Home Laatste Nieuws Maayke Tjin A-Lim: ‘Doel is op WK en EK de horden te lopen’

Maayke Tjin A-Lim: ‘Doel is op WK en EK de horden te lopen’

door Tijn Piest

Maayke Tjin A-Lim is een naam die vorig jaar weinig atletiekliefhebbers kenden. Op de indoorbaan brak de 24-jarige atlete dit jaar door, met een derde plaats op de NK en deelname aan de WK. Op dat toernooi deed ze het zeker niet onverdienstelijk. Wij interviewden haar in de aanloop naar het outdoorseizoen.

Hoe kijk je terug op de WK indoor, je eerste toernooi bij de senioren?

‘Ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om op dit toernooi te mogen lopen. Ik ben trots op het harde werken wat heeft geloond en dat ik samen met mijn performance coach Purcy Marte heb mogen neerzetten. Ik heb vooral genoten en plezier gehad tijdens mijn races. Wat voornamelijk sterk was, is dat waar wij op getraind hebben, het doorversnellen, in de races te zien was. Daarbij liep ik een persoonlijk record (8.11 seconden) in de voorrondes en wist ik mij te plaatsen voor de halve finale (8.13).’

Kwamen je eigen verwachtingen uit of presteerde je boven je eigen verwachtingen?

‘Ik kwam zonder verwachtingen naar het toernooi. Wat ik belangrijk vind is, het vertrouwen te hebben in het proces (o.a. ontwikkeling fysiek en mentaal). Voor mij was dit een nieuwe fase waarbij je leert van het verleden, dit meeneemt naar de huidige trainingen en uiteindelijk naar het toernooi. Mijn mindset is daarbij belangrijk. Je komt om jezelf te overtreffen en te pieken op het juiste moment.’

Waar ben je het meest trots als je kijkt naar het indoorseizoen? Wat neem je mee naar outdoor?

‘Ik ben er het meest trots op dat ik gepiekt heb op het juiste moment. Dat ik mij niet heb laten afleiden tijdens het wedstrijdseizoen en toernooi en mijn mindset heb behouden. Ook ben ik trots op de groei en ontwikkeling die ik heb doorgemaakt op zowel mentaal en fysiek vlak.’

Kun je wat vertellen over je trainingssituatie? Waar train je en wie is je coach?

‘Ik train onder begeleiding van Purcy Marte, Performance Coach bij Omega Network B.V. Ik ben lid van atletiekvereniging AV Zaanland en ik maak gebruik van hun atletiekbaan. Daarnaast heeft mijn performance coach Purcy Marte een Speedcentre waar ik ook regelmatig train (o.a. specifieke trainingen en krachttraining). In voorbereiding op het indoorseizoen heb ik gebruik gemaakt van de indoorhal in Assendelft.‘

Hoe ziet een week er ongeveer voor je uit qua trainingen? Hoeveel (horden)trainingen doe je?

‘Ik train ongeveer tussen de 20 tot 24 uur per week. Mijn trainingsdagen zien er als volgt uit: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag zijn de dagen waarop ik tweemaal op een dag train. Op de woensdag heb ik één training en ben ik in de middag vrij om te rusten. De zondag is vaak mijn volledige rustdag. Op deze dag kan ik mij volledig opladen voor de komende week. De hordentrainingen bestaan uit snelheidstrainingen, maar ook uit trainingen voor het uithoudingsvermogen en de techniek, zoals hordendrills en hordendansen.’

Wat doe je naast hordelopen op hoog niveau?

‘In 2019 ben ik afgestudeerd voor de opleiding Human Resource Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben op dit moment al 2,5 jaar parttime werkzaam als HR-medewerker bij Interswitch B.V., een klantcontactcenter. Dit doe ik voor 16 tot 20 uur per week, verdeeld over 4 dagen van 4 uur in de middaguren. Zodat ik in de vroege ochtend en late middag twee trainingen op een dag kan draaien. Daarbij is mijn werkgever flexibel met betrekking tot mijn topsport.’

‘Ik denk dat alles mogelijk is, voornamelijk als je je bezig houdt met de dingen die ertoe doen en geloof hebt in hetgeen wat je leuk vindt om te doen.’

Heb je liever de 60 meter horden of 100 meter horden?

‘Ik vind beide afstanden even leuk om te doen. Ik heb een wel kleine voorkeur voor de 100 meter horden, omdat je dan meer ruimte hebt om te versnellen op het tweede gedeelte.’

Op welke aspecten van de horden heb je nog verbeterpunten?

‘Ik kan nog winst boeken op mijn start en daarbij de aanloopsnelheid naar de eerste horden verbeteren. Dit is dan ook een aspect waarop ik mij zal focussen naar aanloop van het wedstrijdseizoen. Door je startsnelheid te verhogen, zal dit resulteren in een hogere snelheid en versnelling over en tussen de hordes.’

Wat zijn je doelen voor het outdoorseizoen? Denk je dat je de 13-secondengrens kan doorbreken?

‘Voor dit outdoorseizoen ben ik gefocust op mijn proces en ontwikkeling naar de wedstrijden toe. Ik denk dat alles mogelijk is, voornamelijk als je je bezig houdt met de dingen die ertoe doen en geloof hebt in hetgeen wat je leuk vindt om te doen. Ik doe dit samen met mijn coach Purcy Marte. Hij heeft in mijn ontwikkeling een groot aandeel en samen zullen wij wat moois laten zien. Mijn doel is op de WK (limiet 12.84) en EK outdoor (limiet 12.93) de 100 meter horden te lopen, daarbij te pieken en mijn beste races te laten zien.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten