Home Laatste Nieuws Marissa Damink ambitieus naar WK weg: ‘Wil strak Nederlands record neerzetten’

Marissa Damink ambitieus naar WK weg: ‘Wil strak Nederlands record neerzetten’

door Tijn Piest

Aanstaande zondag is het Letse Riga gastheer voor het eerste WK mijl tijdens de World Athletics Road Running Championships. Marissa Damink is de Nederlandse gegadigde op de 1609 meter, een afstand die ze pas twee keer liep. Op haar eerste WK wil ze een kroon zetten op een succesvol internationaal wedstrijdseizoen.

Waar ben je dit jaar het meest trots op: Nederlandse titel 1500 m of tiende bij EK landen?

‘Nederlandse titel! Ik heb al heel veel NK-medailles, maar dit was de eerste outdoortitel. Hoewel ik wel trots was op de manier waarop ik liep bij de EK landenteams. Het was een erg goed deelnemersveld en ik heb tijdens die wedstrijd een beetje risico genomen en daarmee lef getoond. Ik probeer dat soort kansen aan te grijpen om van te leren en echt beter te worden.’

PR op de 1500 meter (4:08.41) of PR op de 800 meter (2:02.06)

‘Ik ben met allebei erg blij eigenlijk. Het is erg motiverend dat ik in de afgelopen jaren elk jaar een PR loop op allebei de afstanden. Dat geeft aan dat ik op de goede weg ben, al hoop ik dat de echte doorbraak niet lang meer op zich laat wachten. Ook dit jaar had ik al het gevoel dat er meer inzat. Het is een kwestie van tijd. Als ik moet kiezen, doe dan maar het PR op de 800 meter.’

800 of 1500 meter?

‘800 meter. Ik vind het super spannend en uitdagend om een goede 800 meter te lopen. Je hebt echt geen tijd om na te denken of fouten te maken. Bij een 1500 heb ik dat voor mijn gevoel iets meer. Maar een 1500 meter is ook wel weer erg leuk omdat er daar tactisch en mentaal wat meer bij komt kijken. En verder heb ik pas vorige winter besloten om me meer op de 1500 te richten, dus ik heb daar nog veel te verbeteren.’

Een mijl op de weg of op de baan?

‘Op de baan. De sfeer bij een wegwedstrijd is echt anders dan bij een baanwedstrijd, dus het is superleuk om dat ook eens mee te maken. Maar ik ben en blijf een baanatleet. Ik werd bij de New Balance Kö Meile in Düsseldorf vierde, een mijl op de weg begin deze maand. Maar ik had de plek van de finish verkeerd onthouden. Door die inschattingsfout liep ik net een podiumplek mis. Ik won wel de tussensprint op de 800 meter, dus dat is dan weer meegenomen. Maar in Riga zal ik dus wel even een extra goede parcoursverkenning doen, haha. Düsseldorf was mijn eerste mijl op de weg en mijn tweede mijl ooit. Mijn eerste mijl ooit was bij de World Indoor Tour in Toruń in februari en daar liep ik 4:31.85. Gudaf Tsegay deed in die wedstrijd een poging voor een wereldrecord en in de laatste 200 meter liep ik vanaf achteraan in het veld naar de vierde plek, dus dat was ook wel echt een wedstrijd waar ik trots op ben. Sifan Hassan en Elly Hulst zijn de enige Nederlandse vrouwen die ooit sneller liepen op een mijl indoor, dus dat is een mooi rijtje om tussen te staan.’

Na zilver op de 800 meter op de NK in Breda afgelopen juli pakte Marissa Damink goud op de 1500 meter.

Roosendaal of Zaandam?

‘Zaandam. Ik train alleen maar in Zaandam. Bij mijn trainer Peter Wolters hebben we een klein groepje atleten waar we samen mee trainen. Onder andere Jurjen Polderman en Priscilla van Oorschot. De baan is tien minuten vanaf mijn huis, dus dat is ideaal. In totaal train ik elf keer per week. Dat klinkt veel, maar mijn lange trainingen zijn vaak opgesplitst in kortere stukken. Ik doe bijvoorbeeld nooit een hele lange duurloop, maar dan liever twee keer per dag een kortere. Daar geef ik zelf de voorkeur aan en het is ook fijn om de trainingsbelasting gelijkmatig te verdelen. In Roosendaal ga ik graag lekker het bos in om te lopen. Mijn ouders en de ouders van mijn vriend wonen daar, dus ik denk dat mijn vriend en ik er gemiddeld 1-2 keer per maand zijn. Verder is Roosendaal ook een handige uitvalsbasis voor de wedstrijden in België. Ik wil wel even recht zetten dat ik niet in Roosendaal geboren ben, maar in Enschede. Een geboren Tukker dus! Ik heb er wel maar tot mijn derde gewoond dus ik heb er weinig herinneringen aan. Fun fact: ik heb daarna ook nog een tijdje in Den Haag gewoond. Ik heb dus al vier van de twaalf provincies gehad, haha.’

UX designer of fulltime topsporter?

‘Fulltime topsporter. Ik wil echt de internationale top halen. Helaas verdien ik nog niet genoeg geld met het lopen om niet meer te hoeven werken. En eigenlijk ben ik ook wel tevreden zoals het nu is. Ik werk bij een super leuk bedrijf waar ze ook nog eens heel flexibel zijn. Ik ben in mijn werk verantwoordelijk voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke interfaces voor digitale softwareproducten. Daar hoort een deel ontwerpen en een deel programmeren bij. Ik werk gemiddeld 24 uur per week, maar als ik op trainingskamp ga of wedstrijden heb, dan kan dat ook minder zijn.’

Spikes of carbonschoenen?

‘Spikes aan betekent snelheid op de baan en daar word ik blij van. Dus spikes. Ik loop tot nu toe altijd op de Nike Dragonfly. Maar voor langere stukken lopen carbonschoenen wel lekkerder en is het ook wat minder belastend voor je onderbenen. Duurlopen doe ik niet op carbonschoenen, maar voor tempotrainingen loop ik op de Saucony Endorphin Pro. Dat zijn voor carbonschoenen ook wel vrij duurzame schoenen. Bij het WK in Riga ga ik op de Puma FAST-R Nitro Elite lopen. Veel verschillende merken dus.’

Een PR op de mijl op de WK weg in Riga of een top 20-klassering?

‘Allebei graag, haha. Ik heb de deelnemerslijst goed bekeken en ik denk dat een plek in de top 20 wel realistisch is als het goed gaat. Vrijdag vertrek ik naar Letland en zondag is de wedstrijd (start mijl 12:00 uur Nederlandse tijd). Tim Verbaandert (5 kilometer) en ik zijn de enige Nederlanders op de WK weg, na de afmelding van Diane van Es. Ik wil een zo snel mogelijke tijd lopen en daarmee ook een strak Nederlands record en PR neerzetten. Sinds 1 januari is de mijl op de weg een officieel onderdeel. Nu kunnen er nationale records en wereldrecords worden gelopen. Düsseldorf deze maand voldeed niet aan alle omstandigheden voor een record. Misschien is het allemaal een beetje veel gevraagd voor mijn eerste WK, maar ik ben goed in vorm en ik heb er zin in.’

Via deze link volg je de World Athletics Road Running Championships zondag live. Hier vind je meer informatie.

Marissa Damink tijdens de EK indoor in Istanboel.

Cross of indoor?

‘Indoor! Vorig jaar deed ik wel mee met de NK cross, ik was tweede. Het leek me wel leuk ‘m dit jaar weer te lopen en twee weken ervoor de EK cross te doen. De NK is dit jaar in Eersel. Dat is om de hoek bij Eindhoven en ik heb in Eindhoven gestudeerd, dus er zouden dan veel vrienden kunnen komen kijken. Maar ik kijk al vooruit naar de drie toernooien waar ik in 2024 graag aan mee zou willen doen. Om mezelf zo’n goed mogelijke kans te geven om die toernooien te halen kies ik ervoor om in november, december en januari op trainingskamp te gaan. Daarna begin ik aan het indoorseizoen.’

Deelname aan de WK indoor of EK outdoor volgend jaar?

‘EK outdoor. Volgende zomer zijn natuurlijk de EK outdoor in Rome (juni), maar ook de Olympische Spelen in Parijs (augustus). Ik werk er dus deze winter naartoe om volgende zomer beter te zijn dan ooit. Dat ga ik doen door mijn uithoudingsvermogen nog meer te verbeteren, maar ook door sterker te worden. Als ik me kwalificeer voor de WK indoor in Glasgow (maart), dan wil ik daar zeker aan meedoen. Maar mijn focus ligt op de outdoortoernooien. Wie weet zit er dan wel een kwalificatie voor de Spelen in. Ik ben niet bang om groot te dromen, maar ik ben tegelijkertijd wel realistisch. Er is nog een flinke verbetering voor nodig om dat te halen.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten