Stel, je moet een lange vliegreis maken, bijvoorbeeld voor een trainingsstage, een wedstrijd, of gewoon vakantie. Het risico op opgezetten enkels of stijve kuiten ligt op de loer. Lees hier hoe je dikke enkels voorkomt tijdens en na door je vlucht.
Als je lang stilzit zakt het bloed en vocht in je lichaam door de zwaartekracht naar je benen en enkels. In het ergste geval veroorzaakt dit bloedpropjes, maar vaak zorgt het alleen voor ongemakken als stijve kuiten, opgezette enkels of het feit dat je je schoenen lastiger aan of uit krijgt. Je bloed stroomt te weinig door en daardoor kan het gaan stollen. Wanneer een bloedstolsel de ader verstopt, dan noemen we dit reizigerstrombose. De lage druk in een vliegtuig (drukcabine) is ook niet bevorderlijk voor de doorbloeding in je lichaam. Aangezien je in het vliegtuig soms wel uren achter elkaar stil zit, is het verstandig om je doorbloeding een handje te helpen, zeker als je op de plek van bestemming zo snel mogelijk weer lekker wil gaan rennen en misschien zelfs wel een wedstrijd op de planning hebt.
Hoe voorkom ik dikke enkels tijdens mijn vlucht?
1. Draag comfortabele en loszittende kleding
Het beste is strakke kleding te vermijden en daarvoor in de plaats loszittende en meer comfortabele kleren te dragen. Door het dragen van strakke kleding kan je je aderen afknellen en krijgt de huid van buitenaf te weinig zuurstof. Dit kan je dus voorkomen door iets ruimere en meer ademende kleren te dragen. Laat een hippe joggingbroek gecombineerd met een paar comfortabele sneakers nu toevallig een grote modetrend zijn. Prima voor in het vliegtuig dus!
2. Maak een stevige wandeling voordat je het vliegtuig instapt
Ongeacht hoe lang je vliegt is het belangrijk dat je een flinke wandeling maakt voordat je het vliegtuig instapt. Hierdoor komt je bloedstroom goed op gang. Vroeg of laat zal de bloedstroom zich gaan afremmen waardoor de kans op opgezette enkels wordt verhoogd, maar door eerst even stevig te wandelen kan je dat moment zoveel mogelijk uitstellen. Gelukkig heb je op de meeste luchthavens genoeg ruimte om even een wandelingetje te maken. Het kan echter zo zijn dat je daar vanwege een langdurige file, treinvertraging of chaotische werkdag niet genoeg tijd voor hebt. Lees in dat geval even door naar de laatste tip!
3. Niet met over elkaar gekruiste benen zitten
Hoewel veel mensen (vooral vrouwen) dit prettig vinden zitten, kan over elkaar gekruiste benen toch aardig wat nadelige gevolgen met zich meebrengen. Door je benen over elkaar heen te kruisen knel
je je aderen af, wat juist hartstikke slecht is voor de bloedcirculatie. Ook verhoog je hiermee de kans op spataderen!
4. Draag compressiesokken
Net als tijdens en na het hardlopen kan je ook in het vliegtuig je bloedcirculatie verbeteren door compressiesokken te dragen. STOX Energy heeft speciale compressiesokken die je helpen. Draag deze, zeker voor mensen die veel reizen met het vliegtuig of met de auto een uitkomst. Deze sokken zijn gemaakt van merinowol en reguleren de temperatuur in je benen. Hierdoor vermindert de vermoeidheid en pijn in je benen. Ook is de kans op reizigerstrombose bijna 19 keer kleiner dan wanneer je normale sokken draagt!
Tips voor ná de vlucht
- Na je reis je kuitspieren weer aan het werk zetten door middel van een wandeling. Bouw het wel rustig op!
- Compressiesokken nog voor een paar dagen blijven dragen
- ‘s Nachts je benen hoger leggen dan de rest van je lichaam (bijvoorbeeld met een kussen)
- Zoutinname voor een paar dagen zoveel mogelijk beperken (zout houdt tenslotte vocht vast in het lichaam)
Dit artikel is geschreven in samenwerking met STOX – Dé sokken die je fit en gezond houden.
- Lieke Klaver geeft 2024 een 8, Jorinde van Klinken beleeft teleurstellend jaar
- Nadine Visser sluit schommelend baanseizoen af bij Diamond League-finale: ‘Lichaam heeft het wat zwaarder’
- NN Dam tot Damloop met Nederlandse Olympiërs
- Juliette Thomas en Juan Zijderlaan snelsten tijdens BIG10
- Nederlandse atletiekploeg verlaat Paralympisch Parijs met 12 medailles (+ alle uitslagen)