Home Laatste Nieuws Churandy Martina: ‘Als alles klopt, kan ik op de EK en Spelen ook de 100 meter lopen’

Churandy Martina: ‘Als alles klopt, kan ik op de EK en Spelen ook de 100 meter lopen’

door Tijn Piest

In augustus op 40-jarige leeftijd voor de zesde keer naar de Olympische Spelen? Churandy Martina gaat ervoor. Met dezelfde insteek en trainingsaanpak hoopt hij nog eenmaal te schitteren op zowel de 100 als de 4×100 meter.

Churandy Martina kwam enkele hondersten te kort voor een finaleplaats op de NK indoor in februari.

10.36 seconden en een vierde klassering noteerde Churandy Martina zondag tijdens het Curaçao Sprint Fest in het Ergilio Hato Stadion van Willemstad. Onderdeel van de trainingsstage van de Nederlandse sprintselectie op het eiland in voorbereiding op de World Relays van komend weekend. ‘Ik heb hard getraind en het heeft zich uitbetaald’, reageerde de nu nog 39-jarige sprinter na zijn laatste wedstrijd op zijn geboorte-eiland. De plek waar hij als 9-jarige jongen begon met atletiek.

Churandy had als doel om goed te lopen op de 4×100 meter bij de World Relays, de officieuze WK estafette, op weg naar de Olympische Spelen. Martina heeft er zin in zijn 26e atletiekzomer. Daarin zoekt hij weinig veranderingen op. Zijn thuisbasis blijft Papendal, waar hij al sinds 2015 traint en de schema’s worden gemaakt door Laurent Meuwly. ‘Met mij gaat het heel goed. De voorbereidingen richting de Olympische Spelen gaan naar wens.’ Al maakte hij na zijn indoorseizoen, waarin hij een finaleplaats op de NK indoor 60 meter net misliep, even ruimte voor afleiding. Op 13 april hield hij zich bezig zijn Churandy Martina Foundation-golftoernooi. Hij blijft bij zijn motto: ‘Ik doe mijn best. Ik ben hard aan het lopen, niks anders.’

Lees ook: Femke Bol en Nadine Visser naar FBK Games

Vooral hoogtepunten

Hoewel hij pas na de Spelen een punt achter zijn atletiekcarrière hoopt te zetten, vragen we hem vast naar een top vijf van zijn mooiste momenten. Maar een rangorde kan hij daarin niet geven. ‘Moeilijk. Alles in mijn atletiekcarrière heeft me iets gegeven, vanaf het begin in 1999. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn zilveren medailles in de CARIFTA Games in 2000 en 2003 voor de Nederlandse Antillen en de vier gouden medailles tijdens de Central American and Caribbean Games in 2006 en 2010.’ Over 2008 zegt Churandy: ‘Ik miste op de Spelen zilver op de 200 meter door een voetfout. Maar ik heb veel meer gebaald van mijn 100 meter in Beijing, waarop ik vierde werd. Er was veel geluid in het stadion en ik hoorde on your marks en set veel later dan de andere mannen in de startblokken. Ik zat in baan negen, alles kwam laat binnen bij mij. Ik had daar brons of zilver pakken.

Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

In 2012 in Londen beleefde ik dan wel weer een geweldige Olympische Spelen. Op de 100, 200 en 4×100 meter werd ik vijfde. Niet veel mensen hebben gepresteerd. Dat jaar was ook bijzonder door mijn twee gouden medailles op de EK in Helsinki, ook mijn eerste internationale medailles voor Nederland. Ik weet nog goed dat ik echt ziek was die week. Ik kon niet slapen en had koorts, maar met mijn best doen won ik toch. In 2016 waren de EK in Amsterdam, waarvan ik me het uitzinnige publiek herinner. Helaas zette ik bij de start van de 200 meter mijn voet op de lijn, maar de 100 meter won ik later wel. Later dat jaar werd ik vijfde op de Spelen, slecht één honderdste verwijderd van een bronzen medaille, ondanks een achillespeesblessure in de aanloop. Twee weken later liep ik een persoonlijk record op de 200 meter.’

Palmares
Nederlandse titels7x 100 meter (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 & 2018) en
6x 200 meter (2011, 2014, 2016, 2018, 2019 & 2021)
Nederlandse records9.91 seconden (100 meter, 2012 ) en 19.81 seconden (200 meter, 2016)
Europese titels3 (200 meter, 2012 & 4×100 meter, 2012 & 100 meter, 2016)
Beste Olympische resultaat4e (100 meter, 2008)
Churandy Martina werd vijfde tijdens zijn laatste individuele Olympisch optreden in 2016. In 2021 werd zijn estafetteteam gediskwalificeerd door een foute wissel van Martina op Christopher Garia.

Nederlandse selectie World Relays

4×100 meter vrouwen: Marije van Hunenstijn, Tasa Jiya, Naomi Sedney, Minke Bisschops en N’ketia Seedo

4×100 meter mannen: Hensley Paulina, Taymir Burnet, Nsikak Ekpo, Churandy Martina, Xavi Mo-Ajok en Onyema Adigida

4×400 meter vrouwen: Femke Bol, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en Madison Mulder

4×400 meter mannen: Ramsey Angela, Liemarvin Bonevacia, Isayah Boers, Terrence Agard, Eugene Omalla, Isaya Klein Ikkink en Nout Wardenburg

4×400 meter mix: wordt nog samengesteld

Lees hier meer over de World Relays in Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s, op zaterdag 4 en zondag 5 mei.

EK en Spelen?

De komende maanden staan voor Churandy Martina niet meer in het teken van persoonlijke records. Met ‘de tank vol’ is hij inmiddels aangekomen op de Bahama’s, waar hij komend weekend op de 4×100 meter hoopt te starten. ‘We gaan daar het ticket voor de Spelen halen en heel hard lopen.’ Daarna bekijkt hij zijn verdere wedstrijdprogramma voor zijn laatste outdoorseizoen. De Ter Specke Bokaal in Lisse (11 mei) en IFAM Outdoor in Brussel (25 mei) staan gepland. ‘Ik loop goede tijden in training, dus het gaat heel goed. Daar haal ik mijn vertrouwen vandaan. Als het niet goed ging, zou ik al lang gestopt zijn. Ik ben heel kritisch op mezelf. Ik weet dat er bij mij altijd iets technisch beter kan op het eerste stuk van de 100 meter.’ Dat is ook de afstand waarop hij zich individueel nog wil laten zien. De 200 (in 2021 liep hij zijn laatste ooit) en 400 meter (nu een te grote spierbelasting) zei hij al vaarwel. ‘Ik weet dat ik nu gewoon m’n best moet doen en niks moet veranderen. Vorig jaar haalde ik de WK in Boedapest. Dan kan ik dit jaar ook de EK in Rome (juni) en Spelen in Parijs (augustus) halen. Als alles klopt, kan ik ook individueel starten op de 100 meter op de EK en de Spelen. Ik weet dat ik nog een goede 100 meter in me heb. Daarvoor is het wel zaak op het goede moment het goede ding te doen.’

Voor in je agenda: 18 mei Next Generation Athletics in Nijmegen

Afscheid

Twijfel over toch nóg een jaartje doorgaan is er niet meer bij Martina. ‘Na de Spelen ben ik klaar. Maar ik heb geen vast afscheidsmoment. Alle wedstrijden die ik nu loop, zijn de laatsten. Ik kijk wat ik nog kan halen. Ik ga voor alles en als het niet lukt, dan lukt het niet. Ik heb m’n best gedaan. Zo zie ik het.’ Weet hij al wat hij het meest gaat missen na de Spelen, of iets daarvoor al, in een slechter scenario? ‘Ah, ik weet het echt niet. Van alles wat ik heb gedaan heb ik genoten en ben ik nog steeds aan het genieten. Ik heb er nog steeds plezier in. Wellicht dat ik m’n trainingspartners en coaches het meest ga missen en het elke dag op de atletiekbaan zijn. Iedereen die ik om me heen heb verzameld tijdens mijn atletiekcarrière. Jammer dat ik die dan niet meer zo vaak ga zien.’ Heeft hij dan nog iets om de volgende topatleet met een 25-jarige loopbaan mee te geven? ‘Goed eten, op tijd een massage nemen en een fysio bezoeken. En goed naar je lichaam luisteren. Dan kun je heel veel jaren meegaan.’

Lees ook: Rising Star: Jolie Baerveldt

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten