Home Laatste Nieuws Vijf stellingen aan Juan Zijderlaan: ‘Het was de beste keuze uit mijn carrière’

Vijf stellingen aan Juan Zijderlaan: ‘Het was de beste keuze uit mijn carrière’

door Tijn Piest

Juan Zijderlaan is in bloedvorm, dat bewees hij onder andere op de 5000 meter. De 18-jarige atleet liet zaterdag 24 mei in Brussel 13:39.69 optekenen, waarmee hij de WK-limiet in zijn klasse pakte en nu de tweede Nederlander U20 allertijden is. We kijken met hem terug, ook op zijn sterke 1500 meter in Oslo, en kijken in de glazen bol van de komende vier jaar aan de hand van vijf stellingen.

Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Mijn 5000 meter in Brussel was de beste wedstrijd uit mijn leven

‘Eens. Naar mijn mening heb ik het plan en de tactiek die we vooraf hadden opgesteld goed uitgevoerd. Ik was met mijn persoonlijk record van 14:02 de langzaamste op papier, maar ik wist wel dat daar een flinke hap van af kon halen De tactiek was om de eerste 3 kilometer in het tempo van de limiet voor de WK U20 (13:55) te lopen. Daarna zou ik versnellen en kijken hoe goed ik me voelde. Dat bleek erg goed te zijn, want met een laatste 3 kilometer in 8 minuten kon ik de serie winnen. Ik heb me niet vaak in een wedstrijd zo sterk gevoeld. De laatste keer dat ik me tijdens een race zo sterk voelde, was vorig jaar bij de IFAM in Oordegem. Toen liep ik ook een 5 kilometer en won de race op een vergelijkbare manier met een tijd van 14:02.

Voor deze serie was 13:39.69 wel het maximaal haalbare. Ik denk dat als ik in een andere, snellere serie had gezeten die de eerste 3 kilometer sneller had gelopen, ik een nog betere tijd had kunnen neerzetten. Een mooie kans was ook de 1500 meter op het voorprogramma van de Diamond League in Oslo afgelopen donderdag. Met m’n PR van 3.49 had ik vrij weinig kans om er tussen te komen. Toch lukte het Tomasz Lewandowski om me twee dagen voor de race ertussen te krijgen. Een mooie kans op een mooie ervaring in Oslo, maar het was wel maar vijf dagen na Brussel. Qua uitvoering was de 1500 meter één van mijn slechtsten ooit. De eerste 1000 meter heb ik het erg laten liggen en me laten inhalen door bijna iedereen. Gelukkig had ik nog een goede laatste 400 meter om uiteindelijke zesde te worden in 3:41.88. De zevende tijd allertijden U20 en weer de limiet voor de WK U20 in Lima eind augustus. Een tijd die zeker te verbeteren is. Misschien kan ik dit seizoen nog wel onder de 3:40 komen!’

Alles over EK Atletiek (tijdschema & startlijsten)

De aanloop naar dit baanseizoen was vlekkeloos te noemen

Juan Zijderlaan (tweede van rechtsvoor) aan de start van de IFAM in het Koning Boudewijnstadion.

‘Ik denk dat niemand ooit een vlekkeloze aanloop naar het baanseizoen heeft gehad. Er zijn altijd ups en downs, en dat gold ook voor mijn voorbereiding dit seizoen. Na de trainingsstage in het Keniaanse Iten in januari had ik een kleine irritatie in mijn enkel opgelopen, waardoor ik het indoorseizoen moest overslaan. Dat was natuurlijk jammer, maar indoor is voor mij niet erg belangrijk. Hierdoor moest ik wel een stapje terugdoen in mijn training, wat ervoor zorgde dat ik met een kleine achterstand in maart naar het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom ging. Gelukkig lag ik weer op schema tijdens de stage in het Franse Font Romeu in april en daarna verkeerde ik in beter vorm dan ooit! Als ik erop terugkijk, denk ik zeker dat deze stages me enorm hebben geholpen om in de juiste vorm te komen voor het baanseizoen.’

Lees ook: Rising Star: Madelief van Leur

Ik heb nooit spijt gehad dat ik ben gaan meetrainen met de groep van Tomasz Lewandowski

‘Eens, het is de beste keuze geweest in mijn carrière. Het niveau op de middellange en lange afstanden is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Alleen maar positief natuurlijk. In september vorig jaar ben ik overgestapt naar de groep van bondscoach middellange afstand Tomasz Lewandowski, wat heeft geleid tot veranderingen in mijn trainingsschema’s. Sindsdien train ik bijvoorbeeld twee keer per dag, doe ik meer krachttraining en maak ik over het algemeen meer kilometers. Iedereen in de groep heeft zijn eigen kwaliteiten, dus het is niet gek als iemand meer moeite heeft met iets dan de rest. Momenteel trainen we bijna alles samen. De rustige duurlopen en lange tempo’s kunnen we eigenlijk altijd wel met elkaar doen, de specifieke trainingen kunnen per atleet verschillen. Verder is de sfeer in de groep heel goed en kunnen we altijd goed met elkaar overweg. Ik train het meeste met Robin en Rick van Riel, Stefan Nillessen en Niels Laros.’

Fulltime studeren gaat onmogelijk samen met topsport

‘Eens, voor mij gaat deze combinatie alleen goed als ik inlever op mijn topsport en dat wil ik natuurlijk niet. Op dit moment volg ik de HBO-opleiding Sportkunde op Papendal. De combinatie is uitdagend, omdat we met de groep van Tomasz veel tijd doorbrengen op stages, bijna de helft van het jaar. Hierdoor mis ik veel lessen en moet ik veel inhalen en herkansen. Mijn tip voor jonge talenten die studie, lopen en eventueel werk willen combineren: doe wat je het leukst vindt. Als je bereid bent om concessies te doen in je sport om je studie serieus te nemen, is dat prima. Maar verwacht dan niet dat je de beste resultaten zult behalen. Als je wilt kunnen zeggen dat je alles uit je hardloopcarrière hebt gehaald en er alles voor hebt gegeven, zul je wellicht moeten inleveren op je studie.’

Lees hier meer over de NK U20 van volgende week, waar Juan misschien de 1500 meter loopt.

In 2028 sta ik op de Olympische Spelen

Juan Zijderlaan tijdens de EK cross in Brussel in december, waar hij negentiende werd U20.

‘Kort antwoord: eens! Het zou natuurlijk fantastisch zijn en het vertegenwoordigt het hoogst mogelijke in de sport, dus daar ga ik zeker voor. Hoewel het momenteel misschien niet realistisch lijkt, ben ik van mening dat het doel niet onredelijk is gezien de vooruitgang die ik elk jaar boek. Om in Los Angeles te kunnen staan is het zaak gewoon mijn trainingen te blijven doen. Mezelf blijven verbeteren met goede races, dan komt het wel goed. Eerst staan er nog even geen wedstrijden op het programma. Dan loop ik zaterdag 15 juni de 1500 meter bij de NK U20 in Utrecht of bij de Nacht van de Atletiek in Heusden. Ik ben van plan twee weken later de NK senioren te lopen, de 1500 of 5000 meter. Dit jaar richt ik me op het lopen van sterke races en het voortdurend verbeteren van mijn records op verschillende afstanden, waaronder de 800 meter, 1500 meter, 3000 meter en 5000 meter. Mijn belangrijkste doel ligt bij de WK onder 20 jaar (26-31 augustus) in Lima, waar ik het liefst wil deelnemen aan de 3000 meter en 5000 meter. Ik zou het toernooi als geslaagd zien als ik op één of beide afstanden een top-5-plek zou kunnen halen. Finishen als eerste Europeaan is ook een mooi doel.’

Foto’s: Herman Vrijhof, Eric van Bakel & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten