Home Laatste Nieuws Rising Star: Kaate Mulders

Rising Star: Kaate Mulders

door Tijn Piest

We belichten weer een nieuw talent in de serie Rising Stars. Kaate Mulders is 15 jaar en komt uit Gennep. Afgelopen weekend won ze goud (3000 meter) en zilver (1500 meter) op de NK indoor onder 18 jaar. Ze zit in vwo 5 en gaat graag naar drumles. Anders weet ze niet wat ze met haar vrije tijd aan moet. Verder blijkt ze een uitstekende crosser, want alle crosswedstrijden waarin ze recent startte, waaronder het NK, won ze.

Wanneer ben je begonnen met atletiek en hardlopen?

‘Ik ben begonnen met hardlopen toen ik 8 jaar oud was. Dit was omdat mijn hele gezin al aan hardlopen deed op recreatief niveau. Ik begon met kleine wedstrijdjes in de buurt. Vanaf ongeveer 9 jaar deed ik daar mee aan de 5 kilometer. Bij dit soort wedstrijden won ik van alle vrouwen die meededen. Uiteindelijk kwam Martijn Venhuizen, de trainer van Running Team Simba, in 2017 naar mij toe tijdens Molenhoeks Makkie, een 5-kilometerwedstrijd. Sindsdien train ik in Nijmegen. Dat maakte het voor mij wel veel leuker, omdat ik eerst altijd alleen trainde.’

Wat maakt dat je zoveel tijd in het hardlopen stopt?

‘Omdat ik het leuk vind om te doen en omdat ik er goed in ben. Soms snap ik ook niet wat andere mensen met al die tijd doen. Als ik een keer niet moet trainen, weet ik meteen niet wat ik de hele avond moet doen, behalve films kijken of zoiets. En ik ga er vanuit dat mensen niet elke avond film gaan kijken. Ook heb ik het gevoel dat mijn stress minder wordt als ik aan het trainen ben en ik heb het altijd super gezellig heb met mijn trainingsmaatjes.’

Hoe kijk je zelf terug op je grote progressie op de middellange afstanden de afgelopen jaren?

‘Ik ben superblij met de progressie natuurlijk! Af en toe verbaas ik mezelf. Maar ik blijf er ook op vertrouwen dat ik steeds weer sneller kan.’

Afgelopen weekend pakte je in Apeldoorn zilver en goud op de NK indoor voor atleten onder 18 jaar. Was dat het hoogst haalbare?

‘Nee, want ik wist dat ik bij de 1500 meter ook kans had op goud. Ik wist wel dat het heel moeilijk zou worden, omdat ik ook de 3000 meter liep. Pippa Chadwick, die de 1500 won, dubbelde niet. Na de wedstrijd wist ik dat als ik iets anders had gedaan tijdens de wedstrijd, ik dan misschien had gewonnen. 300 meter voor de finish haalde ik namelijk Pippa in. Toen had ik nog gewoon achter haar moeten blijven. Dan had ik meer kans gehad om de laatste 50 meter haar in te halen. Maar ja, dat is achteraf. Tijdens de wedstrijd denk je soms niet overal aan.’

Je was de afgelopen maanden ook succesvol op de cross, met winst in het Nationaal Crosscircuit. Wat vind je eigenlijk het leukst: baan, veld, outdoor of indoor?

Kaate Mulders voor Pippa Chadwick tijdens de Sylvestercross afgelopen december.

‘Ik vind het allemaal superleuk en het is heel moeilijk met elkaar te vergelijken. Cross is leuk omdat ik altijd denk: ik ga gewoon lekker hard en dan ben ik niet echt bezig met ”ik moet nog zoveel meter, hou ik dat wel vol?” En op de baan ben ik vaker bezig met rekenen: ”als ik dit PR wil lopen, hoe snel moet ik dan doorkomen?” Maar je bent dan ook bezig met tactiek: ”ga ik zelf de wedstrijd hard maken of wacht ik af wat anderen doen? Ga ik haar nu voorbij, of wacht ik nog even?” Dat geeft een extra dimensie. Als het gaat om indoor of outdoor, dan vind ik in de buitenlucht lekkerder lopen. Maar indoor is de sfeer altijd heel leuk, omdat alles lekker dicht op elkaar zit. Wegwedstrijden vind ik trouwens ook leuk, maar daar doe ik er meestal maar zo’n twee of drie per jaar van, tussen de in- en outdoorwedstrijden door. Ik vind het juist leuk dat er veel afwisseling is.’

Lees ook: Rising Star: Niels Laros

Welke afstand vind je momenteel het leukst?

‘Ik vind op dit moment de 1500 meter het leukst. De 3000 meter duurt best lang en bij 800 meter moet je weer te hard sprinten. Bij de 1500 is het veld atletes onder 18 jaar nu ook heel sterk met atleten zoals Pippa Chadwick, Rosalie ten Bruggencate  en Inaya Yahyaoui. Bij de 3000 meter zijn er nu niet heel veel atleten waar ik echt strijd mee kan voeren tot de eindsprint, waardoor ik die nu iets minder leuk vind. Maar wellicht als er meer mensen 3000 meter gaan doen, vind ik het ook leuker.’

Lees ook: Sevilla Marathon: eerste Nederlandse Olympische limietkans dit jaar

Kun je wat vertellen over je huidige trainingsomgeving? En wat doe je naast het lopen?

‘Ik train in Nijmegen bij Running Team Simba. Dat is een talententeam voor middellange afstanden. Mijn coach daar is Martijn Venhuizen, zijn vrouw Christine is assistent-trainster. Ik train nu zes keer in de week met twee rustdagen. Sinds dit schooljaar mag ik ook meedoen met de nationale juniorentraining van de Atletiekunie. Dat is af en toe op zaterdagochtend op Papendal. Het is nu nog best goed te combineren met school, maar ik heb ook wel geluk dat school me best makkelijk af gaat. Ik zit nu in vwo 5 en sta bijna geen onvoldoendes, terwijl ik lang niet altijd tijd heb voor mijn huiswerk. Soms moet ik vanuit school, het Elzendaal College in Boxmeer, meteen door naar de training. Dan heb ik wel een drukke dag, want dan ga ik ‘s ochtends rond half acht weg en kom ik ‘s avonds pas weer rond half acht thuis. Ik werk ook bij de Albert Heijn in Gennep, maar niet zo vaak, want ik kan alleen werken in weekenden dat ik geen wedstrijd heb. Het is superfijn dat mijn baas zo meedenkend is en het niet erg is als ik er bijna nooit ben. Op één van mijn rustdagen heb ik ook nog drumles. Dit doe ik al sinds mijn achtste.’

Heb je een voorbeeld/idool in het hardlopen?

‘Mijn grootste voorbeeld is Faith Kipyegon. Ze liep afgelopen jaar drie wereldrecords: op de 1500 meter, mijl en 5000 meter. Een ander groot voorbeeld voor mij is Sifan Hassan. Ik vind het echt superknap dat ze afstanden van 1500 meter tot en met de marathon loopt.’

1500 meter vrouwen bij de Next Generation Athletics afgelopen jaar, met vierde van rechts Kaate Mulders.

Heb je al piekmomenten voor het oudoorseizoen gesteld?

‘Mijn grootste trainingsdoelen voor de komende maanden zijn de limieten (1500 meter 4:25.42 en 3000 meter 9:32.55) voor de EK onder 18 jaar in Slowakije. Daar lopen half juli is zeker mogelijk, want afgelopen outdoorseizoen liep ik al superdichtbij (4:26.42) die limiet. Ik ga natuurlijk in juni de NK outdoor onder 18 jaar lopen en misschien daarna nog de senioren-NK.

Een wedstrijd waar je vast al naar uitkijkt is de Next Generation Athletics, waar je vorig jaar je PR op de 1500 meter op 4:26.42 zette. Wat betekent lopen daar voor je?

‘De Next Generation Athletics is natuurlijk superleuk omdat het op mijn eigen trainingsbaan is. Ik hoop dat ik daar een EK-limiet kan lopen als ik die nog niet heb. Daar is deze wedstrijd ook speciaal voor bedoeld. Ik heb hier al twee keer eerder in de A-serie mogen lopen. Dat waren best bijzondere ervaringen.’

Maar eerst nog de NK indoor voor senioren in Apeldoorn. Zaterdag staan de series 1500 meter op het programma en zondag een mogelijke finale. Wanneer ben je tevreden?

‘Ik loop dit jaar voor het eerst officieel in de U18-categorie, dus mag nu ook meedoen aan een NK senioren. Het lijkt mij heel leuk omdat ik tegen allemaal snelle mensen moet lopen in een vol stadion. Ik ben dit weekend denk ik tevreden als ik de finale kan halen en daar een mooie tijd kan lopen. En zondag zit het stadion natuurlijk nog voller, dus dat maakt het extra leuk.’

Hardloopnetwerk is de trotse mediapartner van de Next Generation Athletics op zaterdag 18 mei. Inschrijven kan hier.

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten