel trainingen te combineren sta ik extra scherp op de trainingen. We willen in de voorbereiding beiden niet van elkaar verliezen, waardoor we als het nodig is in training goed een wedstrijd kunnen nabootsen. Daarnaast heeft Koen al veel internationale ervaring en helpt hij me binnen en buiten de trainingen vaak met dingen. Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is, het is erg gezellig.’

WK indoor

Job Geerds en trainingspartner Koen Smet na de NK-finale 60 meter horden.

‘Waarom de sprong op de 60 meter horden zo groot is vergeleken met vorig jaar? Ik weet het niet zo goed, maar het heeft met rust te maken. Ik let sinds dit seizoen goed op mijn rust en train met meer focus. Ik doe naast atletiek namelijk erg veel en zonder goede planning ben ik gewoon de hele dag bezig. Ik studeer rechten aan de Universiteit van Utrecht en werk op een advocatenkantoor. Al ga ik me hier komende week niet te veel mee bezighouden. Daarnaast geef ik looptrainingen aan een voetbalteam en een groepje mensen die fit willen blijven. Dit seizoen zorg ik ervoor dat ik ook dagen heb waarbij ik even niks doe. Met focus bedoel ik wat meer met een doel trainen. Goed weten waarvoor je welke training doet. Omdat we in het wedstrijdseizoen zitten, doen we niet heel veel en zware trainingen.’

‘Maandag en woensdag zijn meestal de dagen dat er nog wel hard getraind wordt op horden. De rest van de dagen doe ik rustige loop, fiets- en yogatrainingen. De dag voor en na de wedstrijd neem ik altijd rust. Als laatste wedstrijd voor de WK liep ik vrijdagavond de ISTAF Indoor in Berlijn. Dat ging prima: 7.66 seconden. Het was echt een superleuke wedstrijd. De race zelf ging niet super goed. Ik vloog veel te hoog over de eerste horde heen. Wel ben ik blij dat ik gewoon elke wedstrijd goede tijden loop. Ik werd derde met 7.66. Ik weet dat ik mijn tijd tussen horde 1 en 2 nog sneller kan krijgen. Dit kan er ook voor zorgen dat ik de rest nog sneller loop. Hier ga ik voor de WK nog aan sleutelen. Verder is het lekker blijven doen wat we al deden. Ik vertrek woensdag richting Glasgow. De kaartjes zijn al uitverkocht, dus het is nog niet zeker of er familie en vrienden kunnen komen. Ik sta voor het eerst op een internationaal seniorentoernooi en ik wil daar vooral van genieten. Wel ga ik er natuurlijk alles aan doen om in de finale te komen.’

Hier vind je meer over de WK indoor in Glasgow (vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 maart).

EK outdoor

Job Geerds na zijn eerste optreden in de World Indoor Tour Gold in Liévin, waar hij zevende werd.

‘In theorie ben ik denk ik beter op de 110 meter horden. Ik ben redelijk lang en niet super explosief, wat meer voordelen met zich meebrengt over 110 meter (outdoor) dan 60 meter (indoor). Wel heb ik tot nu toe het meest lol gehad bij de indoorwedstrijden. De voorbije weken heb ik een paar van de grootsten mee mogen maken en de sfeer indoor is toch leuker dan dat ik tot nu toe outdoor heb gezien. Ik denk dat het de komende maanden vooral belangrijk is dat ik lekker doorga met wat we nu aan het doen zijn. Als ik dit niveau kan vasthouden en zorg dat ik fit blijf, moet het goedkomen. In de buitenlucht heb ik nog geen wedstrijden gepland. De EK atletiek zijn heel vroeg, van 7 tot en met 12 juni, dus ik ben wel van plan om al in begin mei te beginnen met racen. De IFAM Oordegem is op een snelle baan, dus ik ben van plan daar te lopen.’

‘Wat betreft EK-kwalificatie via de Europese ranglijst sta ik al aan de goede kant van de streep. De Nederlandse limiet is 13.55 seconden, waar mijn persoonlijk record op 13.62 staat. Dat moet te doen zijn. Daarnaast wil ik voor Olympische kwalificatie gaan, waarvoor 13.35 de gevraagde tijd is. 2024 is geslaagd als ik zowel indoor als outdoor op de belangrijke toernooien heb gestaan en heb genoten. Ik heb dit jaar echt geen doel op het gebied van tijden. De Olympische Spelen, daar dromen alle atleten van. Toch zie ik de EK als belangrijker voor dit jaar. Daar kan ik echt goed meedoen en hoog eindigen.’

Bekijk hier alvast het tijdschema atletiek op de Olympische Spelen

Foto’s: Erik van Leeuwen en Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten