Home Laatste Nieuws Rising Star: Evan Andes

Rising Star: Evan Andes

door Tijn Piest

Het volgende talent in de serie Rising Stars is Evan Andes. Hij is 17 jaar en komt uit Arnhem. Met de Nederlandse indoortitel U18 op de 400 meter op zak en een geslaagde trainingsstage in Duitsland achter de rug begint hij deze week aan zijn outdoorseizoen. Evan is vaak (rondom) sportcentrum Papendal te vinden, speelt piano en werkt bij de Albert Heijn, maar de meeste tijd besteedt hij aan zijn vierde jaar havo. Zijn piekmoment op spikes ligt dit jaar op nationaal niveau, al kijkt hij voorzichtig naar het Europese toneel.

Waar lag de focus op voor je tijdens je Bad Dürrheim?

‘Ik kijk met een voldaan gevoel terug op de trainingsstage. We hebben veel getraind. Het specifieke doel van de stage was het ontwikkelen van power en het vermogen van de 400 meter. Daaromheen moesten we het duurvermogen blijven onderhouden.’

Kun je de trainingssessie uitlichten waar je het meest trots op was?

‘Dat was de specifieke baantraining op donderdag. Deze training was bedoeld om het verzurende vermogen van de 400 meter te trainen. Dat deden we door middel van 2×300 meter met lange pauze tussendoor. De eerste moest in 35 seconden en de tweede moest ik zorgen dat ik zo hard mogelijk bleef lopen onder hoge verzuring van de eerste 300 meter. De laatste 300 meter liep ik nog in 36 seconden. Deze training was erg zwaar, omdat ik maximaal liep met flinke verzuring. Achteraf ben ik erg tevreden met de training, omdat ik de tijden haalde die ik moest lopen. Dit geeft veel zelfvertrouwen voor het wedstrijdseizoen.’

Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Evan Andes tijdens een baantraining in Duitsland.

Nu naar het begin van onze vragen… Wanneer ben je begonnen met atletiek?

‘Ik begon met atletiek op mijn negende. Vanaf die jaren heb ik eens in de paar weken getraind, omdat ik zelf nog voetbalde in een selectieteam. Vanaf mijn veertiende heb ik de keuze gemaakt voor atletiek, omdat ik er meer plezier uithaalde dan uit voetbal. Sindsdien ben ik vaker gaan trainen. Mijn liefde voor de 400 meter is simpelweg ontstaan door het toenemende gevoel dat dit mijn beste afstand is. Op voetbal was ik altijd al snel vergeleken met anderen. Tijdens atletiektrainingen kwamen mijn coach en ik erachter dat mijn duurvermogen best goed is voor iemand met veel snelheid. Daarom loop ik af en toe nog steeds 800-meterwedstrijden om mijn duurvermogen een prikkel te geven. Maar uiteindelijk vind ik de 400 meter leuker. Het is een afstand waarbij je veel snelheid moet hebben, maar ook een goed uithoudingsvermogen. Het mooiste is dat het één rondje knallen op de baan is.’

Wat maakt dat je zoveel tijd in atletiek en met name lopen stopt?

‘Ik haal er gewoon veel plezier uit. Tijdens het trainen kan ik altijd mijn energie kwijt en heb ik zin om te knallen nadat ik de hele dag op school heb gezeten. Het klaar zijn na een training geeft ook een enorme boost. In de winter maak ik tussen de 40 en 50 kilometer per week en in in de zomer, tijdens het wedstrijdseizoen loop ik tussen de 25 en 30 kilometer per week.’

Hoe kijk je zelf terug op je progressie op de 400 en 800 meter vorig jaar en het niveau dat je nu hebt?

‘Ik vind dat ik enorm ben verbeterd. Mijn techniek heeft veel progressie gemaakt. Daarnaast is het hele plaatje verbeterd. Denk hierbij aan kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Voor mijn gevoel heb ik tot nu toe de juiste stappen gemaakt, maar ik ben nog zeker niet bij het einde. Eigenlijk zit ik nu pas op het begin. Voor mijn huidige niveau kijk ik naar het maximale plaatje. Mijn techniek is de grootste factor, maar ook mijn uithoudingsvermogen, paslengte en snelheid zijn flink verbeterd.’

Lees ook: Rising Star: Jolie Baerveldt

Evan Andes pakt afgetekend goud op de 400 meter tijdens de NK indoor U18 in februari in een persoonlijk record van 49.80 seconden.

Voordat we op je zomer vooruitblikken… Een belangrijk moment daarvoor was je Nederlandse titelrace op de 400 meter in feburari. Wat betekende dat goud voor je?

‘De Nederlandse indoortitel was voor mij een bevestiging die aangaf dat mijn eerste stappen goed zijn gezet. De titel geeft mij meer motivatie om te trainen richting meer nationaal succes.’

Kun je wat vertellen over je huidige trainingsomgeving? Valt trainen goed te combineren met school?

‘Ik train in de omgeving Arnhem op verschillende locaties. Ik train dinsdag en donderdag op sportcentrum Papendal. Maandag en zaterdag loop ik op Warnsborn, het bos naast Papendal. Op woensdag train ik in de sportschool Heijenoord. Zondag train ik voor mezelf. Op die dag heb ik vaak minutenblokken met daarnaast pilatus, mobiliteit en stabiliteit. Ik train bij Loopland Gelderland onder coach Lars van Surksum. Ik ben super tevreden met hem. Officieel train ik bij een middellange afstandsgroep. Mijn teamgenoten Lars Vreugdenhil, Tim Houwers, Beau van Balen, Ids Peenstra, Lukas Smit en Maikel Potkamp zorgen voor een goede sfeer. School is goed te combineren met sport. Ik zit in havo 4 van het Titus Brandsma College in Velp. Op school wordt er rekening gehouden met mijn sport. Ik mag op tijd weg om mijn trainingen te kunnen doen. School en sport kost veel energie, waardoor het erg prettig is dat mijn school hulp biedt om mijn sport beter te kunnen doen.’

Voor in je agenda: 18 mei Next Generation Athletics in Nijmegen

Heb je een bijbaantje? Kun je je trainings- en wedstrijdkosten goed financieren?

‘Ik werk bij de Albert Heijn in Arnhem, twee avonden in de week. Ik heb het zo gepland dat ik in het weekend werk. Dit zorgt ervoor dat ik minder vermoeid raak. Mijn sportkosten worden voor het grootste deel gefinancierd door mijn ouders. Ik hoop wel binnenkort een sponsor te kunnen hebben, zodat ik mijn kosten makkelijker kan financieren. Naast sport vind ik het gezellig om met vrienden af te spreken en naar de stad te gaan om ergens wat te lunchen. Ook speel ik graag piano.’

Heb je een voorbeeld binnen de atletiek?

‘Mijn voorbeeld binnen de atletiek is Liemarvin Bonevacia. Waarom? Omdat hij nu de beste Nederlandse 400-meterloper is. Ook vind ik de energie die hij overbrengt op andere mensen erg leuk.’

Op welke aspecten leg je dit outdoorseizoen vooral de focus?

‘Door middel van pasritme, grondcontact en explosiviteit willen mijn coach en ik ervoor zorgen dat mijn maximale snelheid verbetert. Ook op mijn start kan nog veel winst geboekt worden.’

Wat worden piekmomenten? 

‘De Ter Specke Bokaal (zaterdag 11 mei) en Next Generation Athletics (zaterdag 18 mei) staan gepland. Daarna loop ik nog een 400 meter, waar weet ik nog niet. De NK outdoor onder 18 jaar (vrijdag 14 t/m zondag 16 juni) vormen het belangrijkste piekmoment, maar de NK senioren (vrijdag 28 t/m zondag 30 juni) staan ook op het programma. Mocht ik de EK-limiet lopen, dan is het de bedoeling om daar half juli in Slowakije nog beter te zijn. Maar ik bijt me niet vast in de EK onder 18 jaar Ik leg mijn focus elke keer op de komende wedstrijd en zo probeer ik mezelf te verbeteren. Wie weet haal ik dan de limiet. Ik denk dat dit jaar een tijd laag in de 49 seconden haalbaar is.’

Lees ook: Nederland slechts voor een deel succesvol op WK Estafette

Waar hoop je over vijf jaar te staan?

‘Over vijf jaar hoop ik bij de top van Nederland te lopen op de 400 meter. Ik zie mezelf dan volledig focussen op topsport.’

Foto’s: Rogier Dijkman en Coen Schilderman

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten