Home Hardlopersverhalen Een dag in Falésia met Laura de Witte

Een dag in Falésia met Laura de Witte

door hardloopnetwerk

In het Portugese Olhos de Água, een dorpje ten oosten van Albufeira en aan het strand Praia da Falésia, bekend van de goudkleurige kliffen, komt de temperatuur in het voorjaar vaak boven de 20 graden uit. In combinatie met de zeeligging daarom een populair trainingsoord voor atleten die aan hun topvorm willen schaven richting baanwedstrijden. Ook voor Laura de Witte, die zich met intensieve snelheidstrainingen en vooral veel rust klaarstoomt voor het Olympisch seizoen.

Donderdag 11 april 

Goedemorgen vanuit het zonnige Falésia in Portugal! Momenteel ben ik hier voor 2,5 week op trainingsstage met een gedeelte van mijn trainingsgroep van AV Trias. Die bestaat hier uit coach Sven Ootjers, zus Lisanne de Witte, Ijke Mourits en Maarten Emmaneel). In de afgelopen maanden zijn we hier voor de derde keer op stage. Het is een fijne plek, onder andere omdat de baan eigenlijk gewoon in de tuin van het hotel ligt. Ook is het eten de hele dag door voor je geregeld, dus daar hoeven we niet meer over na te denken. Wel zo fijn na een zware trainingsdag.

Vandaag sta ik om 08:30 uur op, om vervolgens om 9:00 uur te ontbijten. Ik ontbijt met een bakje havermout, fruit en gebakken eieren op toast. Er staat een belangrijke training op het programma, dus een goed en voedzaam ontbijt kan niet ontbreken. O ja, daar hoort natuurlijk ook een kopje koffie bij! 

Lees ook: ‘Wereldreiziger’ Eugene Omalla hoopt in Nederland verder te timmeren aan atletiekcarrière

Om 11:00 uur staat de training gepland, een snelheidstraining: 3×150-120-100 meter met 5 en 4 minuten pauze. De snelheden zijn op mijn 400-meterwedstrijdtempo. Ik vind dit soort trainingen altijd heel leuk, maar ook wel zwaar. Op papier lijkt het nooit zoveel, maar door de korte pauze en hoge snelheid voel je al snel de vermoeidheid. Misselijkheid en hoofdpijn is dan ook gegarandeerd. Ook is het vandaag wat warmer (27+ graden) dan de afgelopen dagen, dus ik loop een beetje met een oververhit hoofd rond op de baan. Maar de loopjes gingen allemaal heel goed! Dus ik ben helemaal happy. Om 13:45 uur eindigt de training van de dag. We trainen hier niet twee keer per dag, want de focus ligt op het omhoog brengen van de kwaliteit en het trainen van wedstrijdtempo. Andere dagen staan in het teken van rust of krachttraining.

Mijn oververhitte hoofd heeft even wat extra water nodig, dus ik loop al vrij snel naar het zwembad, dat naast de baan ligt. Ik gooi wat water over mezelf heen en vul mijn bidon (niet met het zwembadwater, don’t worry). Dat had ik echt even nodig, haha. Daarna lopen we redelijk snel door naar de lunch. Het is een buffet, dus er is veel keus. Vandaag neem ik een kommetje pompoensoep (even mijn zoutgehaltes aanvullen), salade, gegrilde groenten, rijst en kalkoen. 

Lees ook: Een dag in Dullstroom met Marissa Damink

Na de lunch rust ik nog wat uit op mijn bed in het appartement. Daarna ga ik met Lisanne en Ijke naar een koffietentje om de hoek. We bestellen een koffie en ik lees een boek op m’n e-reader: het laatste boek van De Zeven Zussen. We spelen een spelletje samen: Qwixx, onze favoriet! Als we teruggaan, kijken we nog snel een aflevering van de Bachelor.

Rond 19:00 uur lopen we weer naar het buffet voor het avondeten. Dit keer kies ik voor groenten met witvis en gebakken aardappels. Daarna kijk ik met Lisanne en Ijke nog een aflevering van de Verraders (ook dat kijken we). En staan we op het balkon van de zonsondergang te genieten (die is hier elke avond zo mooi). Om 22:00 uur ga ik richting mijn bed en dan zit de dag er weer op. Het was een goede trainingsdag, dus ik ga met een voldaan gevoel en vermoeide benen naar bed. 

Maandag komt een vlog van de zusjes de Witte vanuit Portugal online op hun YouTube-kanaal.

Mijn grootste doel en droom voor dit seizoen is kwalificatie voor het 4×400-meterteam voor zowel de EK in Rome als de Olympische Spelen in Parijs. Onderdeel zijn van het estafetteteam heeft bij mij een speciaal plekje in m’n hart. Niet alleen omdat het team bestaat uit mijn vriendinnetjes en zus, maar ook omdat estafette lopen gewoon zó leuk is! De laatste jaren is de 400 meter natuurlijk onwijs hard gegroeid, dus ik zal hard moeten lopen om me te plaatsen. Maar daar ga ik voor de volle 100% voor! 

Voor in je agenda: Tijdschema atletiek Olympische Spelen & Alle kampioenschappen in 2024

Foto’s: eigen bezit en Erik van Leeuwen


De Privacyverklaring van Hardloopnetwerk is van toepassing.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten