Home Laatste Nieuws Bas van Hooren: ‘Ik loop vrijwel iedere dag hetzelfde rondje van 22 kilometer’

Bas van Hooren: ‘Ik loop vrijwel iedere dag hetzelfde rondje van 22 kilometer’

door Tijn Piest

Bas van Hooren won al medailles op verschillende Nederlandse kampioenschappen op de weg. Hij traint op hetzelfde rondje én thuis. ‘Ik fiets alleen maar indoor, zodat ik kan werken met de laptop voor de fiets.’ We spraken Bas over zijn trainingen, de combinatie met fietsen, hoe hij al zijn trainingen met zijn werkt combineert en waarom hij bijna altijd hetzelfde rondje loopt.

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?

‘Redelijk goed. Ik heb niet veel wedstrijden gelopen, maar op de NK’s was ik steeds fit en ik heb mijn PR op de 10 kilometer met bijna 40 seconden verbeterd naar 28:41. Ik ben op de weg en op de baan tweede geworden op het NK 10 kilometer. Ik had graag ook nog mijn tijd op de 5 kilometer flink aangescherpt, maar was in het baanseizoen niet fit genoeg om een goede 5 te lopen.’

De Hardloopnetwerk Nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.

In april 2023 stond je aan de start van het NK Sprint Duathlon. Hoe bevalt de combinatie hardlopen en duathlon op hoog niveau?

Bas van Hooren wint in juni zilver op het NK 10.000 meter in Leiden.

‘Klopt. Dit heb ik gedaan omdat ik veel (indoor) fietste en daar goed mee kon fietsen met semi-profs. Het leek me daarom leuk om ook eens een duathlon te proberen. Het NK sprint duathlon was echter ook de enige duathlon die ik heb gedaan, simpelweg omdat ik niet voldoende tijd heb naast mijn werk om ook technische fietstrainingen te doen, en op het NK duathlon bleek dat dit mijn beperkende factor was om mee te strijden voor de medailles. Als ik klaar ben met promoveren hoop ik wat meer tijd te vinden om de duathlon weer op te pakken en daar serieus voor te trainen.’

Kun je uitleggen wat de grootste voordelen voor hardlopers zijn om ernaast te fietsen?

Een dag na het NK 10.000 meter pakt hij de winst op de 5 kilometer in Maastrichts Mooiste.

‘Het grootste voordeel is dat er een groter trainingsvolume gedraaid kan worden, maar met een lager mechanische belasting en dus lager blessure risico. Zeker voor intervaltrainingen is dat voordelig. Een groter trainingsvolume is in de wetenschappelijke literatuur gerelateerd aan betere prestaties en helpt me dus waarschijnlijk om beter te presteren. Echter zal het grootste aandeel van de training nog steeds hardlopen moeten zijn om optimaal te presteren in het hardlopen.’

Lees ook: Ga meer fietsen om sneller te lopen.

Naast hardlopen ben je sportconsultant, geef je workshops en trainingen. Wat vind je van die drie het leukst om te doen en waarom? Komt het weleens in gedrang met zelf trainen?

‘Ik kan niet kiezen tussen de verschillende werkzaamheden of het hardlopen. Het hardlopen helpt me namelijk om af te schakelen van het werk. In mijn werk (zoals de workshops, of het wetenschappelijk onderzoek) kan ik ook de theorie op een praktische manier terugkoppelen vanwege de praktijkervaring die ik opdoe als hardloper, en in het verleden ook heb op gedaan als trainer. Kortom, voor mij is de driehoek tussen wetenschap – hardlopen – training geven juist de combinatie die ik erg leuk vind. Op drukke momenten is het zeker moeilijk om trainingen in te plannen, vooral wanneer ik twee keer per dag wil trainen. Ik probeer echter altijd mijn trainingen als eerste in te plannen en dan het werk er om heen te plannen. Gelukkig kan dat met de banen die ik momenteel heb. Vaak werk ik ook als ik op de Tacxfiets zit, zodat ik alle werk en twee keer per dag trainen toch kan blijven combineren.’

Kun je wat vertellen over je trainingsomgeving?

Bas van Hooren achter haas Tim Verbaandert en Frank Futselaar tijdens de BIG10 eerder deze maand.

‘Ik train vrijwel iedere dag hetzelfde “rondje” en loop ook bijna iedere dag dezelfde afstand (22 kilometer). Veel mensen verklaren me voor gek dat ik dit doe, maar het lopen van dezelfde route helpt me. Zo hoef ik niet na hoe te denken waar ik moet draaien of moet afslaan en ik kan daardoor beter afschakelen van het vele denken op werk. Ook kan ik als ik een keer minder zin heb om te lopen niet afkorten, omdat ik altijd dezelfde route heen en terug loop. Dit helpt ook om consistent een groot weekvolume te trainen. De route zelf vind ik wel heel mooi en gaat een deel door het bos, een deel langs de maas en nog langs wat weilanden dus gelukkig zit er genoeg afwisseling in de route zelf. Ik train 99% van mijn trainingen alleen. Tijdens de duurlopen vind ik het fijn om vaak alleen te lopen. Zo kan ik nadenken over alle wetenschappelijke vraagstellingen waar ik mee bezig ben voor mijn werk. Ik loop echter op zondagochtend wel eens met een groepje vrienden mee die ook allemaal op een aardig niveau lopen en dat vind ik altijd heel leuk. Bij de intervallen zou ik graag met iemand samen trainen, maar er is helaas niemand direct in de buurt die hetzelfde niveau heeft. Vanwege drukte met werk red ik het ook niet om ergens heen te rijden, daar te trainen en dan weer terug te gaan. Ik train momenteel mezelf.

Na een stressfractuur aan de voet heb ik zelf mijn revalidatie gedaan, omdat ik vanuit mijn werk aardig wat kennis heb opgedaan over o.a. bot- en peesblessures (ik geef hierover momenteel ook cursussen). Omdat ik op mijn werk ook veel doe met biomechanica en en inspanningsfysiologie ben ik vervolgens deze kennis ook gaan toepassen om mijn eigen schema’s te maken toen ik weer fit was. Dit leverde flinke vooruitgang op in mijn prestatie (o.a. een 10 kilometer-tijd van ~30 minuten naar 28.41 verbeterd) en ik ben daarom sindsdien mijn eigen trainer. Mijn oude trainer Hub Tummers staat echter nog steeds voor me klaar als ik eens een keer ergens over wil sparren. Ik train doorgaans twee dagen per week intervallen en de rest is allemaal duurlopen. Gemiddeld loop ik zo’n 140 kilometer per week. Soms doe ik ook een dubbele intervaltrainingen. Ik doe dan loopintervallen in de ochtend en intervallen op de fiets in de avond. Krachttraining doe ik 1 a 2 keer per week. Daarnaast fiets ik ook nog ~3 a 4 keer per week, maar allemaal indoor zodat ik tegelijkertijd kan werken met de laptop voor de fiets.’

Getest: Overzicht van alle hardloopschoenen met een carbonplaat

Op de 10 kilometer blink je het meest uit tussen de Nederlandse top. Maar wat is eigenlijk je favoriete afstand?

Bas van Hooren beslist de eindsprint van het NK 10 kilometer in februari in zijn voordeel.

‘Ik denk ook de 10 kilometer. Ik heb echter nog maar één keer een halve marathon gelopen, dus wellicht dat deze me bij een nieuwe poging ook goed gaat bevallen.’

Hoe wil je het NK halve marathon van zondag ingaan?

‘Ik ga weg op 14:45 op de eerste 5 kilometer en daarna wordt het zien hoe lang ik dit tempo kan volhouden. Ik heb veel omvang gedraaid, dus heb er vertrouwen in dat dit lang gaat lukken.’

Ga je nog crossen?

‘Na de halve marathon ga ik weer focussen op het crossseizoen en loop ik dus een tijdje geen wedstrijden. Ik ga sowieso weer de Warandeloop lopen en hoop me daar te plaatsen voor de EK cross. Ik hoop dat ik vervolgens dit jaar ook een keer gestuurd wordt door de Atletiekunie. Verder staat alleen nog de NK cross op de planning, maar na het NK halve marathon ga ik ook kijken welke crosswedstrijden ik verder nog wil lopen.’

Hoe groot is de kans dat je in april ook aan de start staat van het NK marathon in Rotterdam?

‘Ik schat de kans klein in omdat een marathon me nog niet zo trekt. De deelname aan een halve marathon bij de Venloop was echter ook een redelijk spontante beslissing begin dit jaar, dus wie weet ga ik nog wel naar de marathon toewerken komend jaar als de halve marathon nu goed bevalt.’

Hier vind je alle informatie over de Singelloop Breda (+NK halve marathon).

Foto’s: Erik van Leeuwen & Joris Bisschops

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten