Home Laatste Nieuws Rising Star: Max Hutjens

Rising Star: Max Hutjens

door Tijn Piest

Het volgende talent in de serie Rising Stars is Max Hutjens. Hij is 16 jaar en komt uit Hout-Blerick. Met de Nederlandse indoortitel onder 18 jaar op de 3000 meter bekroonde hij een sterke winter. Volgende week staat voor hem de Venloop op het programma, het hardloopevenement waar hij elf jaar geleden debuteerde. Ook een studie heeft hij in het vizier, al moet hij eerst nog de eindexamens overleven.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen? Kun je wat over die eerste jaren als jonge atleet vertellen?

‘In 2013 heb ik voor het eerst een wegwedstrijd gelopen, ik was toen vijf jaar oud. Dit was bij ons in de buurt in Venlo, bij de Venloop. Toen ik zes jaar was ben ik gaan voetballen bij de plaatselijke voetbalclub. Ondertussen bleef ik wel de lokale wegwedstrijden lopen. In 2018, bij een plaatselijke wedstrijd (Berden Voorjaarsloop), won ik op 10-jarige leeftijd de 1 kilometer. Ik finishte voor een loper die destijds bij het Venloop Running Team zat. Na de wedstrijd kreeg ik van een andere atleet van het loopteam een uitnodiging of ik wilde komen meetrainen. En in augustus hetzelfde jaar kwam ik officieel bij het team. Het trainen met het team vond ik erg gezellig, met allemaal mensen om mij heen, met dezelfde interesse. Op mijn twaalfde had ik de keuze gemaakt om mij alleen nog maar te focussen op het hardlopen. Toen ben ik gestopt met voetballen.’

Wat maakt dat je zoveel tijd in het hardlopen stopt?

‘Ik wil altijd het beste uit mezelf halen en heb steeds nieuwe doelen die ik wil bereiken. Hierdoor heb ik steeds de motivatie om hier zoveel tijd in te investeren.’

Max Hutjens tijdens een lokale cross in 2018 (foto eigen bezit).

Hoe kijk je zelf terug op je enorme progressie op de middellange afstanden het
afgelopen jaar?

‘Ik ben zelf erg tevreden over mijn progressie. Ik had samen met mijn trainer een aantal richttijden voor het afgelopen outdoorseizoen op de baan gesteld. Die heb ik uiteindelijk ook bijna allemaal gehaald. De 3000 meter heb ik een stuk harder gelopen dan dat we vooraf hadden gedacht.’

Zaterdag 10 februari pakte je met een PR van 9:05.91 goud op de NK indoor U18 op de 3000 meter. Wat weet je nog van die dag?

‘Ik weet nog dat ik mij de hele week erg sterk voelde, geen vermoeidheid, en ik voelde me erg fit. Toen ik aankwam in Apeldoorn gingen we op de tribunes zitten en ben ik mij mentaal gaan voorbereiden op de wedstrijd. Toen ik naar onder ging begon ik met mijn warming up. In de callroom begon ik mij zenuwachtig te voelen en was ik erg in mijn focus. De wedstrijd ging precies volgens plan. Het was de bedoeling dat ik van meet af aan een strak tempo zou gaan lopen en er zeker geen boemelrace van zou maken. De verwachting (en hoop) was dat mijn concurrenten dan één voor een zouden afhaken en dit gebeurde ook zo. Zo’n vijf rondes voor de streep viel mijn laatste concurrent af en liep ik alleen richting finish.’

Denk je ook dat dat de mooiste prestatie is die je tot nu toe in de atletiek hebt afgeleverd?

‘Ja, dat denk ik wel. Ook omdat dit mijn eerste officiële Nederlandse titel is. Ik ben wel twee keer eerder Nederlands kampioen geworden (vorig jaar U16, op de 1500 meter indoor en outdoor), maar dit was op een officieus NK. Dus dit is wel de mooiste prestatie tot nu toe.’

Loop je ook veel wedstrijden op andere ondergronden dan de baan? Welke afstand vind je momenteel het leukst?

‘De meeste wedstrijden loop ik op de baan. In de winter loop ik de nationale crossen, de indoorwedstrijden en een enkele wegwedstrijd. Ik vind de cross- en wegwedstrijden het leukst, maar ik heb het idee dat de baanwedstrijden mij meer liggen. De 1500 en 3000 meter zijn momenteel mijn favoriete afstanden. De 1500 meter vind ik erg leuk, omdat je op relatief hoge snelheid loopt maar waar ook een stukje duur bij komt kijken. Als ik moet kiezen, vind ik de 3000 meter het leukst. Dit komt vooral omdat mijn sterkste punt, mijn duurvermogen, op de langere afstanden kan worden getoond. Wellicht is de 5000 meter ook wel op mijn lijf geschreven. Echter heb ik deze nog niet veel gelopen.’

Max Hutjens tijdens de Abdijcross in Kerkrade, waar hij de U18-race won (foto Jef Kusters).

Kun je wat vertellen over je trainingsomvang? Hoe vaak train je per week, wie is je coach? Waar train je het vaakst? Wat maakt lopen daar zo mooi?

‘Ik heb vier keer per week clubtraining. Dit is op dinsdag en donderdag op de baan in Venlo. Op de zondag trainen we in de ochtend in Belfeld (dorpje in de gemeente Venlo) in de bossen. Op de woensdag hebben wij nog krachttraining bij het Performance Center in Venlo. Het aantal trainingen verschilt per week, soms zijn het er zes en soms zijn het er acht en dan twee keer op woensdag. Toen ik begon bij het Venloop Running Team was mijn trainer Martijn Venhuizen. Sinds december 2021 wordt ik getraind door Bob Stultiens. Er zijn toen ook een groot aantal atleten over gekomen vanuit een andere groep waardoor het niveau op de trainingen omhoog is gegaan.’

Lees ook: Rising Star: Kaate Mulders

Is het lopen op hoog niveau goed te combineren met school en werk?

‘Tot nu toe is het goed te combineren met school en werk. Ik zit nu in het laatste jaar van vmbo-t en heb in mei examens. Mijn tip hierin is: goed plannen en eerst prioriteiten doen. Meestal stel ik m’n loopje in zo’n examenweek uit, maar bij een duurloop op het programma begin ik daarmee. Als ik voor de examens slaag (daar ga ik wel van uit) ga ik volgend jaar Sport en Marketing studeren in Eindhoven. In het weekend werk ik, als ik geen wedstrijd heb, bij Sport 2000 in Venlo. Mijn training doe ik dan voordat ik naar het werk ga.’

Heb je een voorbeeld in het hardlopen?

‘Ik heb niet echt een voorbeeld in het hardlopen, maar ik kijk wel graag naar de wereldtop op de middellange afstanden. Mijn ambitie is uiteindelijk ook om straks tot de wereldtop te behoren. Hier ga ik heel hard voor werken.’

Waar ga je de komende weken in trainingen in investeren?

‘De komende weken ga ik onder andere aan mijn armondersteuning tijdens het lopen en mijn eindsprint werken. Deze zijn op dit moet nog niet goed genoeg. Vanzelfsprekend gaan we ook hard trainen op de andere vlakken voor het komende outdoorseizoen.’

Lees ook: Venloop – uitverkocht en met snel deelnemersveld

Heb je al piekmomenten voor het outdoorseizoen gesteld?

‘Mijn piekmomenten voor komende zomer liggen vooral op de 3000 meter. Hier wil ik proberen om de limiet voor de Europese kampioenschappen onder 18 jaar (18 tot en met 21 juli, Banska Bystrica) te lopen. Deze staat op 8:27.45. Ik heb nu een persoonlijk record op de 3000 meter van 8:56.19 (vorig jaar zomer gelopen). Hier moet dus nog een stuk vanaf om de limiet te behalen. Daarvoor loop ik 1 april in Vught een 3000 meter, 9 mei daar een 1500 meter en 23 mei weer een 3000 meter. Misschien loop ik 18 mei nog een 1500 meter in Nijmegen.’

Waar zie je jezelf over tien jaar?

‘Ik hoop dat ik dan zeker op één of meerdere internationale toernooien heb gestaan. Met de progressie die ik de afgelopen jaren heb gemaakt moet dit zeker tot de mogelijkheden behoren. Uiteindelijk wil ik ook bij de senioren meedoen om de titels en uiteraard ook mee doen bij de internationale toernooien.’

Als lid van het Venloop Running Team denk ik dat je zondag 24 maart eerst de Venloop gaat doen. Heb je al een doel voor die wedstrijd?

‘Ik ga in Venlo van start op de 5 kilometer. Mijn doel is om mijn persoonlijk record op de weg van 15:59 te verbreken en het liefst onder de 15:30 te duiken. Hier heb ik alle vertrouwen in. Verder wil ik genieten van de sfeer tijdens het geweldige evenement, dat de Venloop al jaren is.’

Hardloopnetwerk is de trotse mediapartner van de Next Generation Athletics op zaterdag 18 mei. Deze baanwedstrijd is dit jaar voor het eerst toegetreden tot de World Athletics Continental Tour (D-status). NGA is daarmee de tweede Nederlandse wedstrijd, na de FBK Games in Hengelo. Ook vindt het NK 10.000 meter op het programma (B-status). Op het chronoloog staan alle loopnummerus van 400 tot en met 10.000 meter, in elke race wordt gebruikt gemaakt van wavelight. Inschrijven kan hier.

Hoofdfoto: Coen Schilderman

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten