Home Laatste Nieuws Rising Star: Pippa Chadwick

Rising Star: Pippa Chadwick

door Tijn Piest

Het volgende talent in de serie Rising Stars is Pippa Chadwick. Ze is 16 jaar en komt uit Delft. Vorige maand pakte ze haar eerste Nederlandse indoortitel, onder 18 jaar op de 1500 meter. Met de voorlaatste toetsweek van haar schooljaar in vwo 5 afgerond bereidt ze zich voor op een hopelijk internationaal outdoorseizoen. Zowel trainingen als wedstrijden motiveren haar om veel tijd in het lopen te stoppen en haar grootste voorbeeld is iemand die heel dichtbij haar staat.

Hoe is je toetsweek verlopen?

‘Beter dan ik had verwacht. Maandag had ik m’n laatste toetsen en ik heb helaas nog geen cijfers binnen. Maar ik denk dat ze wel goed zijn.’

Daarover gesproken: heb je tips voor leeftijdsgenoten richting de examens? Hoe combineer je hardlopen met leren?

‘Ik vind het soms best wel lastig om school en hardlopen te combineren, maar mijn grootste tip is om op tijd te beginnen met plannen, zodat je genoeg tijd hebt om je trainingen te doen. Ik vind altijd ook dat training een goede afleiding is van school. Het trainen motiveert mij om goed te plannen.’

Oké, nu naar de echte beginvraag… Wanneer ben je begonnen met atletiek?

‘De eerste wedstrijd die ik ooit heb gelopen was de Golden Tenloop in Delft in 2012. Ik was toen vier jaar oud en liep samen met mijn buurmeisje de kidsrun. Ook zat mijn oudere zus Hebe op atletiek en dat vond ik er altijd heel leuk uitzien. Toen ik bijna zes was ben ik op atletiek gegaan bij AV’40 in Delft. In het begin heb ik alle onderdelen gedaan en deed ik vaak de clubcompetities. Ik vond de trainingen en wedstrijden bij de atletiekvereniging altijd heel gezellig en leuk omdat je altijd met vrienden was. Ik heb zes jaar lang hockey en atletiek gecombineerd. Toen ik mij meer ging focussen op hardlopen werd ik uitgenodigd om in Rotterdam te trainen. Op mijn twaalfde ben ik gestopt met hockey.’

Wat maakt dat je zoveel tijd in het hardlopen stopt?

‘Er zijn veel redenen dat ik hardlopen zo leuk vind. Ik vind het altijd fijn, omdat je tijdens het hardlopen even een moment hebt waar je niet aan school of andere dingen hoeft te denken. Ook zijn de trainingen altijd heel gezellig omdat je omringd bent door mensen met dezelfde interesses. Maar ik vind wedstrijden ook heel leuk, omdat dat het moment is waar je kunt zien wat je kan. Dit allemaal geeft mij de motivatie om zoveel tijd in het hardlopen te stoppen.’

Hoe kijk je zelf terug op je grote progressie op de middellange afstanden de afgelopen jaren?

Pippa Chadwick dipt Kaate Mulders op de finishlijn van de NK indoor U18 in februari.

‘Ik ben erg blij met de stappen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Aan het begin van het jaar stel ik samen met mijn trainer doelen op voor het aankomende seizoen. De afgelopen jaren is dat eigenlijk heel goed gegaan. Ik heb vooral op de 1500 meter veel progressie gemaakt, waar ik erg tevreden mee ben.’

Een kleine twee maanden geleden alweer pakte je goud op de 1500 meter bij de NK indoor U18. Kwam die eigenlijk als een verrassing? Waarom wel/niet?

‘Ik had twee weken voor de NK indoor de PEC indoor gelopen. Daar had ik mijn persoonlijk record op de 1500 meter met zes seconden verbeterd, wat toen best een grote verrassing was. Daarna wist ik dat ik wel een kans zou kunnen hebben om goud te pakken op de 1500 meter, maar het zou niet makkelijk worden vanwege sterke tegenstanders.’

Lees ook: Rising Star: Kaate Mulders

Wat vind je eigenlijk het leukst: baan, veld, outdoor, indoor of weg?

Wegwedstrijden vind ik van alles het minst leuk. Het crossseizoen en het baanseizoen zijn mijn favoriet. In de winter loop ik altijd de nationale crossen, dat vind ik erg leuk omdat het wat uitdagender is en het gaat niet om de tijd die je loopt maar om de positie. Tussen het cross- en outdoorseizoen loop ik indoor. En in de zomer loop ik op de baan. Het liefst doe ik de 1500 en 800 meter. Wat ik heel leuk vind aan het baanseizoen is de landelijke competitie. Daar doe je in een team mee in plaats van alleen. De 1500 meter vind ik dan het leukst. Ook al is het een redelijk korte afstand, tactiek speelt een hele grote rol.’

Kun je wat vertellen over je trainingsomgeving?

‘Ik train drie keer in de week bij het Atletiek Trainingscentrum Rotterdam en één keer bij de middellange afstandsgroep van atletiekvereniging PAC. Dat is op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Op dinsdag, zaterdag en zondag lopen we nu op de baan van Rotterdam Atletiek, omdat de baan bij PAC verbouwd wordt. Donderdag lopen we buitenom bij PAC. Op woensdag doe ik zelf nog een duurloopje. Mijn trainer is al twee jaar Martien Droog. Op de training heb ik een groepje waar ik altijd mijn trainingen mee kan doen en dat is heel fijn. Soms is het wel moeilijk om trainingen met school te combineren. Ik zit nu in vwo 5 en dat is een heel druk jaar. Maar ik doe mijn best om het zo goed mogelijk te combineren.’

Lees ook: Rising Star: Max Hutjens

Wat doe je (graag) naast het lopen?

‘Buiten het hardlopen vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken en te reizen. Ik heb op dit moment geen bijbaantje.’

Heb je een voorbeeld in het hardlopen?

Pippa Chadwick loopt naar zilver, ook in de categorie onder 18 jaar, tijdens de NK cross in december.

‘Mijn grootste voorbeeld in het hardlopen is mijn zus Hebe Chadwick. Zij is één van de sterkste hardlopers die ik ken en blijft altijd doorzetten, ook als het tegenzit. Dat helpt mij ook om altijd door te zetten en gemotiveerd te blijven.’

Wat kan er beter richting het outdoorseizoen?

‘Ik weet niet precies wat ik lichamelijk nog zou kunnen veranderen, maar ik doe nu op trainingen vaker sprong- en stabiliteitsoefeningen. Ik krijg ook wat blessurepreventie mee en doe oefeningen thuis. Met de wedstrijden op de baan in zicht ga ik wat meer op snelheid focussen. Tegelijkertijd ga ik de duur van mijn duurlopen uitbouwen.’

Heb je al piekmomenten voor het oudoorseizoen gesteld?

‘Het grootste doel voor het komende outdoorseizoen is de limiet op de 1500 meter voor de Europese kampioenschappen onder 18 jaar in Banska Brystica, Slowakije in juli. Die staat op 4:25.42. Dit jaar liep ik indoor al 4:26.46. Daarvoor wil goed presteren op de NK van 14 tot en met 16 juni in Utrecht. Maar eerst doe ik een paar competities en later dit jaar zal ik grotere wedstrijden lopen, waar ik de limiet kan proberen te lopen. Ik hoop de IFAM in Brussel op zondag 26 mei te lopen.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en Coen Schilderman

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten