De kans is niet zo groot dat je al eens van OOfos hebt gehoord, en mocht je er wel van gehoord hebben, dan weet je waarschijnlijk niet precies wat het is. Maar daar gaan wij met deze review verandering in brengen, want we hebben deze comfortabele herstelslipper uitgebreid getest.
Hardloopnetwerk heeft aan vier proefpersonen een paar meegegeven om uit te proberen en hen na drie weken gevraagd naar hun ervaringen. De proefpersonen bestonden uit een recreatieve hardloopster, een professionele hardloopster, een man die lopen met fietsen combineert, en een man die zowel hardloopt als voetbalt. Hun ervaringen hebben we samengevoegd in onderstaande review. De conclusie: zelfs al zou de slipper het herstel niet bevorderen, dan nog wil je OOfos aan je voeten hebben omdat ze zo ontzettend comfortabel zijn.
OOfos – Wat is het?
OOfos is van origine een Amerikaans merk. Het product is sinds twee jaar verkrijgbaar in Nederland en is dus nog betrekkelijk nieuw hier. OOfos valt in de categorie herstelproducten: je draagt de slippers na het trainen of racen, om je herstel richting je volgende training te versnellen. Dit herstel wordt bereikt door het materiaal waaruit de slipper is gemaakt, OOfoam. Dit absorbeert de impact van je lichaam beter dan andere materialen, waardoor druk op enkels, knieën en onderrug wordt verminderd. Slippers van Oofos ondersteunen de voetboog en – superfijn voor hardlopers – gebruikers met hielspoor melden dat hun klachten hierdoor flink worden verlicht.
Modellen
Wij hebben de drie populairste modellen getest: de OOahh, die beschikt over een brede band over de wreef voor een gemakkelijke in- en uitstap; de Ooriginal, een teenslipper (zie foto hieronder); en de Oolala (alleen voor vrouwen), de sportievere versie van de Ooriginal.
De eerste slipper, de OOahh, is op dit moment onze favoriet, omdat die, omdat je er zo makkelijk in- en uitstapt, een hoog gebruiksgemak heeft. Door de manier waarop de band om je voet zit, glijd je er een stuk minder snel uit dan bij de meeste slippers: als je je voet optilt, buigt de slipper namelijk mee met je voet. Bij terugkeer van het sporten kun je, zonder je sokken uit te hoeven doen, zo in je slipper schuiven. Opvallend was dat alle vier de testpersonen meldden dat de slippers zo enorm comfortabel zijn. De recreatieve hardloopster gaat bijvoorbeeld vaak na het hardlopen in het huis werken, boodschappen doen, of de hond uitlaten. Dat vond ze een stuk fijner om te doen in haar OOfos, omdat die haar vermoeide voeten vertroetelden.
Met name in de zomer, als het buiten lekker warm is, zijn de andere twee modellen ook erg geschikt, omdat je ze in plaats van normale teenslippers kunt dragen. Beide modellen zijn fijn, maar we bevelen de Oolala (de sportievere variant) aan voor vrouwen met een smallere voet, omdat die beter aansluit.
Over normale teenslippers gesproken – waarom zou je daar niet gewoon voor kiezen? Nou, bijvoorbeeld als je blessuregevoelig bent. De professionele hardloopster onder onze testpersonen moet in de zomer altijd met stevige dichte schoenen naar buiten, omdat slippers geen enkele demping hebben en ze daar binnen de kortste keren allerlei klachten van krijgt. Ze zei over haar ervaring met de OOfos: “Heerlijk, nu kan ik gewoon in mijn OOfos naar buiten in plaats van steeds maar weer die vervelende warme schoenen te hoeven aantrekken, zonder dat ik klachten krijg!”
Herstel
Gebruikers van OOfos die last hebben van hielspoor melden dus dat hun klachten worden verlicht. Geen van onze testpersonen had hielspoorklachten, dus die claim konden we niet testen. In eerste instantie dachten we dat ook hardlopers met andere sportblessures veel baat bij OOfos kunnen hebben, maar dat is niet per se het geval: de mannelijke testpersoon die lopen met fietsen combineert heeft last van een zwakke rug en kreeg van OOfos juist een beetje last in zijn rug. Omdat de slipper een negatieve heel drop heeft (de voetzool is dikker, waardoor de slipper aan de voorkant en achterkant naar beneden drukt), is hij ook niet per se geschikt voor hardlopers met problemen aan de achilles. De professionele hardloopster, die net een half jaar hersteld was van een achillespeesblessure, kreeg er echter geen terugkerende pijn van.
Gebruik
In eerste instantie waren onze testpersonen een beetje sceptisch over OOfos. Een slipper is een slipper toch? Echter, dit veranderde zodra ze hun OOfos aan hadden. De recreatieve hardloopster zei hierover: “Ze zijn echt heel erg comfortabel en verrassend zacht, een cadeautje voor je voeten dus.” De professionele hardloopster: “Ik heb bij terugkeer van mijn rondje hardlopen bij wijze van spreken al zin om na afloop lekker in mijn OOfos te glijden!”
Sneller herstel?
De proefpersonen vonden het wel lastig om te beoordelen of hun herstel van de training of wedstrijd echt sneller verliep, maar vanwege het zachte materiaal en de fijne pasvorm zijn OOfos, ook als er helemaal geen sneller herstel zou optreden, nog steeds erg fijn om te hebben. Ze heten trouwens niet voor niets herstelslippers: ze zijn in principe niet bedoeld om de hele dag aan te hebben, maar juist voor de uren na je training of wedstrijd. Een voorbeeld: je loopt een wegwedstrijd en na afloop wil je niets lievers dan snel uit je hardloopschoenen: dan schuif je zo je OOfos in. Feel the OO!
Sport
Naast het hardlopen zijn OOfos volgens onze testpersonen ook ideaal voor andere sporten. Als je bijvoorbeeld een hele dag op de ski’s hebt gestaan, dan is dit precies wat je na afloop aan je voeten wilt. Een van onze testpersonen doet naast hardlopen ook aan voetbal en had tijdens de testperiode een aantal voetproblemen, zoals blauwe teennagels, waardoor normale schoenen oncomfortabel waren. Hij vond OOfos hiervoor de perfecte oplossing, omdat ze voor verlichting zorgden. Zelfs de band was niet oncomfortabel tegen de pijnlijke bovenkant van zijn voet. Ze voelen volgens hem “als een omhelzing voor je voeten.”
De slippers kosten tussen de 45 en 55 euro. Voor dit bedrag zijn ze volgens onze testpersonen zeer de moeite waard om te proberen. Ze zijn te koop via www.oofosbenelux.nl. Loop je dit weekend de Rotterdam Marathon of woon je in de buurt van Rotterdam? OOfos is zowel op vrijdag 5 als zaterdag 6 april aanwezig op de beurs om iedereen het Feel the OO-gevoel te laten ervaren. Hun standnummer is 26.
– advertorial: Deze review is gesponsord door OOfos Benelux. OOfos had had echter geen invloed op de inhoud. De 4 testpersonen mochten in ruil voor hun gedeelde ervaring de geteste OOfos houden. –
- NK cross 2025: Zestien EK-gangers alweer in actie
- Kerstcadeaus voor hardlopers
- De magie van Magnesium. Verbetert magnesium je slaap?
- Fotodagboek van Abigail Noruwa in Potchefstroom
- Run & Roast Eindhoven