Home Laatste Nieuws Kenenisa Bekele (41) loopt wereldrecord 40+ tijdens loeisnelle Valencia Marathon

door hardloopnetwerk

Kenenisa Bekele, drievoudig olympisch kampioen en meervoudig wereldrecordhouder, is inmiddels 41 jaar maar nog steeds in topvorm. In Valencia vestigde hij een nieuw wereldrecord voor masters op de marathon, hij liep 2:04:19 en werd knap vierde. Bekele lag 20 seconden achter de kopgroep halverwege de race, maar liep in het tweede deel van de wedstrijd naar de vierde plaats. Met zijn tijd verbetert hij het masterrecord van Tadesse Abraham (2:05:10). Kenenisa Bekele is één van de allerbeste lopers ooit.

Valencia Marathon staat bekend om zijn supersnelle parcours en jaarlijks worden er toptijden gelopen. In het eliteveld in Valencia eindigde Sisay Lemma uit Ethiopië, die eerder de London Marathon van 2021 won, als eerste met een tijd van 2:01:48, terwijl de winnares bij de vrouwen, Worknesh Degefa, de finishlijn passeerde in 2:15:51, goed voor de zevende snelste vrouwenmarathon aller tijden. Degefa is nu de derde hardloper in 2023 met een marathon onder de 2:16, achter Tigist Assefa, die 2:11.53 liep in Berlijn, en Sifan Hassan’s 2:13.44 in Chicago. In totaal liepen 18 vrouwen onder de 2:25, waarvan er drie onder de 2:18 liepen.

Naast de indrukwekkende parcoursrecords is Valencia ook de marathon met de meeste aantal hardlopers die binnen drie uur finishen. In 2023 finishten maar liefst 5.281 lopers hun marathon binnen de drie uur: 4.975 mannen en 306 vrouwen. Vorig jaar waren dat er 3.985. Ter vergelijking, in Rotterdam waren dat er in 2023 1.300, in Amsterdam net iets meer dan 1.000.

De vorige wereldrecordhouder bij de mannen veertig plus was Tadesse Abraham. Lees ons interview met Abraham: Tadesse Abraham: 41 jaar en alweer naar de Olympische Spelen

Vooraf waren alle ogen gericht op het marathondebuut van Joshua Cheptegei. En achteraf ging alle aandacht naar de winnaars Sisay Lemma en Worknesh Degefa. Lemma bleef nipt onder het parcoursrecord van Kelvin Kiptum. Kiptum liep vorig jaar tijdens zijn debuut 2:01:53, Lemma liep vijf seconden sneller en is nu met 2:01:48 de vierde op de allertijden ranglijst, achter Kiptum, Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele. Defega liep een nieuw persoonlijk record en finishte in 2:15:51. In Nederland lette iedereen, terecht (!), op Khalid Choukoud, die slechts zeven weken na zijn Amsterdam Marathon alweer een toprace liep. Hij finisht in Valencia na 2:07:37 en plaatst zich met deze tijd voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar.

Alles over Valencia Marathon 2023

Beeld: Anta

Maar er was nog iemand die een buitengewone prestatie leverde. Het was een tijd stil rondom Kenenisa Bekele. We wisten dat hij na twintig jaar (!) was gewisseld van sponsor (van Nike naar het Chinese Anta) en dat hij aan de start zou staan van Valencia Marathon. Maar of hij nog mee kon met de wereldtop op de marathon was onduidelijk. Inmiddels hebben het antwoord: JA. Bekele deelde zijn race knap in, rolde in het tweede deel van de wedstrijd heel veel toplopers op en werd vierde in een nieuwe wereldrecord bij de masters. Hij finishte in zijn derde tijd ooit in 2:04:19.

Bekele was na de marathon lyrisch over zijn race en het parcours: ‘Het was een fantastische race en ik vond het parcours prachtig. Ik ben al op veel plaatsen geweest, maar een parcours als deze heb ik nog nooit gezien. Het was vlak en snel. Over mijn race zelf ben ik ook tevreden. Drie maanden geleden na mijn blessure stond ik er niet goed voor. Nu voel ik zowel fysiek en mentaal sterk’ Bekijk hier het hele interview wat Bekele gaf aan Trackstaa.

De Ethiopiër, drievoudig olympisch kampioen, heeft een persoonlijk record van 2:01:41 in de Berlin Marathon in 2019, slechts 2 seconden verwijderd van het toenmalige wereldrecord. Hij voegt nu dus eens master wereldrecord toe aan zijn enorme palmares. Een kleine greep uit zijn prijzenkast: 16 gouden medailles op de Wereldkampioenschappen Atletiek en Wereldkampioenschappen Cross Country en twee overwinningen in de Berlin Marathon.