Home Laatste Nieuws Nik Lemmink liep ‘als blij kind’ naar NK-zilver: ‘Voelde als een herkansing’

Nik Lemmink liep ‘als blij kind’ naar NK-zilver: ‘Voelde als een herkansing’

door Tijn Piest

In de voetsporen van Niels Laros liep Nik Lemmink afgelopen zondag een sterk NK cross. Net als eerder dit jaar liet hij zich voorin zien, om uiteindelijk zilver te pakken. Een kennismaking met de 25-jarige atleet van Team4Mijl.

Hoe blij ben je met je race van zondag?

‘Ik vond het echt een vette wedstrijd. De weersomstandigheden waren goed en het was een mooi, uitdagend parcours. Ik zag achteraf dat ik als een blij kind over de finish kwam, dat zegt wel genoeg denk ik. Mijn familie was gekomen om aan te moedigen, helemaal vanuit Groningen. Om dan een goede prestatie neer te zetten, voelt altijd geweldig.’

Je kon lang Niels volgen in de strijd om de Nederlandse titel? Was dat ook het raceplan?

Niels Laros en Nik Lemmink in de strijd om de Nederlandse titel op de cross afgelopen zondag.

‘Ik had me voorgenomen om niet te hard te starten en niet te snel op de limiet lopen. Vandaar dat ik ook niet mee ging met Tom Hendrikse en Bas van Hooren. Ik zat in de tweede groep, waar uiteindelijk alleen Niels en ik overbleven. Ik kon Niels tijdens de race niet zo goed peilen, maar ik weet natuurlijk hoe hard hij kan lopen. We konden Tom en Bas mooi oprapen, maar ik merkte dat ik in het mulle zand wel moeite had om Niels bij te houden. Ik had mezelf voorgenomen om te proberen in de laatste ronde, na de laatste zandstrook, weg te versnellen. Helaas moest ik daarvoor al lossen. Ik had hem natuurlijk graag verslagen.’

De Warandeloop, waar je hoopte op EK-kwalificatie en zeventiende werd, viel tegen zei je. Waar zat dat ‘m in?

‘Ik had de Warandeloop echt wel met rood omcirkeld. Ik was ook heel zenuwachtig. Ik wist dat je voor kwalificatie voor de EK cross eigenlijk gewoon moest winnen, of in ieder geval vlak daarachter moest finishen. Daarom ging ik voor alles of niets. Ik had het niet geprobeerd als ik niet dacht dat ik een klein kansje zou maken. Maar alles werd niets. Ik liep té hard van stapel en had last van maagklachten. Ik kon de kopgroep niet bijhouden en finishte uiteindelijk als zeventiende Daar heb ik wel flink van gebaald. Ik denk dat ik daarom ook zo blij was afgelopen zondag. Het voelde voor mij echt als een herkansing.’

Met hoeveel vertrouwen ga je nu de winter in?

‘Ik ben nog steeds niet echt belastbaar, daar ligt voor mij de komende tijd de grootste uitdaging. Ik heb relatief weinig kilometers gelopen de afgelopen maanden, dus als ik de komende tijd een mooie omvang kan draaien zonder al te veel pijntjes, heb ik wel vertrouwen in een mooi voorjaar en baanseizoen.’

Zie je 2023 als een geslaagd loopjaar, ondanks een stroef begin door achillespeesklachten?

‘Tijdens coronatijd begon ik, vergezeld door huisgenoten en vrienden, met hardlopen. Op zoek naar een trainer kwam ik bij Eddy Kiemel en het Groningse Team4Mijl terecht. In het begin maakte ik grote stappen. Dit jaar zat er ook wel eens een wedstrijd tussen die minder ging. Daar moest ik wel even aan wennen. Maar ik heb als atleet weer een mooie stap gezet en een aantal mooie prestaties neer kunnen zetten waar ik trots op ben. Dus het was zeker een geslaagd jaar.’

Nik Lemmink op de NK cross in Hellendoorn afgelopen februari, waar hij ook zilver behaalde.

Wat houdt je werk in? Hoe bevalt de combinatie werken en fanatiek lopen?

‘Ik werk nu 24 uur per week bij een advocatenkantoor, verdeeld over vijf dagen. Ik ben overigens zelf nog geen advocaat. Dat is een traject waar ik pas mee wil starten als ik stop met fanatiek hardlopen. Ik wil me de komende jaren focussen op de sport. Als ik nu advocaat ga worden, komt daar ook meer verantwoordelijkheid en stress bij kijken. Dan ga ik dingen half doen, niks voor mij. De combinatie met werk en sport is nu prima te doen, al denk ik wel dat het werk je herstel en progressie altijd een beetje in de weg zal zitten. Maar de hele dag niets doen behalve trainen zou mij op den duur ook wel gaan vervelen vermoed ik. Mijn werkgever ondersteunt mijn ambitie en is soepel als het gaat om verlof voor trainingsstages, dus ik heb niks te klagen.’

Heb je nog zwakke punten waar je deze winter op wil focussen?

‘In januari ga ik voor het eerst naar Kenia, samen met teamgenoot Job IJtsma. Afgelopen voorjaar was ik in Flagstaff, een geweldige ervaring, maar ik was helaas geblesseerd. Mijn focus ligt dus op heel blijven, stabiele weken draaien. En niet te hard van stapel lopen als het goed gaat. Het gebrek aan trainingsjaren zal wel mijn grootste zwakke punt zijn. Ik heb altijd gevoetbald, een compleet andere belasting. Wanneer je op tijd begint heb je jaren de tijd om je lichaam rustig te laten wennen aan de belasting van het hardlopen. Ik neem daarin iets meer risico, wat kan leiden tot blessures. Maar ik vind het ook lastig om eerlijk naar mezelf te zijn en te luisteren naar mijn lichaam. Af en toe een training over slaan als ik een pijntje heb of me niet fit voel, vind ik een moeilijke keuze om te maken. Een groot deel van de blessures van afgelopen jaar waren niet acuut, maar begonnen onschuldig en werden steeds erger. Ik moet leren om dan eerder op de rem te trappen, om van een pijntje geen blessure te maken.’

Heb je al een hoofddoel voor 2024 voor ogen?

‘Mijn eerstvolgende wedstrijd wordt het NK 10 kilometer in Schoorl op zondag 11 februari. Ik wil een medaille halen en kijken of ik een mooie tijd kan lopen op de 10.000 meter op de baan. Ik heb beelden gezien van de Night of the 10.000 meter PB’s in mei in Londen, dat lijkt me nou echt een vette wedstrijd. Daarnaast riep ik afgelopen jaar al dat ik die 14-minuten barrière zou slechten op de 5000 meter. Ik bleef steken op exact 14:00. Het wordt dus tijd dat ik eens flink onder de 14 minuten ga duiken.’

Je hebt nu brons en twee keer zilver op een NK op zak. Maakt dat je hongerig naar de Nederlandse titel?

‘Natuurlijk moet die gouden medaille er een keer van komen, maar de concurrentie is groot. Als ik de komende jaren mijn best blijf doen en blijf verbeteren, is alles mogelijk en heb ik er vertrouwen in dat alles een keer samen zal vallen. Voor mijn gevoel heb ik wel aanleg voor crossen. Ik vind het ook superleuk om te doen. Leuker dan wedstrijden op de baan of weg, dus daar liggen wel de meeste kansen denk ik. Maar ik heb ook nog maar één keer een harde 10 kilometer gelopen. Daarom ben ik benieuwd of ik op die afstand de komende jaren een mooie progressie kan maken.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten