Home Laatste Nieuws Jesse Fokkenrood met grootse plannen op 1500 & 5000 meter naar outdoor

Jesse Fokkenrood met grootse plannen op 1500 & 5000 meter naar outdoor

door Tijn Piest

Jesse Fokkenrood was dé man in vorm afgelopen winter. Het crossseizoen sloot hij af met winst in het Nationaal Crosscircuit en met brons op de NK in Hellendoorn. We spraken met de pas 20-jarige atleet over een jaar bij het Valley Running Team, de combinatie met werk bij zijn sponsor en zijn plannen richting het outdoorseizoen, met de EK onder 23 jaar.

Bevestiging

Met als doel de aerobe basis versterken begon Jesse Fokkenrood afgelopen november aan het crossseizoen. Samen met zijn coach Grete Koens, onder wie hij inmiddels al twee en een half jaar traint, besloot hij zich op de onverharde wedstrijden te richten. Aan het begin van het crossseizoen moest de meervoudig EK-deelnemer even wennen aan het lange werk. ’Ik wist niet zo goed hoe ik een 10 kilometer cross in moest delen. Gedurende het seizoen ging dat steeds beter en verbaasde ik mezelf.’ Fokkenrood eindigde als eerste Nederlander in de Abdijcross en Mastboscross en pakte de overwinning in het Nationaal Crosscircuit. Dat verbazen deed hij ook met tussendoor een 29:21 op het NK 10 kilometer in Schoorl. Maar de prestatie waarop hij het meest trots is, is de bronzen medaille op de NK cross in Hellendoorn eind februari. ’Het was mijn eerste medaille bij de senioren en dat is speciaal. Voor het crossseizoen had ik niet gedacht dat ik zo goed zou presteren op de lange cross. Toch lag de focus op het outdoorseizoen en is de cross een mooie bevestiging geweest dat ik op aeroob gebied op de goede weg ben.’ Met lang werk is de middellange afstandsloper nog steeds bezig, want de afgelopen weken liep hij constant 140 kilometer per week. Na de NK cross kreeg Fokkenrood wel even te maken met een dipje. Zijn trainingen voelden minder goed en hij voelde fysiek en mentaal dat hij had toegewerkt naar de nationale titelstrijd. ’Twee weken na de NK was ik een beetje uit vorm. Dit was ook de reden dat de trainingen iets minder lekker gingen. Toch heb ik de laatste weken veel aan de aerobe basis kunnen werken. De trainingen gaan nu weer beter en op 5 april vertrekken we voor een hoogtestage in Flagstaff (Arizona). In aanloop naar het baanseizoen ga ik daar verder aan mijn aerobe basis werken. Daar verheug ik me erg op.’

Lees ook: De Week Van… Jesse Fokkenrood

Valley Running Team

Een jaar geleden startte het Valley Running Team, het onafhankelijke topteam onder leiding van Grete Koens. Onder andere met Tony van Diepen, Diane van Es en Bram Anderiessen traint Fokkenrood op de atletiekbaan in Ede en in de bossen daaromheen. ’Wat het team speciaal maakt, is dat iedereen hetzelfde doel heeft. Het doel is zo veel mogelijk succes bereiken in deze sport. Iedereen helpt elkaar hierbij. Wat het team voor mij bijzonder maakt, is dat ik enorm veel leer van de atleten die al (veel) internationale ervaring hebben. Die ervaring probeer ik tot me te nemen en mijzelf daardoor op het gebied van hardlopen te ontwikkelen.’ Dat het even wennen was, in een penibele situatie vorig jaar met nog weinig trainingsfaciliteiten, ontkent hij niet. ’Op het moment dat we ons eigen team gingen starten, was het voor iedereen wennen. Uiteindelijk ging dit snel goed en hebben we nu een heel mooi team. De trainingsmethode die Grete hanteert was voor mij wel anders dan ik de jaren daarvoor had gehad (bij het U-Track Running Team, red.). Het duurde wel even voordat ik mij steeds comfortabeler ging voelen tijdens de trainingen. Ik merk nu wel dat deze trainingsmethode goed bij mij past.’

Jesse Fokkenrood (rechts) met teamgenoten Benjamin de Haan, Frank Futselaar en Diane van Es in Schoorl.

Check dit: PUMA event met Jesse Fookenrood op zondag 2 april (RunningDirect Flagship store in Utrecht)

RunningDirect

Jesse Fokkenrood doet de opleiding Sportkunde aan de HAN in Nijmegen. Hij zit in het tweede trimester van het derde jaar en loopt stage. Soms geeft hij loop- en conditietraining bij sportclubs. Daarnaast werkt hij in de weekenden bij hardloopspeciaalzaak RunningDirect in Utrecht, tevens in samenwerking met zijn sponsor PUMA. Sinds september is hij de collega van oud-topatleet Rob Druppers in het verkopen van hardloopschoenen, -kleding en andere artikelen. ‘Het bevalt super goed. Ik vind het leuk om klanten advies te kunnen geven, welke schoenen het beste bij hen past. Ook geniet ik ervan om met Rob, andere collega’s en klanten over de hardloopsport te kletsen. Ik krijg kleding en schoenen van RunningDirect en PUMA. Laatstgenoemde merk sprak me enorm aan, omdat het enorme stappen aan het zetten is op het gebied van middellange en lange afstand. PUMA maakt enorme progressie op de tempo- en wedstrijdschoenen en spikes, waar ik nu op mag lopen. Ik ben blij dat RunningDirect en PUMA in mij investeren en mij ondersteunen.’ Wat is dan eigenlijk Fokkenroods favoriete trainingsschoen? ’De duurlopen doe ik op de nieuwe PUMA-schoen ForeverRun. Dit omdat de schoen veel demping heeft en erg comfortabel is. Tijdens lange duurlopen vind ik dat erg fijn. De tempotrainingen doe ik op de PUMA Devitate Nitro Elite 2. Dit is een schoen met een carbonplaat en loopt in tempo’s erg fijn. De wegwedstrijschoen die voor mij het fijnst is, is de PUMA FAST-R. Hier heb ik in Schoorl 29:21 op gelopen in mijn eerste 10 kilometer op de weg ooit.’

Bekijk hier een handig overzicht van het vernieuwde PUMA assortiment.

Jesse Fokkenrood op de PUMA Devitate Nitro Elite 2 in Warnsborn.

1500 en 5000 meter

In het Amerikaanse Flagstaff legt Fokkenrood volgende week op hoogte de basis voor het outdoor/-baanseizoen, in de hoop minstens zo goede wedstrijden als vorig jaar, toen hij onder andere onder de 14 minuten liep op de 5000 meter. Wedstrijden in aanloop naar zijn hoofddoel bespreekt hij daar. ‘Dit jaar hoop ik mij te kwalificeren voor de EK onder 23 jaar in het Finse Espoo, daar wil ik een goede prestatie leveren. Graag wil ik voor een medaille gaan. Op welke afstand, de 1500 of 5000 meter, kan ik nu nog niet zeggen. Dit jaar wil ik me vooral op die onderdelen richten.’ Om zich te kwalificeren en nog dichter bij de nationale top van de senioren te komen, moet er nog een hap van zijn persoonlijk records af. Die staan nu op respectievelijk 3:42.58 en 13:58.99, vorig jaar gelopen. Fokkenrood hoopt op grote progressie en heeft ambitieuze tijden in zijn hoofd. ’Op de 1500 meter wil ik rond de 3:37 minuten lopen dit jaar en op de 5000 meter rond de 13 minuten en 30 seconden. Daarnaast is het kwalificeren voor de Olympische Spelen natuurlijk een droom.’ Of dit haalbaar is volgend jaar, als Parijs op de kalender staat? ’Dat hangt er mede vanaf of ik genoeg progressie boek dit jaar. Ook al is de kans op deelname klein, ik zal er alles aan doen om het te halen.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PUMA & RunningDirect.

Foto’s: Lars van Hoeven & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten