Home Laatste Nieuws Lieke Klaver over hard rennen, maar ‘op een andere manier dan anderen’

Lieke Klaver over hard rennen, maar ‘op een andere manier dan anderen’

door Tijn Piest

In de schaduw van Femke Bol is Lieke Klaver de Nederlandse troef op de 400 meter. Met haar tijd van 51.20 is ze op de indoorbaan de nummer twee van ons land en tijdens de WK indoor wist de 23-jarige atlete zilver te pakken met de estafettevrouwen. Een reflectie op de eerste maanden van het jaar, voordat de echte focus op outdoor gaat.

Vijf races, drie dagen

’Het indoorseizoen was lang, maar enorm gaaf’, evalueert Lieke Klaver haar wedstrijden in de eerste drie maanden van het jaar. Een seizoen dat begon in Karlsruhe, met de limiet voor de WK, en eindigde in Belgrado, met een medaille tijdens het mondiale indoortoernooi. ‘In een korte tijd heb ik veel gereisd, veel 400 meters gedaan en uiteindelijk heel hard kunnen lopen.’ Of het seizoen helemaal naar wens verliep? ‘Eigenlijk kun je wel zeggen dat het precies zo is gegaan als hoe ik gehoopt heb. Ik ben zeer tevreden. Ik heb een week vrij gehad en ga met een rustig en uitgerust gevoel het outdoorseizoen in.’ Klaver is erg blij met alle resultaten tijdens de wereldkampioenschappen indooratletiek in Servië. Na een succesvolle serie en halve finale finishte ze in de finale over 400 meter als zesde. Een prachtige prestatie voor een Nederlandse atlete, teleurgesteld was ze dus ook niet met haar resultaat in de ontknoping van de WK. ‘Soms lijkt het alsof er wordt verwacht dat je alleen maar tevreden mag zijn op het moment dat je een medaille wint. Dat vind ik echt heel zonde en hiermee verliezen wij soms het uiteindelijke doel van sport: plezier maken en het beste uit jezelf halen. Ik liep tegen een stel dames die bijna allemaal ooit Olympische medailles hebben gewonnen. En zesde worden, dat is toch vet? Ik heb vijf keer een enorm goede 400 meter in drie dagen gelopen, wat echt bijzonder is en waarvan men moet weten dat dit niet vanzelfsprekend is. Kritisch als elke topsporter zag Klaver ook verbeterpunten. ‘Wat beter kon, was de hoeveelheid rust die ik nam afgelopen indoorseizoen. Ik ben tussendoor verhuisd naar Arnhem en ook liep ik iedere week nog stage voor mijn studie Sportkunde. Ik wil graag alles tegelijk en alles perfect. Dat moet ik soms nog leren te prioriteren.’

Lieke Klaver (rechts) in actie tijdens de WK-finale van de 400 meter in Belgrado.

Instagram

Na Femke Bol (50.30 indoor en 50.37 outdoor) is Lieke Klaver (51.22 indoor en 50.98 outdoor) momenteel de tweede snelste 400-meterloopster van Nederland. Ook op Instagram scoort Klaver goed. Sterker nog, op het social mediakanaal doet ze het beter dan Bol. Op het moment van schrijven trekt het account van Klaver 687.000 volgers. Ze moet even lachen, maar relativeert al snel. ‘Ach, uiteindelijk is het niet vergelijkbaar, op de baan en naast de baan.’ Het lijkt alsof ze veel met Instagram bezig is, maar zelf geeft ze aan dat dat niet het geval is. ‘Ik weet wat ik moet posten en daarna doe ik de app weer uit. Verder kijk ik vooral naar grappige filmpjes of doe ik creatieve inspiratie op. Ik vind het heel leuk om foto’s te maken. Plus Instagram kan later dienen als een soort fotodagboek van mijn leven. Of ik er veel mee kan bereiken? Ligt eraan. Door veel volgers ga ik niet harder lopen of ben ik opeens interieur designer. Wel heb ik leuke samenwerkingen mede dankzij Instagram en leer ik bijvoorbeeld de zakelijke kant van de sport. Daarin ontwikkel ik mijzelf professioneel. Ik heb Instagram altijd heel interessant gevonden: hoe het werkt, hoe het ingezet kan worden en hoe je ermee kunt ‘spelen’. Ik had wel verwacht dat er ooit een groei zou komen, maar deze doorbraak in korte tijd komt wel plotseling.’

‘Ik hoop dat ik over een paar jaar niet meer hoef uit te leggen waarom ik ren zoals ik ren.’

Raceprofiel

Kenmerkend voor de races van Klaver is haar snelle start. Met name indoor is haar eerste 200 meter erg sterk. Tijdens de NK indoor in Apeldoorn, waar ze het zilver pakte en met een persoonlijk record voldeed aan de limieten voor de outdoortoernooien, kwam ze door in 23.8 seconden. Tijdens die 400 meter scherpte Femke Bol haar nationale toptijd aan. In de estafettefinale tijdens de WK was haar doorkomsttijd zelfs nog een tiende sneller. Ter vergelijking: het Nederlands indoorrecord van Klaver op de 200 meter staat op 23.10. In de tweede ronde van de 400 meter wordt ze bijgehaald door Bol, maar dat snelle starten past bij Klaver. Ze beschikt over veel explosiviteit en sprintsnelheid, dat ook tijdens de 4×100 meter en 200 meter op juniorentoernooien goed van pas kwam. In 2020 noteerde Klaver 22.66 op de 200 meter, de derde Nederlandse tijd ooit gelopen. De laatste jaren heeft de sprintster zich toegelegd op de 400 meter, maar die 200-metersnelheid zie je dus goed terug in haar wedstrijden. Iets dat ze ook niet wil veranderen. ‘Ik ga mij outdoor sowieso houden aan mijn eigen raceprofiel. Ik hoop dat ik over een paar jaar niet meer hoef uit te leggen waarom ik ren zoals ik ren. Ik ren hard, alleen doe ik het op een andere manier dan anderen. Ik ben blij dat ik nog zo veel te verbeteren heb.’

50 seconden

Maandag j.l. pakten Klaver en haar team, onder leiding van Laurent Meuwly en Bram Peters, de trainingen op Papendal weer op, om vervolgens zaterdag het vliegtuig te pakken naar Zuid-Afrika. In Potchefstroom, waar de temperatuur nu rond de 20 graden schommelt, zijn de beste lange sprinters van Nederland drie weken op trainingsstage. De ontwikkeling in haar trainingen is eerst belangrijk, voordat het wedstrijdseizoen losbarst. ‘Ik heb mezelf als doel gesteld mijn uithoudingsvermogen te verbeteren en efficiënter de lactische sessies af te werken. Ik weet dat er een WK en EK aankomt, maar daar ben ik nog niet mee bezig. Dat hoeft ook niet, want ik heb beide limieten al.’ Haar persoonlijk record staat op 50.98 seconden, waarmee ze in 2020 de prestigieuze Diamond League in Rome won. Ze is de derde vrouw ooit, want ook voormalig recordhoudster Lisanne de Witte (50.77) liep al eens onder de magische grens. De grens van 51 seconden, die ze vorig jaar niet doorbrak. Maar dit jaar moet er volgens haar zeker een tijd in de 50 seconden uitrollen. ‘Mijn doel is consistenter in de 50 seconden lopen. Mijn persoonlijk record is nog maar 50.98, dus het wordt eerst tijd om daar wat van af te halen. First things first!’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten