Home Laatste Nieuws Joyce kijkt uit naar Boston Marathon: ‘Plezier maken en heuvels overwinnen’

Joyce kijkt uit naar Boston Marathon: ‘Plezier maken en heuvels overwinnen’

door Tijn Piest

Op 17 april vindt de 127e editie van de oudste marathon van de wereld plaats; Boston Marathon. We kijken uit naar de races van Nienke Brinkman en Eliud Kipchoge. Maar naast deze topatleten staan er nog duizenden aan de start, waaronder honderden Nederlanders. Zo ook Joyce en we vroegen haar hoe de voorbereiding gaat. Daarnaast vertelt ze hoe haar liefde voor lopen begon, hoe ze die deelt via runwithjoyce.com en met welk doel ze naar Boston afreist.

Joyce won de winactie op Instagram en won schoenen en kleding van PUMA. Zo is ze nog beter voorbereid op de marathon.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

‘In 2014 ben ik officieel begonnen met hardlopen. Ik trainde voor de StrongSisterRun, een obstaclerun van 7 kilometer, die in 2015 op het programma stond. Toen wist ik nog niet wat een goede tijd was. Daarvoor had ik een keer een zorgestafette van 4,4 kilometer op Papendal gedaan. Ik vond hardlopen toen heel stom en stopte er mee. Niet veel later pakte ik het toch weer op en in 2017 liep ik al m’n eerste marathon, in Parijs.’

Kun je het lopen goed combineren met je werk?

‘Dat is wisselend. Mijn baan is onvoorspelbaar, wat maakt dat je soms door moet werken of na een reguliere dag best mentaal gesloopt kan zijn. Ik werk over het algemeen aardig regelmatig, zit van maandag tot en met donderdag op kantoor. Soms moet ik ’s avonds doorwerken. Het komt gelukkig niet wekelijks voor dat een doordeweekse training geskipt of verschoven wordt.’

Waar loop je het liefst?

‘Ik loop het liefst op onbekende plekken. Dat vind ik wel vaak best spannend. Je ontdekt in onbekend gebied zoveel meer: gekke straatjes, doelloos lopen, je maakt iets mee. Dat is echt anders dan op de gebaande paden. Meestal loop ik alleen. Ik zoek wel vaak evenementen op, waar ik loopvrienden zie en nieuwe mensen leer kennen. Soms spreek ik af om te lopen, maar dat is niet maandelijks.’

Lees hier meer over het sterke deelnemersveld in Boston op maandag 17 april.

Je hebt al elf marathons gelopen en een PR van 3 uur 48. Aan welke beleef je de mooiste herinneringen?

‘Dat is een lastige. De mooiste herinneringen heb ik toch wel aan Parijs in 2017, mijn eerste. De marathon zelf is heel bijzonder, de route is heel mooi. Ik weet nog dat ik super zere voeten had. Ik waggelde als een pinguïn na de wedstrijd. Maar Parijs was echt geweldig, met de mooie monumenten. Londen was ook prachtig, daar werd ik heel hard geschreeuwd. Heel veel stukken in Londen met veel publiek lijken op het sfeervolle Crooswijk tijdens de marathon van Rotterdam.’

Waarom is het lopen van de zes Marathon Majors eigenlijk een doel voor je?

‘Het zijn allemaal bijzondere marathons. Door die grote steden (Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York) loop je niet zo snel 42,2 kilometer op een moment buiten die marathon. Het is een mooi avontuur, je gaat er niet zomaar een dag heen. De Majors hebben een bijzondere sfeer. Van de zes heb ik na Boston nog Chicago, New York en Tokio te gaan.’

Daarnaast schrijf je blogs en plaats je regelmatig posts op je Instagramaccount ’RunwithJoy.ce’. Loop je eigenlijk altijd met plezier?

‘RunwithJoy.ce, want ik heet natuurlijk Joyce en ik vind hardlopen leuk. Het is niet dat ik altijd met plezier loop hoor. Er zijn zeker dagen dat ik er tegenop zie. Maar als ik een 30 kilometer moet lopen, deel ik die bijvoorbeeld in in 3x 10 kilometer. Als ik echt geen zin heb, probeer ik in ieder geval een kwartier te lopen. Daarna mag ik stoppen, maar dat is dan meestal niet het geval. Ik ben begonnen met ’RunwithJoy.ce’, omdat ik opmerkingen kreeg dat ik op mijn oude account wel heel veel over hardlopen plaatste. Ik schrijf inmiddels zes jaar blogs.’

Lees ook: Dit zijn de beste PUMA schoenen voor jou

Onlangs ontving je de PUMA ForeverRun Nitro en de PUMA Deviate Nitro 2. Hoe lopen ze?

‘Op de Devitate Nitro 2 heb ik in Kampen een halve marathon gelopen. Ik had ze toen niet echt ingelopen, maar had er geen last van. De schoenen hebben een mooie aansluiting bij de voeten en wikkelen fijn af. Ze lopen super lekker en geven een lekkere bounce als ik afzet. Op de ForeverRun Nitro heb ik nog relatief weinig gelopen. Ze voelen wel heel comfortabel en stabiel.’

Waarom heb je voor de Boston Marathon gekozen en wat is je doel daar?

‘Ik wilde sparen voor een marathon die ik nog niet heb gelopen. Normaal moet je voor een vrouw van mijn leeftijd de boston Qualifier hebben gelopen (een tijd onder de 3 uur 30), maar daar ben ik niet tot in staat. Ik heb me gewoon aangemeld via een Nederlandse reisorganisatie, die enkele wildcards heeft. Ik ben net op het goede moment op het internet gekomen, waardoor ik een ticket voor de marathon heb bemachtigd. In Boston wil ik vooral het evenement beleven en plezier maken. De heuvels overwinnen, aangezien tussen 30 en 35 kilometer Heartbreak Hill in het parcours is opgenomen. Ik heb in eerste instantie geen tijdsdoel en hoef ook niet mijn PR (3 uur 48) te verbeteren. Het resultaat is afhankelijk van veel omgevingsfactoren. In Boston een tijd onder de 4 uur is naar verwachting nog een stap te ver. Ik ga er uithalen wat erin zit! In ieder geval ga ik veel plezier maken onderweg.’

Tot slot nog wat dilemma’s…

Duurloop of tempotraining?

‘Tempotraining. Korte intervallen vind ik vooral leuk, dus tot een kilometer of enkele minuten. Bij een tempotraining ben ik sneller bezig met de training zelf en hoe het gaat. In een duurloop behoud je lange tijd één tempo. Bij een duurloop verwerk ik weer beter wat er in het dagelijks leven gebeurt. Dus bij een tempotraining focus ik meer op het lopen zelf.’

Ochtend- of avondloper?

‘Avondloper. ’s Ochtends ben ik vaak niet vooruit te branden. De stappen tussen de wekker en uit bed zijn moeilijk.’

Koffie voor of na het lopen?

‘Beiden, maar als ik echt moet kiezen, dan toch liever koffie voor het lopen. Na het lopen vind ik een gekoeld drankje soms wat lekkerder.’

Marathon in de stad of in de natuur?

‘Ik heb liever een marathon in de stad. Het belevingsaspect vind ik mooi, het stukje sightseeing. Een marathon leeft in de stad. Hoewel die door Kroondomein ’t Loo in Apeldoorn ook heel mooi was.’

Tot slot: PUMA ForeverRun Nitro of Deviate Nitro 2?

‘Deviate Nitro 2. Dat is de schoen die het best bij me past. Actief, sportief en responsief, maar niets ten nadele van de ForeverRun Nitro. Na de halve marathon in Hengelo zondag blijf ik bij mijn eerste keuze: de Deviate Nitro 2. Dat wordt mijn marathonschoen in Boston. De ForeverRun Nitro gaat wel mee als reservepaar en om de 5 kilometer op zaterdag op te lopen.’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met PUMA.

Foto’s: Gijs Ferkanus

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten