Home Laatste Nieuws Vijf vragen aan Femke Bol

Vijf vragen aan Femke Bol

door Tijn Piest

2020 en 2021 waren superjaren voor Femke Bol. Ze maakte de stap van aanstormend talent naar een topatlete, verpulverde Nederlandse records, won Diamond League-wedstrijden en pakte Olympisch brons op de 400 meter horden in Tokio. Zaterdag loopt ze haar eerste wedstrijd van het jaar: een 400 meter indoor in Metz. Wij mochten haar in de aanloop naar haar indoorseizoen vijf vragen stellen.

Wat is je mooiste herinnering aan 2021?

“Tokio is natuurlijk één van mijn mooiste herinneringen. Dan denk ik aan de wedstrijd, de tijd en natuurlijk de bronze plak. En ook aan de estafettefinales (vierde plaats Mixed Relay en zesde plaats 4×400 meter, red.). Het is een droom van velen die voor mij realiteit is geworden en ik heb daar enorm genoten! De Diamond League in Stockholm, waar ik voor het eerst in de 52 seconden liep (52.37) is ook één van mijn mooiste herinneringen. Dit was echt een hele gave wedstrijd. Die dag in juli waren er super goede omstandigheden. Het is een heel mooi stadion en ik liep daar natuurlijk voor het eerst een 52’er! Ik was daar op dat moment zoooo verbaasd over mijn tijd. Ik wist dat ik 52 kon lopen, maar 52.37 is wel echt keihard. Ik ben de rest van de dag daar op een andere wereld geweest, haha. Het was echt een hele bijzondere wedstrijd en daarom een mooi moment. Extra mooi maakte het dat ik direct Lea Sprunger (haar Zwitserse ex-teamgenoot, red.) kon zien en ook mijn manager was dichtbij! En, tot slot, kan ik het EK indoor natuurlijk ook niet vergeten. Het winnen van de 4×400 meter was daar een heel mooi moment, na mijn eigen gouden plak en de gouden plak van de estafettemannen! We hebben daar laten zien dat ons kleine land echt wel een goed 400-meterland is en om toen met een groot deel van mijn teamgenoten al die plakken goud te kunnen vieren was heel leuk en mooi!’

Na een geslaagde trainingsstage in Zuid-Afrika opent Femke Bol zaterdag haar indoorseizoen tijdens de Meeting Metz Moselle Athlelor. Op 22 februari staat de Copernicus Cup in Toruń op haar programma. De focus ligt vooral op het outdoorseizoen, waarin Femke Bol de 400 meter horden loopt op zowel de WK in Eugene (juli) als de EK in München (augustus).

Wat maakt Laurent Meuwly, de bondscoach 400 meter & 400 meter horden, zo’n speciale coach?

‘Laurent is een enorm goede coach met heel veel ervaring. Hij is ook erg kalm, maar wat hem extra speciaal maakt is de samenwerking met Bram Peters, mijn andere coach. Zij hebben samen enorm veel toewijding voor onze hele groep en kunnen niet alleen kritisch naar ons zijn, maar ook naar zichzelf. Elke dag zijn ze bezig met het nog beter maken van ons, maar ook van zichzelf. Ze analyseren al onze races en trainingen en gaan op zoek naar hoe we nog sneller kunnen lopen. Laurent en Bram werken hier echt enorm hard voor. Verder hebben we een hele leuke en motiverende groep en ook de coaches zorgen voor de goede sfeer in de groep.’

In hoeverre maken je teamgenoten je nóg beter?

‘Trainen met teamgenoten helpt gewoon enorm om beter te worden. In de trainingen helpen we elkaar allemaal. We proberen elkaar tips te geven, moedigen elkaar aan en pushen elkaar door de verzuring heen. Daarbuiten letten we ook altijd op elkaar en zorgen we voor elkaar als het nodig is. Dat allemaal zorgt ervoor dat we op een enorm hoog niveau elke dag met elkaar trainen en onze grenzen met en door elkaar kunnen verleggen.’

Hier vind je ons indoorblog met alle aankomende indoorwedsdstrijden en uitslagen

Op welke aspecten in de 400 meter horden kun je denk je nog winst boeken? Wat kan ervoor zorgen dat je dit jaar ook de barrière van 52 seconden doorbreekt?

‘Er zijn altijd nog verbeterpunten en daar ben ik dan ook hard mee aan het werk. In principe kan het nog op elk stuk van de 400 horden wat beter. Mijn techniek bijvoorbeeld, de hordenpassages kunnen beter en efficiënter. Maar ook mijn acceleratie naar horde 1 en ook mijn eindstuk. Hoeveel winst ik daar nog allemaal uit kan halen weet je natuurlijk nooit. Maar het kan altijd nog beter en ik werk er elke dag hard voor om mijn zwakke punten beter te maken.’

Tot slot, wie wordt er in 2024 Olympisch kampioen op de 400 meter horden?

‘Dat gaan we over 2,5 jaar zien. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om in Parijs Olympisch goud te pakken!’

Hoofdfoto: Orange Pictures

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten